用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋讀直資小學請分享!
go

小朋讀直資小學請分享! [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

直資只係行政同funding上同官津校唔同, 唔可以全部直資都視為同一"種類" , 陳守仁同拔萃, 已經係完全唔同既野
咩叫最好, 每個人心中有個定義, 學得最深=最好? 學費要平? 課程夠全面三文兩語? 不如講下你自己要求丫
原帖由 QQPIG 於 08-9-9 07:23 PM 發表
想幫囝囝入讀直資小學有邊間好呀?點選擇有d咩事要留意呢?
請分享吓!

醒目開學勳章 王國長老

ICIC
我女就係讀活動教學既, 好多人都誤解, 活動=學得淺, 其實唔一定的, 例如我女學校, 會skip晒d basic野, 好似小一唔會再做單位加數練習, 英文唔會勁做grammar exercise, 因為學校主張從運用中學習, 小朋友可以錯, 唔應該因為怕錯而阻礙表達機會, 教材/工作紙都會設計得有趣一d
同學有d家長係有大仔/大女讀傳統學校, 佢話比較下就見到分別, 傳統學校學生會discipline一d, 習慣去follow rules, 較"有紋有路", 相反我地d學生就唔怕衰唔怕錯, 敢表達, 作風亦大膽一d
呢類"新思維學校"都係setup左幾年, 第一批學生都仲係中學生, 未知"成效"點樣, 想要穩穩陣陣, 的確傳統學校會好一d, 不過部分家長會好似我咁, 覺得除左學業, 仲有好多野應該去expose的, 亦希望小朋友有機會向多方面發展, 唔駛大個一板一眼
未唸掂, 咪去聽多幾次info session, 上bk八下, 再唔係去學校門口留意下, "貨比三家"呀! 考到了, 到時再決定都唔遲
原帖由 QQPIG 於 08-9-9 09:27 PM 發表
囝囝現讀互動制幼稚園,所以想幫佢揾間互動制小學對佢學習吸收會好d囉!
但係有d媽咪話到讀中學時間又話佢哋會好辛苦函接唔到呀?mouth:" />
傳統小學我又驚囝囝應付唔上,都唔知點算? ...

charlotte_mom , hello !
請問你囡囡是那所活動教學的學校呢 ?

咁其實活動教學會唔會少d exam ? 少d homework ?
小朋友係咪會讀得開心d呢 ?
thx ~~
原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-9 22:21 發表
ICIC
我女就係讀活動教學既, 好多人都誤解, 活動=學得淺, 其實唔一定的, 例如我女學校, 會skip晒d basic野, 好似小一唔會再做單位加數練習, 英文唔會勁做grammar exercise, 因為學校主張從運用中學習, 小朋友可以錯, ...

醒目開學勳章 王國長老

QQPIG
唔駛客氣, 慢慢想, 再上黎問, 你問得specific d, 人地更容易俾意見你呀(eg 學校a vs 學校b, 或者學校a學習情況等)

summe
我女係港大同學會
做功課會開心d的, 因為功課設計比賽有趣, 例如小一英文其中有一期個theme係故事, 佢地上堂講左goldilocks既故事(有個女仔入左bear屋企攪亂晒, 見到bear返屋企即刻嚇走左), 返黎功課就係要代goldilocks寫一封道歉信俾d bears! 我覺得幾好呀, 有創意, 小朋友做得開心, 亦教到道理
活動教學學校, 功課量一般會比傳統學校少, 因為唔會勁操基本功, 用返以上例子, 學校會要求學生free writing從中學習, 而唔會俾好多工作紙重覆重覆咁操........不過功課量少, 唔等於花既時間少呀....好多時都要思考, 要搵資料的
做project更加啦, 要求小朋友資料搜集, 家長參與一定有的(唔係expect小一生識去上網+圖書館, 搵到arm內容又適合程度既書, 自己消化晒同summary, 跟住仲識自己用文字+圖片好organised咁表達下話........咁醒就唔駛返學啦), 問題係家長協助幾多姐, 我唔否認有家長好緊張的, 成份都落手落腳........到頭來咪害左小朋友!
而家部份學校, 包括百年名校, 都會安排p1p2無考試的, 就由平時堂上表現, 功課project, pop quiz等做評估, 不過多數上到p3都要考試了

原帖由 summe 於 08-9-10 12:28 AM 發表
charlotte_mom , hello !
請問你囡囡是那所活動教學的學校呢 ?

咁其實活動教學會唔會少d exam ? 少d homework ?
小朋友係咪會讀得開心d呢 ?
thx ~~

Hi Charlotte mom,

請問港大同學會小一面試會考咩呀?

