用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 08'仁立'小一家長請進!!!
go

08'仁立'小一家長請進!!! [複製鏈接]

各位家長看來很似好静,不如大家分享下子女升小一經驗!有什麼預備等等......
   0    0    0    0

我仔仔都係讀P1,他暫時都好開心.你小朋友習慣嗎?

感覺呢間學校既家長唔止"靜"呀. 還有點"各家自掃門前雪", 唔願分享心得, 怕蝕抵俾人. 好似你出呢個post, 都有196人次流覽, 但就只得2人回應. 新校個邊就好熱鬧, 見佢地d家長好似幾多聯絡及交流.

唉, 呢間雖然係區內band 1, 但真係好多新移民. 個男校長經常開小差, 我妹常常見佢"蛇"去美心快餐飲咖啡. 一坐就半小時. 佢都唔知選唔選呢間好.

原帖由 howys2 於 08-7-28 00:15 發表
各位家長看來很似好静,不如大家分享下子女升小一經驗!有什麼預備等等......

仁紀同仁立一樣, 有千幾個學生, 熱鬧都係極少部份家長姐...

我都想分享多d, 不過日日番工, 又要檢查功課, 陪佢溫習, 睇完都瞓啦, 邊又心情講咁多, 你遲d就明架啦.

至於校長問題, 如果見佢行開飲杯咖啡就係蛇王, 咁睇黎你同你妹都唔似係出黎做野d人, 你諗下佢係校長, 學校有自己辦公室, 同校工同書記講一聲, 要幾多杯咖啡都有, 關埋門瞓覺都仲得, 對於一間上左軋道既學校, 唔通仲要乜都落手落腳, 使唔使同校工一齊搬枱櫈, 有時換個環境坐低諗下野, 對管理好有幫助, 對我小朋友都有好處(我希望佢係咁啦)

Hi All,

小朋友都係今年P1,以前讀幼稚園成日都好唔開心.要一段日子才適應,但呢度佢冇話唔開心.呢個係好大進步...早幾天.他漏了筆盒.手冊.中文書.......已叫佢咪再咁大意...畢竟都係剛上小一,我已原諒他....

開學差不多1個月了, 我和小囡都依然在適應中。 小囡說老師很嚴格, 最害怕的是班主任。

因為在幼稚園的時候, 老師都很愛錫她。希望過多一段時間, 她可以適應下來。

我對小囡說:"老師有要求, 學生才會有進步, 是嗎?"

各位家長, 共勉之!

原帖由 cherrysze-hk 於 08-9-25 12:25 發表
Hi All,

小朋友都係今年P1,以前讀幼稚園成日都好唔開心.要一段日子才適應,但呢度佢冇話唔開心.呢個係好大進步...早幾天.他漏了筆盒.手冊.中文書.......已叫佢咪再咁大意...畢竟都係剛上小一,我已原諒他.... ...

如果你個小朋友係學校唔記得帶番屋企, 咁你要多提點下佢, 但如果佢係屋企漏左帶番學校, 咁應該係請你小朋友原諒你喎...

番左唔夠一個月學, 小朋話可以自己完全負責執書包, 唔使家長理, 你都唔好信啦, 無得懶架, 一定要晚晚跟, 我記得舊年陳主任(訓導個位)講過, 大意係話一年級學生有乜問題, 其實都係家長問題, 所以遲到, 帶漏野, 欠功課等, 都係家長既錯, 呢樣我同意, 所以一出現呢D問題, 我都同個女道歉, 連唯一 一次遲到(因為個女爛瞓), 我都同佢講係我唔o岩, 不過都講明, 下次叫佢再唔願起身時, 我會惡d.

當然唔係佢MAMA我帶漏給他.係佢漏左響學校...不過我我都覺佢還小.可以諒解.但到那晚佢執書包時,我問佢,你明天上咩堂,佢就好驚....佢話不如全部書帶返去,我話唔駛啦,我地已執左幾個禮拜,大家再用腦想想,應該係上D咩堂....再三督促佢,下次唔好再唔記得帶....
至於你話老師惡.要求高.我反而未察覺,我見到佢班主任經常笑,個樣都唔夠惡.我個仔都話老師唔惡.好錫佢.... 一年級我想老師都會就住...住D就唔知.

簽名被屏蔽

回覆 # 的文章

hi, 我個細女都係今年小一, 佢有家姐帶住, 無咩特別問題, 只係功課多左 d 啫!
我個女讀 1E, 劉老師一D都唔惡, 我反而担心佢比小朋友蝦多D
剛剛測試完, 大家 D 小朋友成績如何?
我果個, 中文得六十幾分~
有 D 失望~

Dauma,

我囡囡中文也只是有70+分,不過我都幾滿意啦! 對於一個5/6歲的人仔來說,其實份中文測驗內容都算深。而其他科就有90+分。希望在考試的時候,大家都取得好成績!

原帖由 dauma 於 08-10-23 15:31 發表
hi, 我個細女都係今年小一, 佢有家姐帶住, 無咩特別問題, 只係功課多左 d 啫!
我個女讀 1E, 劉老師一D都唔惡, 我反而担心佢比小朋友蝦多D
有 D 失望 ...

原帖由 薔薇花 於 08-10-23 16:23 發表
Dauma,

我囡囡中文也只是有70+分,不過我都幾滿意啦! 對於一個5/6歲的人仔來說,其實份中文測驗內容都算深。而其他科就有90+分。希望在考試的時候,大家都取得好成績!

...

我會了解 Dauma 的失望, 因為佢有個家姐讀緊, 所以知道分數都重要, 老實講, 舊年我個女讀一年班, 我都盡量要自己放鬆, 盡量唔迫個女, 但係當見到第一張成績表, 唔單止有班, 級名次, 連各主科都有名次, 最重要係發現全級頭幾十名(唔係十幾名), 平均分都係九十幾, 所以個女壓力唔大, 我壓力就真係好大.

Dear PaPa一個,

Be relax!

成績固然緊要, 但不要給自己太大壓力! 盡力就得了。現在香港傳統式的教育(只求分數), 確實令到家長感到很大壓力!

最弊就係我有盡力
個女無呢~

Hello,
我都係1E家長。這幾天幚囡溫考試真辛苦。家長压力也很大。

原帖由 dauma 於 08-10-23 15:31 發表
有 D 失望 ...

辛苦埋聽日, 就可暫時鬆口氣了

如果囡囡科科有9O分以上就好了。唔知會否派回試卷呢?

原帖由 薔薇花 於 08-11-3 10:38 發表
辛苦埋聽日, 就可暫時鬆口氣了

回覆 # 的文章

各仁立媽媽好, 我也想女兒入到仁立, 想知讀聖公會荊冕堂青衣分校入到仁立的機會大嗎?

Hi howys2,

會派回試卷, 只是中文卷二不派。

原帖由 howys2 於 08-11-4 14:39 發表
如果囡囡科科有9O分以上就好了。唔知會否派回試卷呢?

ops:" />

szelamma,

點解中文卷2唔派嘅? 知唔知原因呢? 其實我好想知道小囡卷2有咩錯, 起碼可督促及指出佢嘅錯處。Thanks!

薔薇花
‹ 上一主題|下一主題