用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問粉嶺上水區小一派位?
go

請問粉嶺上水區小一派位? [複製鏈接]

請問粉嶺上水區小一派位?

請問粉嶺上水區媽咪, 你地小朋友小一派位結果怎樣? 明年到我女女啦, 我都開始緊張添!  

Re: 請問粉嶺上水區小一派位?

我識今年好多電腦派位都派到第一志願  .....

我女就第一輪 (11月) 已經收左 !!

Astrid,
你就好啦, 第一輪已經收左, 唔使煩惱. 請問你女女揀選邊間?

榮真好似幾好架!

小琪,
請問你說的榮真是粉嶺定上水? 我住粉嶺, 但我比較喜歡上水那間, 如果跨區是否機會小D?

我呀嫂話嘉福榮真好d架,  佢2個仔就讀另外果間,  佢大囝成績唔係好,  但都入左間英中 。

小琪,
請問你呀嫂2個仔是否讀上水榮真, 但佢點解又話嘉福榮真好d呢?

嘉福榮真係原校既上午校,   而雞嶺果間係原校既下午校分支出來的 。 上午班既成績係好過下午,  而佢仲話嘉福果間個校長辦得好好,   但就谷得d細路好緊要。 佢話個個都話嘉福果間係好d架。

我唔 like d 成日要谷學生既學校 !!!!

仲有, 依家好多幼稚園都會安排參觀區內小學 ..... 你可以問下自己既幼稚園     

小琪 寫道:
嘉福榮真係原校既上午校,   而雞嶺果間係原校既下午校分支出來的 。 上午班既成績係好過下午,  而佢仲話嘉福果間個校長辦得好好,   但就谷得d細路好緊要。 佢話個個都話嘉福果間係好d架。

聽講嘉福個校長今年退休, 副校長會升上, 唔知好唔好?

Astrid 寫道:
仲有, 依家好多幼稚園都會安排參觀區內小學 ..... 你可以問下自己既幼稚園     

上年9月自己既幼稚園安排參觀幾間小學(上水榮真,李志達,曾梅千禧), 上水榮真校長還來做講座. 嘉福榮真自己只到校門外看, 只知好接近屋村, 環境麻麻. 而女女就好喜歡曾梅千禧, 因又大又靚, 環境好好, 但太新又唔知好唔好.

曾梅千禧係李志達分支出黎 .... 都唔錯 !!!

不過, 你應該係 81區 (粉嶺) ..... 曾梅千禧係屬於 80區 (上水)

wenwen821,

朗朗今年k2,九月要揀學校,我考慮緊五旬節于良發、嘉福榮真 (net 81),同埋曾梅千禧(net 80)。

你囡囡讀邊間幼稚園架?今年朗朗間幼稚園派位結果麻麻,好多入唔到頭三個志願。

Astrid 寫道:
曾梅千禧係李志達分支出黎 .... 都唔錯 !!!

不過, 你應該係 81區 (粉嶺) ..... 曾梅千禧係屬於 80區 (上水)

其實我知曾梅千禧係李志達的上午校,但因不知佢升中派位怎樣?另外聽人說係五月時教統局開會討論過粉嶺上水將合併成一區,如果是真我地住粉嶺的便多機會D。

朗媽 寫道:
wenwen821,

朗朗今年k2,九月要揀學校,我考慮緊五旬節于良發、嘉福榮真 (net 81),同埋曾梅千禧(net 80)。

你囡囡讀邊間幼稚園架?今年朗朗間幼稚園派位結果麻麻,好多入唔到頭三個志願。

囡囡讀浸信會呂明才,咁你仔仔呢?我都覺得于良發校舍環境幾好,今年高班都有好多派到呢間,嘉福榮真就好似無乜聽到。而家開始好煩,因九月第一輪要選定一間,如果唔得,第二輪第一志願都要選果間,如果派得唔好第三輪都要選果間先至有機會收番你,所以最煩就係唔知點揀。   

wenwen821,

朗朗讀保良局莊啟程夫人幼稚園. last year, around 20 students were admitted by 于良發 and 鳳溪 respectively. only 3 were admitted by 嘉福榮真.

點解咁少人去嘉福榮真 ...... 因為多細佬妹 lor ...... d 學位分配問題 ..... 佢地剩返好少位俾電腦派位既人 .....       

Astrid,

I think as most moms preferred choosing schools near to home so not many of them chose 嘉福榮真 as their first choice. As I know, most moms chose 于良發 as first choice.

我舉個例你會明 d 我講咩 .... 個派位機制你咁 ...... A 小學可以 total 收 100 個小一學生  (第一階段 50, 電腦派位 50)

佢地係第一階段可以拎 50 個額出黎 .....
30個 for 計分, 收最高個30個, 如果多過而又同分就抽籤
20個 for 有哥哥姐姐係度讀緊既小朋友, 如果多過就會用留低個 50個電腦位度扣

所以嘉福榮真今年係無咩位剩 .....

‹ 上一主題|下一主題