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-10 10:00 發表
QQPIG
唔駛客氣, 慢慢想, 再上黎問, 你問得specific d, 人地更容易俾意見你呀(eg 學校a vs 學校b, 或者學校a學習情況等)

summe
我女係港大同學會
做功課會開心d的, 因為功課設計比賽有趣, 例如小一英文其中有一期個 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-10 10:00 發表
QQPIG

summe
我女係港大同學會
做功課會開心d的, 因為功課設計比賽有趣, 例如小一英文其中有一期個 ...

Thanks Charlotte_mom, I think you are the first one to state out example how schools adopt story books in language learning. My children are in K3 now, sometimes I find hardly can I draw the difference between schools, I just got the slogan, e.g. shared reading, small class or double teacher.
Btw, how's double teachers in daily teaching, does it just divide into 2 groups and sit in same classroom? When one group is teaching, what does the other group do? Can't imagine 2 teachers teach at the same time ...

Million thanks,
leetong

我好認同charlotte_mom所講, 要穩陣同保證咁傳統名校一定會比人信心大好多, 直資學校始終仲新, 係要冒風險.  不過我自己都認為社會不斷進步, 學習都應該有新原素先可以應付日益萬變既事物同將來既社會.

好似我囡囡讀既直資小學, 同charlotte_mom囡囡學校係好相似.  佢地真係會訓練小朋友自己去思考, 表達自己意見, 你想做既野就要自己爭取.  功課係好有趣, 例如舊年小二英文科要每個小朋友自己做一本travel book介紹一個國家, 先生比咗d guideline小朋友例如要講吓當地既天氣, 食物, 衣服, 景點....等等.  我特登無幫囡囡手, 比佢自己試吓.  佢自己好開心咁上網去search旅遊資料, 因為學校電腦科已經教過佢地點樣上網搵資料, 所以佢自己handle到, 佢有字唔明就會自己查字典(咁有時都會問吓我地點解), 搵完之後佢就按老師個guideline自己用手寫同畫咗本travel book出嚟, 全程都係佢自己一手一腳做, 佢滿足感好大, 因為佢覺得呢份功課好interesting.  而我從呢份功課就好清楚知道囡囡係學校真係學到好多野,  唔單只係知識, 佢仲學識咗自己搵資料, 查字典, 消化, 自己organize, 最重要係佢對學習好有興趣, 我相信呢d就係我希望係直資學校想搵到既野.

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-9 22:21 發表
ICIC
我女就係讀活動教學既, 好多人都誤解, 活動=學得淺, 其實唔一定的, 例如我女學校, 會skip晒d basic野, 好似小一唔會再做單位加數練習, 英文唔會勁做grammar exercise, 因為學校主張從運用中學習, 小朋友可以錯, ...

醒目開學勳章 王國長老

G-Ma
有你o係度就好了, 我估其實好多家長都對呢d新思維學校一知半解, 你又講下d, 等d家長比較下嘛!
我讚成你講, 教小朋友點樣消化資料, 再運用返出黎, 又要presentable, 係一個唔易既課題, 以前要讀到上大學, 至去學點去圖書館搵料, 點去融合o係自己份功課......原來"學習"應該係咁, 唔係老師講幾多就記幾多, 知識係無窮無盡既, 點去掌握至係重點
係呀, 幸福要靠自己爭取的 , 想約校長食飯, 想去圖書館講故事, 想表演, 唔該自己去報名.......

leetong,
我估一般直資唔會有2個老師一齊教咁幸福, 雙班主任就有! 我知例如好似聖保羅男女果d收得咁貴, 就offer到上堂有助教喇
原帖由 G-Ma 於 08-9-10 04:06 PM 發表
我好認同charlotte_mom所講, 要穩陣同保證咁傳統名校一定會比人信心大好多, 直資學校始終仲新, 係要冒風險.  不過我自己都認為社會不斷進步, 學習都應該有新原素先可以應付日益萬變既事物同將來既社會.

好似我囡囡 ...

