用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 找英華書院家長
go

找英華書院家長 [複製鏈接]

請問有無英華書院的家長可以告知英華面試會是什麼模式? 一對一或小組? 是否用英文及普通話面試? 是否要做英文數學題? 謝謝.
   0    0    0    0

有沒有家長可以分享?我都好想知道ar, 謝謝!!!
原帖由 pigfrog 於 08-10-17 16:28 發表
請問有無英華書院的家長可以告知英華面試會是什麼模式? 一對一或小組? 是否用英文及普通話面試? 是否要做英文數學題? 謝謝.

回覆 1# pigfrog 的文章

http://forum.edu-kingdom.com/red ... 69&ptid=2218037自己看看,希望可以幫到你

第一次面試係讀中英各一篇+小組討論 第二次係單對單(英+普/廣)
叩門時睇你profile, 如果ok, 即見校長=即收.

請問英華S1精英班有多少班? 是否由A班開始是精英班?

Thanks

如果無記錯,好似有2班精英班,3班普通話班,我個仔都是入左A班,但就不知道是不是精英班

是沒有分精英班,只分普通話班
原帖由 camry16618 於 10-8-22 13:20 發表
如果無記錯,好似有2班精英班,3班普通話班,我個仔都是入左A班,但就不知道是不是精英班

我聽孩子講A同B都是精英班,唔通攪錯?明天開家長會,去問下其他家長先!

開完家長會,終於明白,真是沒有分精英班,只有分3班普通話班,但就張成績好個兩班編入A同B班,大約43人一班,因為人多所以叫大班教學,其他就分C,D,E 班,人數大約20人左右一班小組教授,學校不想分精英班是不想有標櫼學生.

原帖由 camry16618 於 10-8-18 15:11 發表
http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=33037169&ptid=2218037自己看看,希望可以幫到你

請問英華幾時派中一申請表呢?

大約12月份,因為第1次面試是1月23,之前學校有開放日,校長會介紹學校,上網可以下載表格.

camry, 謝謝你的分享!你小朋友讀幾年班?

原帖由 camry16618 於 10-9-5 20:33 發表
大約12月份,因為第1次面試是1月23,之前學校有開放日,校長會介紹學校,上網可以下載表格.

今年讀中一

原帖由 camry16618 於 10-8-27 23:19 發表
開完家長會,終於明白,真是沒有分精英班,只有分3班普通話班,但就張成績好個兩班編入A同B班,大約43人一班,因為人多所以叫大班教學,其他就分C,D,E 班,人數大約20人左右一班小組教授,學校不想分精英班是不想有標櫼學生. ...

唔係好明,成績好就編埋去A, B班,但係又唔叫精英班?
成績冇咁好反而用普通話教授?唔驚d學生掌握不來嗎?

jeremyphlam:
用普通話教中文是A,B,C班!
不過如果是小學部升上來的,小一至小六都是用普教中的,並不存在掌握不來,只是中學部能用普通話教中文的老師人數不夠!

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-21 18:45 發表

唔係好明,成績好就編埋去A, B班,但係又唔叫精英班?
成績冇咁好反而用普通話教授?唔驚d學生掌握不來嗎?

原帖由 mayc 於 10-9-22 13:31 發表
用普通話教中文是A,B,C班!
不過如果是小學部升上來的,小一至小六都是用普教中的,並不存在掌握不來,只是中學部能用普通話教中文的老師人數不夠!

...

mayc, thanks!

咁好有問題喎,已經是直資學校,還存在師資不夠的問題,重諗要谷番起間學校?

其實普教中和廣教中的成效仍被是在......爭辯中,況且中學文憑試中文口試,雖然可以選用普通話口試,但用廣東話為母語的學生選用普通話考的有多少?相比內地來港的學生可能仍差距很遠!
雖然我不知是甚麼原因,但以前聽小學林校長講請一個好的(普通話母語)的中文老師(有認可的教育文憑)是不容易的!

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-22 14:19 發表

mayc, thanks!

咁好有問題喎,已經是直資學校,還存在師資不夠的問題,重諗要谷番起間學校?

原帖由 mayc 於 10-9-22 14:46 發表
其實普教中和廣教中的成效仍被是在......爭辯中,況且中學文憑試中文口試,雖然可以選用普通話口試,但用廣東話為母語的學生選用普通話考的有多少?相比內地來港的學生可能仍差距很遠!
雖然我不知是甚麼原 ...

mayc, many thanks!
但我覺得以直資學校來說,請不到好老師不是藉口。
還有,如果學校不是覺得普教中較好,為什麼把老師安排在成績較好的同學中.....

我想不是學校普通話老師不夠,可能是同學仔應付不來,在暑假上中一適應班時,普通話班是須要經考試通過才可以進入,不合格同學要自費去學校暑假班上普通話課程,但是放學之後個仔話有差不多一半同學都要去上普通話班?其實我個仔個班已經係普通話班!我想可能是大部份同學對普通話還沒有英文那麼普及,而學校又不想勉強學生,所以才有這個情況.至於jeremyphlam提到(成績好就編埋去A, B班,但係又唔叫精英班?
成績冇咁好反而用普通話教授?唔驚d學生掌握不來嗎)   其實普通話係有3班,但就已包括兩班A同B班,而另一班就給對普通話達到水準的同學.至於成績好就編同一班,但又唔叫精英班,當日開家長會個主席講學校係沒有分精英班,目的是不想去標籤同學,我想每間學校都是各施各法,AB班又好,精英班又好,都是一個名稱,我想大家都應該心裡有數!

原帖由 camry16618 於 10-9-22 15:55 發表
我想不是學校普通話老師不夠,可能是同學仔應付不來,在暑假上中一適應班時,普通話班是須要經考試通過才可以進入,不合格同學要自費去學校暑假班上普通話課程,但是放學之後個仔話有差不多一半同學都要去上普通話班?其實 ...

咪玩啦,咁同分了精英班有乜分別?
還是林校長可愛:「英華小學全是精英,唔需要分精英班!」
‹ 上一主題|下一主題