用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友適應學校生活未 ?
go

小朋友適應學校生活未 ? [複製鏈接]

我有位同事個囡囡今年剛入 K1,但非常怕羞,返左成個月學都唔肯同其他小朋友玩,係學校又唔出聲,但係一返到屋企就唔同晒. 平時都唔多肯同其他小朋友玩 (包括自己親友 d 小朋友). 佢好驚個囡有問題.我就話可能係獨囡,同埋佢老公過份緊張.所以個囡比較自我中心囉.

大家不如分享吓呀 !

0    0    0    0

我個仔個case有d相似, 返左一個月學(nursury), 都唔係好投入, circle唱歌學野肯學, 但一到圍埋一齊做手工, 砌積木, 就唔願玩, 去到playground, 其他小朋友周圍玩的好開心, 佢就戇居居企係到睇人玩, 每日動作最快就係知道就放學去除鞋及攞書包 (9秒9), 返到屋企又係好似開籠雀咁, 又會唱學校既歌, 又會同我地講英文同國語(佢返英普班), 唉, 我都好鬼擔心...

原帖由 Tammy 於 08-10-2 10:46 發表
我有位同事個囡囡今年剛入 K1,但非常怕羞,返左成個月學都唔肯同其他小朋友玩,係學校又唔出聲,但係一返到屋企就唔同晒. 平時都唔多肯同其他小朋友玩 (包括自己親友 d 小朋友). 佢好驚個囡有問題.我就話可能係獨囡,同埋佢老公 ...

其實囡囡害羞好正常,加上可能較小社交(和親友小朋友玩、去會所/公園和其他小玩等)都會有咁嘅情況。
小囡讀女校,K1都係咁樣,只在傍觀察而不參予。
呢種情況下學期會有好大改善,家長可以多D問下小朋友幼稚園內情況(提高小朋友說話能カ),鼓勵小朋友參予課室活動(由認識隔離位小朋友開始)。

我對女都有少少o甘o既情況.去年返了一年Nusery, 而家k1. 兩個可能互相玩慣o左,所以都唔係好肯主動同其他小朋友玩.有時對街上小朋友有點敵意tim. 不過我問過老師,佢地基本上都有同同班小朋友溝通,都唔係時時自己一個o既.而家剛3歲講野都麻麻地.佢地係講到長句子,但係硬係仲好bb, 成日用姐姐妹妹稱呼自己,要提先用”我”.希望佢地多d同人溝通,講野叻d, 唔好再o甘bb就好.

我個仔返咗成個月k1,但而家都仲係cry..
佢成日話唔返學...唔鐘意讀書..
又唔肯同小朋友玩.日日返學一見我攞起件校服佢就扭計cry..沿路返學果陣佢又大cry.又踢腳..我抱住佢一路行佢就一路爭扎....成街d人都望實我...而家仲攪到要見埋社工

原帖由 壹@壹 於 08-10-7 01:57 發表
我個仔返咗成個月k1,但而家都仲係cry..
佢成日話唔返學...唔鐘意讀書..
又唔肯同小朋友玩.日日返學一見我攞起件校服佢就扭計cry..沿路返學果陣佢又大cry.又踢腳..我抱住佢一路行佢就一路爭扎....成街d人都望實我... ...

原來有咁多小朋友有相同問題,我囝囝係細仔但已經返咗半年有多n1,過往在n1的表現基本上令人滿意,老師在年結時見家長重話囝囝發展進度ok,同小朋友相處ok,整體情況數是令人滿意。

但上了後k1情況真的令人担心,雖然我選擇在同一幼稚園上k1,但開學不久我已見他同同學不和,有次因為有同學打佢尖,佢重出手整傷了小朋友被老師投訴。到現在我囝囝仍然掛住之前教佢果位老師個名,對現在那位好像一點感情都沒有。有時回到家中,囝囝又會同我講同學唔比玩具佢玩,好似曾經發生過事咁。

今日,99重打電話比我,話佢今個响學校喊,搞到我成日冇心機做嘢,我都唔知係我囝囝問題定係現任老師問題,因為我本人、同46及99都對現任老師有不大好感,原因係好多時我們都發現佢控制唔到個班房同啲小朋友,anyway好煩唔知點算,想轉學但現在10月,點轉?

aie, my daughter also and she cries everyday when the first step to the school.  she study in the afternoon so when she knows time is almost, she will start to give many excuse with not going to school and not willing to wear uniform so my 99 bring all uniform and shoes to wear onto the bus...  it makes me very nervious if she's suitable to school or not as she is super small bb in K1.

原帖由 BabyCannan 於 08-10-8 15:51 發表

原來有咁多小朋友有相同問題,我囝囝係細仔但已經返咗半年有多n1,過往在n1的表現基本上令人滿意,老師在年結時見家長重話囝囝發展進度ok,同小朋友相處ok,整體情況數是令人滿意。

但上了後k1情況真的令人担心,雖然我選擇在 ...

