用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你有沒有見過這樣的小孩?真想一巴打向她! ...
go

你有沒有見過這樣的小孩?真想一巴打向她! [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

原帖由 00adafan 於 08-9-26 19:06 發表
住在我條村有一對姐妹花,真是當個阿爸係工人,一落小巴,佢地兩姐妹就自己顧自己行入屋企,固爸就一人兩隻手拉著個書包,(兩個書包),但兩個小朋友都已經唔細個的了。好應該自己拉!(一個六年級,一個四年級),就讀上水某東華三院小學!
真 ...

我反而想一巴打醒個阿爸

醒目開學勳章

原帖由 丸丸 於 08-9-26 19:15 發表

我反而想一巴打醒個阿爸

Haha.  Agreed.

醒目開學勳章

me too
教養係大人嘅責任....我唔信佢 daddy 唔同佢哋拎,佢哋就任由個書包掉係到唔理

原帖由 bonnie1213 於 08-9-27 19:40 發表
me too
教養係大人嘅責任....我唔信佢 daddy 唔同佢哋拎,佢哋就任由個書包掉係到唔理

Haha.  Agreed.

原帖由 00adafan 於 08-9-26 19:06 發表
住在我條村有一對姐妹花,真是當個阿爸係工人,一落小巴,佢地兩姐妹就自己顧自己行入屋企,固爸就一人兩隻手拉著個書包,(兩個書包),但兩個小朋友都已經唔細個的了。好應該自己拉!(一個六年級,一個四年級),就讀上水某東華三院小學!
真 ...

呢的係佢哋父母縱成咁架! 佢哋父母根本沒教導佢哋:自己的事情自己做,自討苦吃.

現在好多小學生都係有人幫忙背書包,
包括爸爸, 媽媽, 工人姐姐!
好多工人姐姐都係背兩個書包的!

又難怪呢位爸爸, 現在的書包真係好重, 不過我都覺得其實應該比小朋友訓練下, 背書包係一件好簡單的事情, 而且係學生的責任! 如果他們覺得重, 他們自然就會收拾書包, 想辦法減低書包重量!

其實以前我返學都無人幫我背書包,
一樣要自己背, 書包一樣都係好重! 現在的小朋友太嬌縱, 吃唔到苦

對...自己做老豆都唔出聲,就由佢啦!

原帖由 丸丸 於 08-9-26 19:15 發表

我反而想一巴打醒個阿爸
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

自作自受!

lee d 係父母咁心做阿四, 縱容出黎既結果;

有一次, 我在公園見到一個細路4歲幾, 個阿媽拎住樽水追佢飲...點知個細路鬧返個阿媽轉頭,話佢阻住佢玩...(唉, 咁大個人怕佢渴親咩)

簽名被屏蔽

唔好話細路,我每朝等校巴時都見到有架的士停在門口,有個女人走出來,跟住就見個男人從lift急急腳出黎搭左呢架的士走.我諗呢個女人係佢亞媽,但又唔一齊住,而朝朝就係咁樣幫個仔截的士,打電話叫佢落樓,比佢搭返工.但個仔連同佢講早晨或唔該或hi一句都無.就咁就走人.我都好想大巴"星"呢個男人, 咁大個人....... (不過,唔關我事,只係睇唔過眼者)

唉! 有時我見到啲家長都好火架, 因那個家長我識的, 但又唔好意思話佢個仔, 但佢個仔有時真的好過份.
每一次那小孩的媽媽都會買食物去睇佢小息, 有一次佢媽媽遲了去, 佢一見到佢媽媽就黑住臉大罵: 點解咁遲架! 佢媽媽就笑住話: 買嘢遲咗嗎! 那小孩還不服說: 下次早啲去買呀! 攞黎啦! 其實當時好尷尬, 因我們都在旁, 佢媽媽就對佢說: 同我講唔該先啦! 跟住那小孩就發火罵: 攞黎呀! 有個家長好生氣地同那小孩說: 你有無搞錯呀, 咁同你亞媽講嘢! 跟住那小孩攞完食物就生氣地走開了. 那媽媽很尷尬說: 個衰仔係咁架啦! 無啲禮貌架!
但那小孩在學校是做過班長及攞好學生獎架! 在學校裏對老師好有禮貌, 時時幫老師做嘢, 好多老師都唔知佢係咁對佢媽媽架, 仲好鍾恴佢架!
你地話啦, 係咪好搞嘢呀! 佢媽媽唔會點罵佢架, 總之佢媽媽一遲了接佢或什麼的, 佢都會黑臉, 然後一支箭咁走了. 睇見佢媽媽就覺得慘!

