用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想統計一下根德園被取錄的家長的職業
go

想統計一下根德園被取錄的家長的職業 [複製鏈接]

如題目, 我個女已被取錄, 我跟老公都是教師
   1    0    0    0

有關係嗎? 我係全職媽媽, 我老公係律師.

My son's got accepted. Both my husband and myself are working in the financial sector.

我係全職媽咪, 老公做金融界

我覺得多多少少有些關係, 其實interview那天只是用了大約5分鐘, 顯示學校並非只顧及interview的表現.  家庭背景都會有些關係

我先生係電腦經理, 我自己做會計師。

我係會計師, 我老公係股票經記

回覆 # 的文章

我老公係業務發展經理, 我係會計主任, 不過我覺得還是我囝囝表現不錯所以收。

我就覺得完全沒有關係, 因為我是家庭主婦, 老公是公司董事(即是普通工程公司老板), 其實坊間經常有不同傳聞, 呢間學校學費又唔貴, 根本點會睇家庭背景呀, 我個人覺得根本就是重點收大B, 其次就是當日面試另一個老師問家長的問題, 妳們還記得問什麼問題嗎? 第一句就問小朋友和誰一起住, 平時邊個照顧小朋友, 每日利用多少時間陪小朋友,
陪小朋友做什麼? 又問點解會選擇我們學校? 妳們唔覺得呢D問題是校方著重父母是否自己照顧及關心小朋友, 而且又要睇埋小朋友面試專唔專注及肯唔肯答問題? 因為我自己本身之前巳經知道她一定會咁問, 所以我都諗定點答, 妳們想想番事實係咪咁, 因為我個囡都被取錄, 而且是上午班, 當時這個老師問我點解會選擇我們學校, 我直接話佢知大囡以前讀St.cat, 後來分析過之後發覺根德園還好, 我個囡當日面試非常合作, 問一句答一句, 拿起一個長方型積木, 她就講出聲話長方型, 但女兒走時沒有推椅, 這個老師又教她轉馲螺, 佢又好聽話咁照做喎, 只有一個缺點就是砌積木時, 女兒怕唔夠高便兩隻腳柜在椅子上, 因為她在家食飯的習慣動作, 所以我之前都好擔心因為女兒做出這個動作而唔收.

原帖由 lkf_leung 於 08-12-1 14:32 發表
我就覺得完全沒有關係, 因為我是家庭主婦, 老公是公司董事(即是普通工程公司老板), 其實坊間經常有不同傳聞, 呢間學校學費又唔貴, 根本點會睇家庭背景呀, 我個人覺得根本就是重點收大B, 其次就是當日面試另一個老師 ...

絕對同意,就算有關係,又有無需要响依度為了一間學校公開自己職業嗎?更何況,呢度可以代表所有四千幾個申請人嗎?個人意見,一些這些統計主題,不是每個申請人都會發言時,跟本沒有甚麼意義的,只會帶來誤導,請看的人細心想想.

lkf_leung

想請教吓, 點解kv好d, 我個仔都考到入kv, 我都有in sc, 兩間都聽講幾好, 想聽下你意見.

原帖由 lkf_leung 於 08-12-1 14:32 發表
我就覺得完全沒有關係, 因為我是家庭主婦, 老公是公司董事(即是普通工程公司老板), 其實坊間經常有不同傳聞, 呢間學校學費又唔貴, 根本點會睇家庭背景呀, 我個人覺得根本就是重點收大B, 其次就是當日面試另一個老師 ...

INTERVIEW 時好似沒有問過職業wor.

原帖由 joeyxlma 於 08-12-1 16:30 發表

但填表時有到係問父母職業。

原帖由 joeyxlma 於 08-12-1 16:30 發表

但填表時有到係問父母職業。

其實我真係好想知學校既收生準則??????????

我小朋友IN時做得非常之好, 老師叫佢做乜佢就做乜, 問佢乜佢就答乜, 叫佢唱歌, 佢就全首一字不漏咁唱出黎, 最後老師話佢真係好叻, 到臨走時考佢既老師就同另一位老師講" 佢真係好叻同好乖呀!"
結果我收到既只係WAITING LIST!
是否同職業有關??? 我都好想知???
我係housewife, 我老公係business man (trading)
雖然學校唔收我仔仔, 但仔仔起我心目中係一等一既no.1

phoebelau,
妳千祈唔需要唔開心...因為真係同咩都可以無關...
我同樓主一樣...2公婆都教書
小朋友咩都做齊
重要係大仔...都係waiting list
(只係我話只要am...)

所以,真係一d邏輯都無...

hyto:
Thank you very much!
其實一收到信時都有唔開心既感覺, 不過宜家已經完全無事啦! haha...
原帖由 hyto 於 08-12-1 21:31 發表
phoebelau,
妳千祈唔需要唔開心...因為真係同咩都可以無關...
我同樓主一樣...2公婆都教書
小朋友咩都做齊
重要係大仔...都係waiting list
(只係我話只要am...)

所以,真係一d邏輯都無... ...

原帖由 monkiki 於 08-12-1 16:13 發表
lkf_leung

想請教吓, 點解kv好d, 我個仔都考到入kv, 我都有in sc, 兩間都聽講幾好, 想聽下你意見.

monkiki, 妳唔好咁講話請教, 因為我都係諗住kv學費平, 培育小朋友又好, 雖然冇外籍老師, 但教育方針好, 就算有外籍老師自己出外面學英文啦, 其實不可單單靠晒學校教的, 都要有其它嘢學習, 因為本人大囡以前都係讀st.cat, 唔覺得英文特別標青, 都係要出外補英文, 讀名校升上小一二都沒有問題, 但到了小三開始便要補習的, 但我見有好多小學生成績排列前茅都是kv及sc

其實我都是估估0下啫!!!我想你認為學校是收大b純粹都是估估0下, 並沒有實質的証據支持. 所以你並不需要太激動.  況且大家有決定回不回答的權利, 可能有些人並不介意自己的職業呢!!!不過如果有任何令你有不安的感覺, 我在此講聲唔好意思!!

retail sales and teaching assistant
‹ 上一主題|下一主題