用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 禮賢 vs 港大同學會小學
go

英華 vs 禮賢 vs 港大同學會小學 [複製鏈接]

我個仔禮賢,港大同學會小學都得左,英華 2ND INTERVIEW , 唔知揀邊間好,我比較喜歡活動式教學,等佢學得開心D. 請各位家長俾D意見.謝謝.
   0    0    0    0

英華 vs 禮賢 vs 港大同學會小學

英華係咪活動式教學?

請各位家長俾D意見.謝謝.

原帖由 lsltennis 於 08-11-6 12:45 發表
英華係咪活動式教學?

港大同學會先係活動式教學

YW is traditional school with similar tutoring class same as we studied back 20-30 years ago.  Certainly teaching method and syllabus were modified and improved.

港大同學會小學-- definitely

原帖由 lsltennis 於 08-11-6 12:15 發表
我個仔禮賢,港大同學會小學都得左,英華 2ND INTERVIEW , 唔知揀邊間好,我比較喜歡活動式教學,等佢學得開心D. 請各位家長俾D意見.謝謝.

醒目開學勳章 王國長老

hkuga肯定係活動教學, 其他兩間我就唔多清楚
原帖由 mamimummy 於 08-11-8 01:26 AM 發表
港大同學會小學-- definitely

英華 vs 港大同學會小學 vs 聖瑪加利

多謝各位家長意見.
其實禮賢我已經打算放棄, 比較喜歡活動式教學的港同, 有朋友話可以再 APPLY 過 聖瑪加利, 因我也覺得佢 IN 聖瑪加利果日表現差D, 都係活動式, 可以博多次, 但港同 和 聖瑪加利 邊間好D ?

至於YW, 我 IN 完校長後好鍾意林校長, 但YW 是否 好 傳統式, 讀得好甘 的呢? 我想佢讀得開心D,

英華 vs 禮賢 vs 港大同學會小學 VS 聖瑪加利

好重要, 我每次同 FRIENDS 講, 多數都唔係好識 港同 和 聖瑪加利, 有D 甚至未聽過, 搞到我好驚.

各家長可否幫我比較下呢兩間? 唔該曬.

就是因為港同及聖瑪加利係直資不是傳統而係活動教學, 所以不是很多人認識或認同的。而英華是多年出名的傳統名校, 近年轉了直資更多人想考, 特別係因為校長。

我仔仔係港同小一, 我選擇該校是因為學校真係活動教學, 仔仔每天返學都好開心, 功課不多但學到不同的東西, 活學活用, 相對壓力細了, 真係愉快上學。

英華都是不錯的小學, 港同係新思維的小學, 不要因為少人認識而擔心, 最緊要係家長覺得學校是否適合自己的小朋友性格, 亦不是別人話好就去讀的。

iwff

原帖由 lsltennis 於 08-11-10 01:37 發表
好重要, 我每次同 FRIENDS 講, 多數都唔係好識 港同 和 聖瑪加利, 有D 甚至未聽過, 搞到我好驚.

各家長可否幫我比較下呢兩間? 唔該曬.

多謝妳, iwff
妳的小朋友讀幾年級? 住邊區? 中學係咪真正一條龍, 一定收曬? 到時香港仔播, 妳點諗?
課程活動得 係咪好似國際學校甘, 返唔到轉頭?
對唔住, 好否答埋呢D 問題? 唔該曬!

Isltennis,

我仔仔讀緊小一, 我住tko。升中學部要中英數合格, 操行B, 我覺得合理的, 因為讀不上就不要免強升讀, 不過9成幾人都可以直升中學部的。中學係遠的, 我要睇下6年後升大學的成績是怎樣才再作決定, 不用現在決定。加上6年後南區都有地鐵, 學校係北角都有校車, 到時阿仔都大了, 不是太擔心交通問題。

學校不是行國際課程, 都跟local 課程的, 但少炒寫, 小一小二冇考試(但有默書測驗), 冇名次不需要去競爭, 但家長會知道小朋友係班中的成績。我朋友的女兒讀緊6年班, 佢話上年有兩個女學生考了去女拔讀。我又不是很擔心學校銜接不到其他的中學, 將來334制都係活學活用, 我對港同很有信心。

你住那裡呀, 港同的地點同SMC及英華都唔好區的。

iwff

原帖由 lsltennis 於 08-11-10 12:06 發表
多謝妳, iwff
妳的小朋友讀幾年級? 住邊區? 中學係咪真正一條龍, 一定收曬? 到時香港仔播, 妳點諗?
課程活動得 係咪好似國際學校甘, 返唔到轉頭?
對唔住, 好否答埋呢D 問題? 唔該曬! ...