簽名被屏蔽

原帖由 00adafan 於 08-10-5 10:41 發表

有些父母好好家教:
我係社區中心見過一對小兄弟,阿哥罵佢阿媽係蠢材,我即刻罵那小孩,點可以這樣罵阿媽,個阿媽立刻咁話:個衰仔成日都係咁,於是,我便叫她要罰那個小朋友,最後,她便罰那對小兄弟罰企,(連弟弟都罰一起)。
還有一次,我 ...

但又好奇怪, 有啲小朋友真的好叻, 細細個就懂得對誰就應說或做什麼, 就如我所講, 那小孩在學校是攞好學生獎的, 每一個老師每次見到佢媽媽都會大讚. 佢只會對佢媽媽這樣, 佢本身就不會對其他人或老師面前做一些不乖的事. 好叻架, 如果不是我親眼見到, 我也不信. 唉! 現在啲小朋友真的好聰明也好難教.

原帖由 00adafan 於 08-10-5 10:41 發表
...我現在仍未有小朋友,但若果真的有小朋友,學業方面我會給她快樂學習,但品行方面我一定會管教十分嚴,品行一定要從小就要管教,尤其是禮貎及公德那方面!

不過我亦見過好多人,未有小孩果陣講就天下無敵

但當有了孩子,父愛母愛氾濫,無條件地去愛,好多時愛佢=害佢,最弊就係連佢地自己都察覺唔到

正如Berry_luk所見case,我單睇描述,依然覺得最大問題是小朋友阿媽,明知個仔咁無禮貌,仲要日日如是地趕著小息買小食,講真! 食少餐小食我又信餓得死佢,一句講晒,自作孽不可活

有些父母好好家教:
我係社區中心見過一對小兄弟,阿哥罵佢阿媽係蠢材,我即刻罵那小孩,點可以這樣罵阿媽,個阿媽立刻咁話:個衰仔成日都係咁,於是,我便叫她要罰那個小朋友,最後,她便罰那對小兄弟罰企,(連弟弟都罰一起)。
還有一次,我 ...

個人愚見,家教最好還是返屋企教,真的無需要"表演"給人看。孩子有不當行為,當然要即時制止,最重要是令孩子心悅成服,完全難以理解哥哥做錯事,為何要弟弟一同處罰,難道為了"表演"給人看她家教如何好....

老婆婆說粗口一事亦然,一行出街乜人都有,若孩子已有足夠教養,懂得分辨是非,又何懼每件壞事都給孩子"學到",開口叫人不要甚麼甚麼,似乎霸道了點,這又何以見得是"好好家教"? 我反而覺得壞了身教就真,讓孩子學得霸道,以致現今孩子那麼自我中心,此例子真是可見一斑:;pppp:

我覺得係個阿爸問題囉
他應該叫d小朋友自己做返囉
重細咩,都話一個六、一個四年級

我成日都覺得個小朋友
無禮貌、唔識禮讓、聲大挾惡個d
全部都係阿爸、阿媽造成
話咩,hk多數係一個小朋友家庭
要疼多d,好多時就係敢造成佢地恃寵而驕

試過聽個朋友講,佢有個fd既fd,個阿媽去佢個細女屋企住一排,佢個孫女好無家教,平時得佢同孫女係度,個孫女會鬧佢,話佢、喝佢。敢都算,試過最嚴重係,有一日,個孫女扮到好乖噤,給杯水給婆婆飲,婆婆本以為孫女真係轉性,點知佢就嚟入口之際,聞到勁大陣味既洗潔精味,即刻問孫女,佢點都話唔知,無理由,最后婆婆話將件事講給佢媽咪知,孫女先話係佢做,諗住同佢玩吓,千祈唔好話給媽咪知……
但講緊佢個孫女係10歲,我唔覺得係玩囉

簽名被屏蔽

原帖由 00adafan 於 08-10-6 16:28 發表

個弟弟係屋企都係咁!

明白~不過應該一單還一單囉! 想孩子明瞭是非對錯,最需要的是清晰指引

我自己經驗覺得,對待孩子犯錯,建立正面賞識文化,總比盲目處罰來得有效!
又引這對兄弟為例,哥哥沒禮貌對待媽媽,除了即時輕聲提醒哥哥對媽咪說此話是極為不敬,也可藉詞稱讚弟弟一番,說他今天禮貌改善不少,媽咪很滿意等等.....

與其講十句孩子也聽不入耳一句,倒不如講一句有強而有力說話令孩子心悅誠服

‹ 上一主題|下一主題