用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

Hello everyone, my daughter was lucky enough to get into Maryknoll in the lucky draw.  Nice to meet you here.

Yes, really busy, need to go again this afternoon for the uniform, 又要請假, 真係有啲唔好意思..., 不過都係開心嘅"busy" :)

我尋日去到, 阿女都好開心, 買咗好多嘢,  瑪利諾公仔,公仔冬季校服,頭飾,膠folder等.阿女尋日已幫公仔換咗幾次衫, 夜晚仲攬住個瑪利諾公仔一齊瞓添...

我尋日都帶唔夠現金, 好彩有帶支票簿, 可以一次過買晒嘢

Good that we already completed the registration process yesterday.

原帖由 mmak 於 09-6-11 14:02 發表
all,

小學幼稚園停課14天

http://hk.news.yahoo.com/article/090611/4/cn4v.html

嘩, 你個女好勁呀, 我都未試過比$$個女自己買嘢....不過最好笑都係你話d姨姨話唔可以小朋友比錢...

原帖由 pangpuiyee 於 09-6-11 14:40 發表

我比左$200個女去 pta自己買野, 而我就去校車部. 原來大部份人都唔係41區, 遠至青衣, 將軍澳都好普遍. 個女返黎話d姨姨話唔可以小朋友比錢. 我叫佢再去一次話自己識比錢, 佢就買左一個公仔同一個頭飾返黎. 我話造 ...

尋日其實真係有小小混亂, 所以我由頭到尾起碼行咗三四圈,  make sure 冇 miss 任何嘢. 我都係行到第三次先見到有白襪買.

咁你咪冇join PTA???

原帖由 mmak 於 09-6-11 15:30 發表
muimuiyan ,

我噚日不停俾人"打尖", 去咗2個校服counter & 校車counter 都俾人插隊... 有D激氣...
又好難怪, 大家家長都唔知點做好, 又好多疑問??....個staff 明明serve 緊我, 人地問得2問, 佢幫咗第2個家長落單, ...

mmak,

我相信八月頭番MCS交堂費果日應該可以 join 番 PTA.

原帖由 mmak 於 09-6-11 16:46 發表
jjbaby,

我冇join PTA 吖, 如果你地唔講, 我根本都唔知....

我6月9日註冊, 都有好幾張通告, 有 PTA and School Bus 嘅 application form, 有講冬令和夏令嘅番學放學時間, 校服規格, 出世紙要加英文名等啦.
原帖由 mmak 於 09-6-11 17:13 發表
我係 Nov'08 去註冊, 嗰日無通告派俾我bor ??...
只得1張收據, 証明我囡註冊咗咋.....

請問你地有幾多張通告, 我想知道我miss 咗D咩 ??

Thanks !

通告話夏令放學時間為1:15pm, 冬令放學時間為2:50pm. 夏天咁早放學, 係咪都係喺學校食lunch?? 咁連埋食lunch, 咪得好小時間上堂??

嘩, 早上七點幾就出門番學, 放學番到屋企都差不多兩點先食lunch, 都幾肚餓喎, 我諗要預備豐富嘅早餐先得...

題外話, mmak, Nataliemama, 知你地都係 st cat 家長, 依家停課, 真係好擔心會取消7月5,6日嘅畢業典禮, 如果真係要取消, 實在好遺憾...

個八達通套真係好cute呀, 不過係 key chain, 唔係掛喺條頸果種, 冇咁方便. 不過真係好可愛呀....

發覺我和個女對mcs已好有歸屬感了, 好喜歡所有嘅souvenirs, 日日都有幫公仔換校服.  我個女仲成日叫我開mcs個website 播首school song 比佢聽, 佢而家已經開始識得跟住唱.

我比較喜歡年年編班, 比小朋友識多啲朋友仔...

想問聲你地有冇人係在職媽媽呀?  我份工都幾長時間架, 忙起上嚟要做到半夜添, 我都好驚跟唔到果女啲功課.  真係好想搵人補習同睇功課.  不過都要等佢開咗學睇吓佢適應成點先, 又未知第日啲課外活動和時間會點安排. 都要再睇定啲先再作打算.

呢幾日都有同女女一起睇PTA 啲 magazines, 啲 PTA activities 好似好多姿多采, 好多家長都好似好 enjoy 各種各樣嘅家長義工活動.  搞到我真係有唔少衝動想唔洗番工, 全程投入參與多啲活動.... hee hee...., 發緊夢....

我諗厠所應該唔會唔乾淨啩, 應該和幼稚園一樣有嬸嬸清潔啩.

其實我平時就教個女要舖啲厠紙喺個厠所板上囉, 雖然就唔係咁環保, 但好似乾淨少少嘛...

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-17 14:39 發表

唔知sc嘅學生可唔可以適應到呢?
我都驚個厠所唔乾淨, 唔似幼稚園個d咁乾淨.
我女去上英文班時, 佢話個同學同佢講佢mami教佢企上個厠板度we we, 嚇到我叫個女以後如果唔係急就唔好去嗰個厠所... ...

希望唔好取消畢業禮啦

70% 都好似唔差嘅, 我哋今年係第一年小班教學, 希望六年後嘅原校升中機會可以再高啲啦   

原帖由 mmak 於 09-6-18 21:54 發表
70%學生可以原校升中http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=61&cb=12345607&n=ab5c875f 都好啦... St  Rose 得50% 咋...
大家努力D....

Hi Nataliemama and Momochiu,

I'm also your neighbours!!!  我係4M 呀.  我個女兩程都會坐校巴.

Nataliemama, if your daughter rides the school bus to SC, that means my daughter should know yours already.  I'm same as your case, moved to Kowloon Tong 3 years ago so that she doesn't need to travel too long to school.

多多指教.  有機會出嚟玩吓等佢哋番學時多個朋友.

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-26 12:42 發表

me too, 都係M, 係3M, 咁arm嘅, 咁我地要互相照應la, hehe...
吓!!!條街叫xx街!? 不過又真係幾臭wor, d賓賓比d狗隨地xx, 又唔清理現場lor...

係呢, Claudia 讀邊間kinder? 唔知係咪同學呢? ...

Hi Yiu Hang,

I guess our children are the same age.  I'm hoping my little son can to to St Cat next year too!!!

After having our daughters so lucky to be admitted into MCS, we'll have to worry about our sons a few years later....

Nataliemama, you're so lucky that you don't need to worry about the younger sister....

原帖由 Yiu-Hang 於 09-6-25 22:14 發表
Hi All

I also didn't show up because I experienced registration problems.

Happy to talk to you all as my daughter has just been admitted to MCS; from 2nd round purely by luck - it has not wasted our ...

我比啲豬流感搞到唔咁報 summer courses, 而家喺屋企操緊數學, 希望快啲收到書單可以早啲準備啦.

原帖由 momochiu 於 09-6-26 14:48 發表

hello NatslieMaMa & jjbaby0307,

我住5M呀! 我囡囡唔係讀妳地d幼稚園, 而係聖若望(sjc)的。
mcs年年重新編班, 總有一年會同班!
summer 了, 會否幫囡囡們操定?  我就要操定中文, 因為Claudia 中文最差。
mcs 中文 ...
‹ 上一主題|下一主題