用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 老師吾俾阿B入課室
go

老師吾俾阿B入課室 [複製鏈接]

各位,我個小朋友今年2岁九個月讀K1班, 佢返左4日學,每天返學一到校園就哭, 見到老師就怕. 今日佢返屋企話俾媽媽聽佢打左班裡一個小朋友一下, 老師就捉左佢出課室,唔俾佢入, 佢哭着話找媽媽返屋企,個老師先打開門俾佢入番去. 果老師重發左個SMS佢我太太..話我個小朋友係學校好頑皮.

其實小朋友依D行為係唔係好正常呢??
我都唔知打唔打電話俾個老師了解下個情況好.

如果係你, 你會點做呢??
   0    0    0    0

If I were you I will call the teacher.  Also, you better ask your chid whether he/she said sorry to that classmate or not.

Anyway, it is not good to punish small child outside the class room.

如果我是你, 會親自打電話給老師了解情況, 會承諾好好跟進, 但也要反應你的不滿--將小孩赶到課室外!  這是不對的行徑, 課室可以有listening chair, 可以讓小孩一起討論課室的秩序和規則, 卻不應一開始就罰.

小孩不明白就會亂發脾氣, 打人, 做家長要跟他們解釋.

原帖由 bluefriend 於 08-9-4 23:29 發表
各位,我個小朋友今年2岁九個月讀K1班, 佢返左4日學,每天返學一到校園就哭, 見到老師就怕. 今日佢返屋企話俾媽媽聽佢打左班裡一個小朋友一下, 老師就捉左佢出課室,唔俾佢入, 佢哭着話找媽媽返屋企,個老師先打開門俾佢 ...

原帖由 Radiomama 於 08-9-5 06:21 發表
如果我是你, 會親自打電話給老師了解情況, 會承諾好好跟進, 但也要反應你的不滿--將小孩赶到課室外!  這是不對的行徑, 課室可以有listening chair, 可以讓小孩一起討論課室的秩序和規則, 卻不應一開始就罰.

小孩不 ...

老師係罰佢一個人出課室定係同佢係課室門口講番佢既行為?
我都覺得應該打電話比老師了解情況,點解要咁做?

It is totally unacceptable. If any accident happens while the child is unattended, the school cannot bear the responsibility.

Find out the truth first as sometimes a young child cannot retell the whole story. If it is true, talk with the teacher to listen to her explanation. If you are not satisfied, see the headmistress.

Child is innocent and such behaviour is very common in kindergarten. As such, punishment is not a good method. It is very clear that the problem is with the teacher but not your child.

我覺你要立即打俾老師問清楚, 啱啱開學小朋友未習慣, 情緒不穩係好正常既事, 小朋友唔識發洩情緒, 有打人既情況, 或者上堂唔合作, 我覺老師應該會理解, 唔應該因此就標籤佢係好頑皮。你應該要問清楚老師, 頑皮係指邊方面, 可以點跟進。同埋我覺老師就咁send條SMS俾你地, 而又無解釋清楚, 俾著我, 我會覺得老師有d無頭無尾, 跟得唔好。如小朋友有問題, 唔係應該打電話俾家長, 了解清楚, 而只係send條短訊就算?

我覺你要立即打俾老師問清楚,無可能就咁send條SMS俾你(無意思),而又無解釋清楚,草草了事...每件事都會有原因..小朋友點解會打人,中間發生咩野事都要了解清楚,如果真係因為小朋友未習慣, 而情緒不穩定道至小朋友唔識發洩情緒, 有打人既情況,老師係要同家長溝通一齊去幫個小朋友慢慢去習慣..而唔係求其send個sms囉....
:verycold: :party: :sleep:

回覆 # 的文章

可唔可以問下邊間學校??

小女上年讀nursey 的時候, 都試過咬人, 被咬的父母當然唔開心, 但係, 其實咬人的父母, 比佢地更加唔開心 ..

上年小女咬完人當日, 老師立即打電話比我, 講番當日的情況同點解小女會咁做, 跟住果幾日, 我每日都有打電話返學校, 當然我地每晚亦要重覆同小朋友講番今樣做係唔得的 ..

我明白你的心情呀, 當時我都好唔開心, 成日諗點解自己個小朋友咁曳, 但係同人傾開, 原來好多小朋友唔識得表達自己的情緒, 就會做出依種行為, 係幼稚園係好平常.

你亦唔需要怕唔好意思, 主動聯絡學校, 了解多d 小朋友在校的情況..相信老師們都會好樂意 ..

小女以前讀果間nursey, 亦會罰唔聽話的小朋友冇得玩玩具或者坐埋一邊...不過就未聽過罰小朋友出門口企 ..anyway, 你打左電話比老師先啦 ..

原帖由 alowe 於 08-9-5 09:08 發表
It is totally unacceptable. If any accident happens while the child is unattended, the school cannot bear the responsibility.