Hi iwff

How do you know that 港同 has 兩個女學生考了去女拔讀, I can not find those information from their website.  I always have worries if they could go and suitable to study in 傳統學校。

GIPW,

學校website 冇登出來的, 係我朋友個女現在讀6年班, 她識一些師姐知道她們考了去女拔讀。通常唔升港同中學部的學生都會去考更出名的中學。我比仔仔讀港同對將來不是太擔心, 我見到仔仔現在愉快返學又學習到已知道冇選擇錯誤。

你小朋友是否已被港同取錄? 無論我點講, 最緊要係家長覺得小朋友適合什麼教育, 要去了解清楚, 不是別人講就去讀的, 又可能活動教學真的不是你想要的。

iwff

原帖由 GIPW 於 08-11-10 19:46 發表
Hi iwff

How do you know that 港同 has 兩個女學生考了去女拔讀, I can not find those information from their website.  I always have worries if they could go and suitable to study in 傳統學校。 ...

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 最緊要家長唸清楚, 無一間學校係perfect的, 究竟學校係咪offer緊你要既野至係main point
港同offer既, 唔係academic excellence, 大家都好了解, 如果ultimate goal係要入一間超band one名中學, 咁好多學校會比港同適合, 揀港同既家長, 係希望小朋友有愉快既校園生活, 培養到主動求學問, 活潑, 認識自己長處而有自信, 肯去表達同埋有能力去表達, 習慣同大人互相專重溝通而關係好close既.......
我身邊見到, 有港同學生, 讀左一年去左間地區傳統名校, 讀左一年之後, 轉返返黎! 插班生之中, 亦好多係讀完傳統學校, 睇到小朋友性格變得內向沉默至安排轉校的...考中學部都係相似情況, 好多外來生係讀得書既, 不過父母都唔再揀傳統學校了

May I know the English level of HKGUA?
Which subjects will they use English as the teaching media?

我钟意港同,可惜我家仔仔没有录取,唉!

醒目開學勳章 王國長老

mamay
港同係中文小學, 中交科用普通話教(絕對見得人架! 無話普通話默書聽唔明果d怪情況架), 一般科目係廣東話教, 英文科係英文教, 老師多數係回流既華人, 或者net (好多學生俾老師"呃"左好耐至知佢地識廣東話的 )

yaya117
唔好灰心, 塞翁失馬, 可能個天又安排左一間好適合既學校俾你仔仔.......再唔係, 出年插班lor! 我地每年都總有1,2個插班生的(i mean我女果級, 我估其他級都有位呀)
原帖由 yaya117 於 08-11-11 10:20 AM 發表
我钟意港同,可惜我家仔仔没有录取,唉!

Hi iwff

yes, my child is being admitted.  The problem I face now is which type of teaching style suits her as she is a quite in-between person.   But I like school with some guidiance to the kids  so would very much want to find out the teaching methods of HKUGA and how the standard compare with others.  I am OK with school that have less homework to start with,so that children will like to go to school and increase the workload as they grow up.  Do you know if HKUGA adopt this type of method ?

原帖由 iwff 於 08-11-11 08:53 發表
GIPW,

學校website 冇登出來的, 係我朋友個女現在讀6年班, 她識一些師姐知道她們考了去女拔讀。通常唔升港同中學部的學生都會去考更出名的中學。我比仔仔讀港同對將來不是太擔心, 我見到仔仔現在愉快返學又學習到已 ...

oh,千秋王子呀~~sorry,我突然失控添!

原帖由 mamay 於 08-11-11 10:10 發表
May I know the English level of HKGUA?
Which subjects will they use English as the teaching media?
‹ 上一主題|下一主題