醒目開學勳章

搵o左資料咁耐, 我諗講得最明確就係呢個~~ 因為好多時我地得到o既資料都好似leetong話齋, 都係一大堆slogan, 愉快學習(點愉快法呢??), 小班(咁又點??), 活動教學(點活動法呢??), 講o左等如冇講~~~

講o下我o既一次經驗:
有一次同個仔去面試, 要見埋家長, 咁我老公諗住可以問o下個面試o既老師佢地點實踐佢地所講o既活動教學同愉快學習, 佢o既答案係: 其實間間學校都差不多, 如果你真係好想搵間行小班o既, 我地都幾好o既, 不過你又唔好咁大期望, 費事失望啦~~

連間學校入o既老師都係咁講, 你話奇唔奇 mouth:" />

醒目開學勳章 王國長老

第一round,, 小組活動, 玩下遊戲, 聽故事答問題, 睇小朋友可否o係輕鬆環境下集中聆聽, 仲有觀察遊戲時合群性
跟住會續個單對單同老師傾下計, 要睇中英文書

第2round, 約3個小朋友一組, 坐定定見老師, 答下問題, 玩下簡單遊戲如find the difference, 講故事等
原帖由 Dorathy 於 08-9-10 12:47 PM 發表
Hi Charlotte mom,

請問港大同學會小一面試會考咩呀?

hi charlotte_mom,

唔好客氣, 大家交流吓!

我自己覺得internet既出現令到大家搵資料容易咗好多, 以前要死記或者要去圖書館坐幾日搵資料, 宜家係屋企兩, 三分鐘已經搵到哂.  所以死記, 背誦已經唔係最重要(咁當然有d基本知識都仲係要死記既), 重要既係要識得理解, 消化, 搵重點, 自己分析, 再加入個人觀點, 創意, 然後演譯返出嚟, 呢個過程係最難學, 真係好多人讀完大學都未識, 好多大學生都係符符碌碌咁畢業, 報紙新聞都唔多睇, 咁邊會有分析力先得架.  而呢個技能又正正係係工作上對我地幫助好大 (當然語言能力同專業知識都好重要).

直資學校因為新辦, 所以靈活性大好多, 起碼老師係新請既, 推行新教學方法唔會有咁大阻力, 課程又可以自行編制.  我覺得我囡囡學校既整體配合好好, 有d老師雖然比較年青, 但佢地好有衝勁, 有愛心, 成日同d學生打成一片, 學習氣紛好好.  學習本來就一定辛苦, 問題在於你自己用咩心態去學習, 如果你係喜歡學習, 又喜歡學校生活, 咁我都會叫呢d做愉快學習.

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-10 16:29 發表
G-Ma
有你o係度就好了, 我估其實好多家長都對呢d新思維學校一知半解, 你又講下d, 等d家長比較下嘛!
我讚成你講, 教小朋友點樣消化資料, 再運用返出黎, 又要presentable, 係一個唔易既課題, 以前要讀到上大學, 至去學 ...

醒目開學勳章 王國長老

QQPIG
sorry呀, 九龍d學校, 認識唔多, 睇下其他媽咪幫唔幫到你?

分享一段說話, 係我女其中一個英文老師講既, 佢話, 以前有個前輩教佢, 老師企o係一班學生面前講書, 要記住當自己係一個entertainer, 果班學生係觀眾, 一個entertainer要想辦法吸引班觀眾有心機聽佢講足一堂, 至叫成功, 否則無論deliver既料係幾正都無用--你同意嗎?

原帖由 QQPIG 於 08-9-11 02:24 PM 發表
charlotte_mom & G-Ma

我老公話直資都好不過$都好重要,因為囝囝仲有其他活動都要support 。可能資助學校都有呢!不如選擇資助但係有活動式學校喎! 所以佢都選擇咗幾間請比d意見啊? (45 ...

Hi QQPIG,

讀直資, 錢的確係一個重要考慮, 如果唔只一個小朋友既話, 都會幾吃力, 除非係公務員可以有資助.  不過條條大路通羅馬, 直資都只係其中一種唔錯既選擇, 咁官津當然都有好學校啦.

SORRY, 你提果幾間學校我都唔熟, 因為我唔係住果區.  津校我去過好多間睇過, 我最鍾意既係將軍澳宣基小學, 佢地校長係好有HEART既人, 佢真係成日諗住點攪好D間學校, 所以D老師都自不然會起勁D.  選擇學校都係多D去現場觀察最實際.

原帖由 QQPIG 於 08-9-11 14:24 發表
charlotte_mom & G-Ma

我老公話直資都好不過$都好重要,因為囝囝仲有其他活動都要support 。可能資助學校都有呢!不如選擇資助但係有活動式學校喎! 所以佢都選擇咗幾間請比d意見啊? (45 ...

醒目開學勳章

Hi Charlotte Mom and G Ma

好開心睇到呢個topic同埋兩位嘅意見.  

我囝囝今年讀K2, 不過都開始考慮報小學嘅問題(可能太緊張!).  我想問其實而家所講嘅中文小學同英文小學係有咩分別呀? 因為我target嘅兩間小學 - 聖保羅男小and高主教小學就係咁嘅情況, 不過一間係直資一間係私校, 各有各好.  請各位比些意見

謝謝.

Adrian Ma Ma
‹ 上一主題|下一主題