用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 有冇家長仲未收到2nd interview信呢?
go

有冇家長仲未收到2nd interview信呢? [複製鏈接]

我個女係八月廿幾號1st interview 唔知要等到幾時呢?同埋有冇“航”真擔心死!
   0    0    0    0

My daughter is enter 2nd in on 27 Sep., school said with be final by notice on or before end Oct.  but somebody said have 3rd in today,  I have no idea also.  Please advise!

回覆 # 的文章

咁你個女係咪好早已經1st in 呢!?因為好似分兩期1st in 收生!

其實睇左咁多post, 大家都係8月28-30日 first interview, 之後就9月27日 final interview.  暫時都係得一位家長話要 3rd interview.....可能只係一d好特殊o既例子o者.

如果真係仲有其他家長要3rd interview, 咁就真係要問下啦

我早上打左兩次電話去學校, 學校d人都係話唔清楚, 態度 very lazy. 最後等到lunch time後有位正常的聲音回覆, 3-in 是個別 re-schedule 的 case.  正常case 要等到十月尾 final result.

Yes my case are very special as my son is marginal case

原帖由 aniwong 於 08-10-2 17:14 發表
我早上打左兩次電話去學校, 學校d人都係話唔清楚, 態度 very lazy. 最後等到lunch time後有位正常的聲音回覆, 3-in 是個別 re-schedule 的 case.  正常case 要等到十月尾 final result. ...

原帖由 maxcat 於 08-10-2 10:49 發表
我個女係八月廿幾號1st interview 唔知要等到幾時呢?同埋有冇“航”真擔心死!

在此得知 2 nd round interview 都在9月27日攪掂,
仲有D攪出第3round 呀......有冇"航"....好難答..
不過你可以去另一版睇下人地點講,你可略知一ニ吧

原帖由 maxcat 於 08-10-2 14:49 發表
咁你個女係咪好早已經1st in 呢!?因為好似分兩期1st in 收生!

好似分兩期1st in 收生即係乜野意思?
全部 1st interview都好似在8月尾 ok哂,
到今日都冇2 nd interview信,但亦未收到
reject信,我諗仲有機卦.......如果...
真係分批2 nd interview既話..

原帖由 Joeyjoeycheng 於 08-10-2 19:57 發表
Yes my case are very special as my son is marginal case
That's means you are accepted by school in 3rd round???  Or still need to wait the final result??

頭先打去學校問都唔明佢嗡乜

我問佢而家有D人係咪second in咗!佢話係!咁我問佢咁十月尾收信嗰批係咪3rd in 佢又話唔知答D乜話總之月尾冇通知就唔收!我問佢點解有D人咁早有信有D咁遲呢!?佢又話睇埋十月尾第二“浸”,佢答得好難明!

我想問吓大家有冇家長同小朋友去1st in 通知佢九月會有2nd in結果!又有冇家長喺1st in 嗰日通知佢十月中至尾會有2nd in呢!又唔明佢點厘定九月收2nd in信 同十月收2nd in信呢?

其實唔好想得太複雜, 1st in 時通告已寫明十月尾會有最後結果.  十月尾之前如果有2nd in 就會收到信. 現在只是十月頭, 仲有時間.

原帖由 maxcat 於 08-10-3 11:08 發表
我問佢而家有D人係咪second in咗!佢話係!咁我問佢咁十月尾收信嗰批係咪3rd in 佢又話唔知答D乜話總之月尾冇通知就唔收!我問佢點解有D人咁早有信有D咁遲呢!?佢又話睇埋十月尾第二“浸”,佢答得好難明!

我想問吓大家 ...

照推測同估計,純粹"推測",到今日仲未收到2 nd interview 通知,機會相當渺茫.(但唔等於零)
此校如果今年開5班P.1, 每班30人計,
150位(組)家長,每6組家長一group,見30分鐘, 大約
13個鐘 全部in完,一日in哂根本唔出奇.
所以如果9月27日冇second in既話,相信衹係
會等放棄學位D人放度幾多個學位出黎至算.(放offer letter 同時應該有waiting list)
所以好容易理解點解冇reject letter 出住,因為
正如其他版友話齋,"人揀你,你都揀人",留到最後
一刻,收夠哂人先至出reject letter.無可厚非,至於
有好多mami打去學校,回覆既當然係一D"中性答案"
但如果留心一下,此校收生interview係比較早果一類,
校方可以"精心挑選"..
所以果一句: 睇埋十月尾第二“浸”,己經呼之欲出其
收生程序.
不過在此討論區中有版友透露往年最後校方要四圍
打比waiting list D 學生返去..此點實令人費解.