咁咪同我囝囝一樣,佢係 05/11 gar,所以下個月先到3歲,可能佢係細仔而剛剛是2至3,响情緒各方面都有d變化,希望到咗3歲佢可以好d啦!

我囝囝都係05/11都係細仔.好煩日日返學都係咁.....都唔知仲要cry到幾時..

yes, my daughter is 05/1230 so really don't know when she could more indepent.

原帖由 壹@壹 於 08-10-10 22:06 發表
我囝囝都係05/11都係細仔.好煩日日返學都係咁.....都唔知仲要cry到幾時..

原來系咁!咁我個女都算好啦,我開頭仲以為佢特別差添,好多時早上起身就大叫唔返學,有時上校車仲會喊,不過好快就無事, 系學校無問題,好快仲識到新朋友仔,佢無上N班,有咁表現,我都好滿足啦
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

各位媽咪,

我仔仔到現在仍然cry, 尤其是10月頭時, 仔仔病了請了3天病假, 甘岩連同公眾假期, 一星期無返學, 當返學時, 情緒就好唔穩定.  這星期特別嚴重, 今天要打電話問老師仔仔在校是否都一樣 ? 因今早cry好嚴重, 唔返學, 一路講一路cry直到校車到為止.  好擔心是否在學校比人蝦, 所以唔肯返學 ? 由9月至今都成個月, 仲未習慣返學, 實在擔心呀 !

老師之前講仔仔進步好多, 只是間中扭計(如茶點時間/放學時間) 唉 ! 依家唔知點解仲衰過第一天返學.  都唔知點算...唯有等星期一老師多d 觀察, 有咩問題 ?

仲一路想仔仔一定好enjoy校園生活 ! 唉

我個女今年開始返k1, 頭個個幾月都好扭計, 日日都話唔返學, 唔梗上校車, 直至上星期開始就喜歡返學, 連上校車都無問題, 唔再扭計, 我個心先舒服d

not yet ar...how to handle this?..

我囡囡係09/06出世...所以十月o岩o岩兩歲先返n1...頭o個兩日有我同daddy陪佢返學就好開心...但之後冇我o地陪就成日喊...上星期老師話佢情況好左好多...但係我覺得佢返左學之後脾氣比未返學之前差...情緒波動好大...一唔開心就大叫大喊....我咁早比佢返學都係想佢可以多d同其他小朋友玩...可以開心d...但係好似有少少相反...呢兩個星期k1開始interview...佢上次去到其中一間學校就喊...唔肯入去....未返學之前佢唔係咁的...真係令人擔心.....

My girl is same she is now studying in N1 since Aug, but now she somtimes still cries when she steps in classroom.  Like this monday, after her sick leave, she cries during the class in these 2 days..  But too sad, the teacher seem blamed on her action during the class.  my girl will say sorry once teacher asked her stop.. Do u feel any wrong for my girl's action?? the teacher somehow said to us, my girl have 口頭嘽 say sorry.. i don't think she say sorry like 口頭嘽, she just know she do wrong then said...  ai........really sad..

我個女女最初返學都好扭計, 扭左個幾月, 但係依家識左好多同學仔之後, 就經常講話要返學, 又經常話比我知學校生活, 學左咩, 返到屋企又會唱學校教唱d歌

原帖由 Tammy 於 08-10-2 10:46 發表
我有位同事個囡囡今年剛入 K1,但非常怕羞,返左成個月學都唔肯同其他小朋友玩,係學校又唔出聲,但係一返到屋企就唔同晒. 平時都唔多肯同其他小朋友玩 (包括自己親友 d 小朋友). 佢好驚個囡有問題.我就話可能係獨囡,同埋佢老公 ...

咁請教下呢個老師, 唔講SORRY應該講咩好呢?, 有時我覺得無愛心既老師, 或者只係當打份工咁, 反應真係唔同D咖, 我上次去真光OPEN DAY, 有個老師同我分享湊小朋友既心得, (大約傾左5分鐘), 到我地2星期IN既時候, 路過見到佢, 佢都認得我地, 我覺得佢唔係機械式咁同家長傾計囉, 真係拎個心出黎

原帖由 wheellun 於 08-11-6 10:29 發表
My girl is same she is now studying in N1 since Aug, but now she somtimes still cries when she steps in classroom.  Like this monday, after her sick leave, she cries during the class in these 2 days.. ...
人 若 賺 得 全 世 界 、 賠 上 自 己 的 生 命 、 有 甚 麼 益 處 呢 . 人 還 能 拿 甚 麼 換 生 命 呢 。

I wonder if it is too early for our kids to go to school.
‹ 上一主題|下一主題