用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無人津校交表之後.學校叫小朋友去面試? ...
go

請問有無人津校交表之後.學校叫小朋友去面試? [複製鏈接]

請問有無人津校交表之後..學校要小朋友去面試?
   0    0    0    0
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

回覆 # 的文章

似乎不可以進行面試。

津校是派位的,徐非到最後要去叩門先要面試。

醒目開學勳章

自行階段係唔會 ga,除非叩門 la

聽朋友講,xx堂要interview.
有學校仲要交成績表做record,感覺有D離譜.

醒目開學勳章 王國長老

唔係下化?
聽聞有d名校會偷偷雞in定d熟人, 一過左第3輪即刻可以出offer.........不過公開做就似乎離譜左d wor
原帖由 大頭蝦亞媽 於 08-10-1 12:58 AM 發表
聽朋友講,xx堂要interview.
有學校仲要交成績表做record,感覺有D離譜.

我都係有朋友報某間小學..要佢帶小朋友去interview....所以來問問... 不知道為什麼津校也要interview
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

^Melody^

邊間咁離譜呀?

原帖由 ^Melody^ 於 08-10-1 13:05 發表
我都係有朋友報某間小學..要佢帶小朋友去interview....所以來問問... 不知道為什麼津校也要interviewmouth:" />

我本來想去教育局投訴.不過遞表的朋友都認為無問題,叫我唔好搞亂哂,我先無咁做.
見這裏竟有此一問,才來發表一下意見.
咁你哋有無聽過,有D學校在收表時會chop個number上去,係睇吓你有幾早交表,有幾多誠意.第時若有備收生階段,或者叩門時,作為參考喎.
我仲儍吓儍吓,以為費時同人迫,星期一才去交表呢.慘,我交表時,排到100幾喇.

大頭蝦亞媽:

咁都得!仲成世界!
不過唔好太擔心,相信number係方便處理申請表。
好多在職父母都唔係咁早交表啦。

祝你成功!

原帖由 大頭蝦亞媽 於 08-10-2 00:29 發表
我本來想去教育局投訴.不過遞表的朋友都認為無問題,叫我唔好搞亂哂,我先無咁做.
見這裏竟有此一問,才來發表一下意見.
咁你哋有無聽過,有D學校在收表時會chop個number上去,係睇吓你有幾早交表,有幾多誠意.第時若有備收生階段,或 ...

But I read the info from 教育局, they said the school can make interview.

只准睇分,咁interview又咩意思﹖瓜田李下   

我唔太清楚如同分下抽籤過程,其實由邊個抽﹖有冇人監控全個過程﹖但全港咁多學校,有冇咁多auditor﹖查實好難做到公平,因為又唔公開既,學校想出古惑都唔係好難啫。

應該整返個抽籤日,反正都係一人只準報一間,到果日,咪所有家長去睇囉,每人一個number,用個6合彩咁款既機去抽,嘩,精彩囉,dps果類,有人即時暈低都似。

That's why you can find the "bingo"ratio of its own kindy kids can be higher in some primary schools.
原帖由 阿西 於 08-10-2 10:28 發表

我唔太清楚如同分下抽籤過程,其實由邊個抽﹖有冇人監控全個過程﹖但全港咁多學校,有冇咁多auditor﹖查實好難做到公平,因為又唔公開既,學校想出古惑都唔係好難啫。

應該整返 ...

應該唔可以面試,因為計分

回覆 # 的文章

阿西:

完全同意你的講法.
現在雖然話計分,但原來上有政策,下有對策.都未能完全在公平,公開,公正的情況下分配學位.

原帖由 Smalljokerbb 於 08-10-2 10:58 發表
That's why you can find the "bingo"ratio of its own kindy kids can be higher in some primary schools.

雖然無聽過要面試,不過知道某名津小要家長寫低小朋友讀邊間幼稚園。

醒目開學勳章

我地間學校首先會處理所有必收的學生eg. 兄姊是本校生,然後就計分,分配後仍有位剩就會安排教育局的代表 + 見證人 (通常是學校的PTA委員)抽籤。

原帖由 阿西 於 08-10-2 10:28 發表

應該整返 ...

我都知道第一輪是不可面試,但我有爱佢教小學,在本區都算名校,佢地都會有面試,佢仲話好多學校都係咁...另外,我同意所謂抽籤,我認為都係黑箱作業較大,朝庭有人好做官,所以結果都吾知係人為或天意

我都知道第一輪是不可面試,但我有朋友佢教小學,在本區都算名校,佢地都會有面試,佢仲話好多學校都係咁...另外,我同意所謂抽籤,我認為都係黑箱作業較大,朝庭有人好做官,所以結果都吾知係人為或天意
‹ 上一主題|下一主題