Anyway.祝各mami早日"放下心頭大石"

原帖由 Santa_Maria 於 08-10-4 00:28 發表
照推測同估計,純粹"推測",到今日仲未收到2 nd interview 通知,機會相當渺茫.(但唔等於零)

yes, 我打電話去學校問,答我既小姐清楚講明第二浸second in係要睇第一輪有幾多位剩。我既理解即係話一係第一批second in成功既人唔夠fill up所有學額,一係等人放棄學位,所以我已經打定輸數。

不過在此討論區中有版友透露往年最後校方要四圍
打比waiting list D 學生返去..此點實令人費解.

其實好多學校都有咁既情況,由尤最早收生既學校,校方覺得取錄的都是精英,但這些精英遲d會有其他offer,你揀人,人揀你,最後留左位既未必會真係入學。去年我朋友兒子被優才取錄後放棄學位,將近開學時學校一樣有人打電話問佢會否再考慮入讀。

所以真係好想讀既,只要入到waiting list,一樣好有機會。

I guess there are much much more than 150 applicants entered 2nd interview as there are two groups of 6- 7 pairs of parents interviewed at the same time. Each group last for 20 mins......

I would guess the chance of applicants who went for 2nd interview being accepted is half half....

原帖由 Santa_Maria 於 08-10-4 00:28 發表

此校如果今年開5班P.1, 每班30人計,
150位(組)家長,每6組家長一group,見30分鐘, 大約
13個鐘 全部in完,一日in哂根本唔出奇 ...

原帖由 beetle 於 08-10-5 23:04 發表
I guess there are much much more than 150 applicants entered 2nd interview as there are two groups of 6- 7 pairs of parents interviewed at the same time. Each group last for 20 mins......

I would gue ...
個日面試只係得上午, 大概只可以見百幾個小朋友o既家長.

我阿女係八月廿八月1st in

當日係我老婆去in!因為當日我個女入咗去in之後,有一班家長要係大禮堂等!跟住嗌咪宣佈:「所有家長如果有機會入學結果會在十月中至十月尾會收到信!」所以當我上forum見到咁多人話九月廿七日有2nd in好奇怪!點解咁多人,我又諗又會唔會分時段去處理學生嘅申請呢?因為有D人係朝早見有D係下午見!如果據santa maria 所講起不是我嗰個時段in嗰批小朋友咪全部都冇航咁就真係唔公平lor

醒目開學勳章

我到今日咩都未收到

我係 30/9 打電話去問, 位小姐問我仔仔個名
之後再回答我仔仔個名係 list 到冇, 叫我留意 10 月尾會再有一批...而家都係唯有等...

原帖由 maxcat 於 08-10-6 10:49 發表
當日係我老婆去in!因為當日我個女入咗去in之後,有一班家長要係大禮堂等!跟住嗌咪宣佈:「所有家長如果有機會入學結果會在十月中至十月尾會收到信!」所以當我上forum見到咁多人話九月廿七日有2nd in好奇怪!點解咁多人, ...
其實唔係好明你問乜, 不過以我估計, 校方已將1st in時所給小朋友的分數由高至低排好, 頭150個分數最高的已於9月尾2nd in完.  如果當中有人不要學位, 學方就會把學位給之後的小朋友.

不過我相信其他學校就係用這個原理去給小朋友學位的.  問題只係用乜野評分方法.

我係話interview當日

我個女分批上咗去玩!跟住我老婆就喺個Hall等阿女同填問卷!跟住交問卷!跟住若干時間後!有一位工作人員(或者老師)廣播話:「結果會就十月中至十月尾以書信形式通知2nd in。」當時Hall內有好多家長都在場聽到會係依段日子收到信!可解有一D家長上forum係咁話9月仲未收到信2nd in又話到好擔心!我係話唔通當時同我老婆一齊嗰批家長全部一齊唔得冇航,令我有兩個諗法
1.校方分批處理學生申請當日較早時間in嘅小朋友就通知家長九月會收到信2nd in,而晏少少in嘅嗰批小朋友就通知十月會有通知,
2.就係好唔公平嘅方法較早時段in嘅小朋友校方會盡快揀咗D OK D嘅然後發覺人數都差唔多夠就叫晏D見嗰批小朋友10月等收信,實則就算你面試點OK都編你去waiting list

9月尾會有2nd in 是其他家長打電話去學校才得知的結果, 1st in 時校方提供的資料都係話10尾之前會有"Final Result" 結果.

‹ 上一主題|下一主題