Find out the truth first as sometimes a young child cannot retell the wh ...

有無攪錯,呢個老師有乜可能只send sms,
唔同家長親自傾,咁不負責任.
係我就打返電話去學校投訴啦.
仲有, 學校應該有naughty corner位比小朋友
罰企, 而在老師視線範圍內, 唔可能罰佢出課室門口,
仲要關門, 又無大人睇住, 有咩事, 係咪佢負責 ???

一定要打番學校問清楚,小朋友岩岩反學,通常都唔會講得好清楚成件事係點,可能當時老師真係帶左佢出班房,但可能真係教緊佢,同佢解釋緊呢,,,之不過在小朋友而言當時已經只識喊..都唔知老師做咩呢..

不過,,我都覺得個老師唔岩,,有咩理由反得4日學就話個小朋友好頑皮??打人同喊根本都係小朋友好普遍的行為,由其是都未習慣反學~~老師應該多d耐性至岩~~

btw,呢兩日我都聽到我個女話老師會罰/帶小朋友出課室,不過個女講的時候,我又冇諗過老師係唔理會個小朋友咁放佢係課室外,我覺得正常黎講是不會完全唔理個小朋友係出面呢...

反而,有時係課室入面,十幾個小朋友,兩三個老師,,好多時都睇唔哂咁多小朋友...我今日就見到我個女拎住個書包係課室行黎行去..冇人(老師)理佢....
[http://www.snugglepie.com]

個老師根本就唔應該罰個只係讀K1既小朋友出課室,而且啱啱先開學,佢甘做只會嚇親個小朋友~同埋如果個小朋友打人的話,老師係應該教導個小朋友,同佢講唔可以動手打人,要相親相愛,然後再同個家長了解情況,絕對唔係SEND SMS話你個小朋友好頑皮囉!!!更何況幼稚園裏面小不免會有動手動腳既事發生啦!

如果係我的話,我會打去學校問清楚發生咩事!!!

我覺得個老師too bad

快D同老師聯絡了解左個情形先....

但無論如何, 都唔可以叫小朋友企門口, 一來安全問題, 二來最重要係小朋友會對老師, 學校好無安全感, 好似受遺棄咁, 好傷小朋友心, 大家唔會建立到良好關係, 日後掂算.

希望只係一場誤會.

原帖由 bluefriend 於 08-9-4 23:29 發表
各位,我個小朋友今年2岁九個月讀K1班, 佢返左4日學,每天返學一到校園就哭, 見到老師就怕. 今日佢返屋企話俾媽媽聽佢打左班裡一個小朋友一下, 老師就捉左佢出課室,唔俾佢入, 佢哭着話找媽媽返屋企,個老師先打開門俾佢 ...

個老師平時都有用電話同我太太講下小朋友情況但昨天沒有...我太太就發sms俾佢..佢就回覆話我個小朋友太頑皮,叫我地教下佢...

今日我老婆接小朋友放學,問個老師有關情況, 個老師話當日小朋友去左洗手間, 唔知边個把門關上,把小朋友關在課室間外, 當小朋友哭時才發現.

當然我唔接受這個解釋, 所以我即時打左電話俾左學校個主任, 佢話該老師唔係咁樣同佢講.

我即時要求該老師今晚打電話俾我或明天在學校面對面了解情況.

如果事情係發現有老師咁樣對我個小朋友,我應該係轉班,轉校還是怎樣呢??

Bluefriend,
可否 pm 我你小朋友讀邊間幼稚園, 謝謝.

原帖由 bluefriend 於 08-9-5 18:37 發表
個老師平時都有用電話同我太太講下小朋友情況但昨天沒有...我太太就發sms俾佢..佢就回覆話我個小朋友太頑皮,叫我地教下佢...

今日我老婆接小朋友放學,問個老師有關情況, 個老師話當日小朋友去左洗手間, 唔知边個把 ...

bluefriend
我都想知你小朋友讀邊間幼稚園可否pm比我

Hello Blue friend,,

Can u pm the name of the school to me?
thanks a lot!

原帖由 bluefriend 於 08-9-5 18:37 發表

今日我老婆接小朋友放學,問個老師有關情況, 個老師話當日小朋友去左洗手間, 唔知边個把 ...

事情去到發現左2個版本, 而學校主任都知d件事, 我會直接面對面同校長, 主任, 老師一齊傾 (保持冷靜).  
了解清楚個事實係掂, 我相信大家對係想教好個小朋友.....最好可以做到家校合作.

暫時唔使咁快諗住轉班, 轉校.

今天晚上哪個老師打電話給我了..她也給我同一個的解釋. 我心裡是不相信的.但我不想把關係搞得太差,所以我沒有硬要求她承認只是就跟她說希望以後不要再發生這樣事情.

其實這個老師很年青,好像沒有太多經驗,而且把我小孩的中文名都寫錯2次. 所以現在有點後悔來到這個學校...
‹ 上一主題|下一主題