用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 統計一下有冇細B入到好幼稚園
go

統計一下有冇細B入到好幼稚園 [複製鏈接]

如題!!我個B仔仲未有心儀的幼稚園收! In左好多間都冇好消息。 希望各位細B家長分享下!!!
   0    0    0    0

原帖由 團團圓圓 於 08-12-3 10:45 發表
如題!!我個B仔仲未有心儀的幼稚園收! In左好多間都冇好消息。 希望各位細B家長分享下!!!

放心啦! 果時我囝囝考到 SC (9月出世細囝) , 囡囡又係9月細囡考到真光, 所以有希望既

如題!!我個B仔仲未有心儀的幼稚園收! In左好多間都冇
好消息。 希望各位細B家長分享下!!!

Hi   團團圓圓 :

輕鬆D啦, 會有school 收嘅, 我個囝囝都係細囝 0612 , 你個bb 06幾多月呀?  我就 in 咗5間學校.兩間收, 兩間waiting list, 一間等結果

言仔媽媽

放心啦,媽媽, 我個女都係細女, 今年考真光, 聖嘉勒, 禮賢會全部都收晒佢!

回覆 # 的文章

Good wor! How about your choice??

What is your definition of "好幼稚園"? Famous? Caring or other criteria?

我考左迦南,啟思,靈糧堂,民生,根德園,全部都waiting list(創價未知,應該都唔得),自問阿B interview時表現都唔錯,有幾間全部問題都答到,但總覺得比人標籤左係細B,就算你幾好表現都冇用,敷衍了事問幾個問題就叫你返去等消息 ,真係覺得好灰;餘下幾間都冇o徙信心去in,係咪應該遲一年先讀K1呢?

No worries, 我個女都係細女(Oct 2006),St Cat, 創價同九龍靈糧堂都收咗,希望大家俾下意見揀邊一間好?

應該遲一年先讀K1

原帖由 團團圓圓 於 08-12-3 15:04 發表
我考左迦南,啟思,靈糧堂,民生,根德園,全部都waiting list(創價未知,應該都唔得),自問阿B interview時表現都唔錯,有幾間全部問題都答到,但總覺得比人標籤左係細B,就算你幾好表現都冇用,敷衍了事問幾個問題就叫你返去等消息:anger ...

我暫時都in左六間,二間收,一間介紹去其它分校放弃,三間晤收,二間未in,交左一間留位費,出年會俾佢試讀,但心儀之民生,根德都晤收,另培正又沒資格,所以等出年俾佢再來過,最多重讀一年k1,做大仔

你個B係幾月出世呀?如果重讀K1,將來上小學&中學,有冇擔心過阿B會有心理壓力,好似repeat過o甘!!同埋重讀K1會唔會一樣有學券架?

原帖由 團團圓圓 於 08-12-3 15:53 發表
你個B係幾月出世呀?如果重讀K1,將來上小學&中學,有冇擔心過阿B會有心理壓力,好似repeat過o甘!!同埋重讀K1會唔會一樣有學券架?

阿仔系06/10細B,我冇擔心喔,佢始終細個,重讀都系想佢做大B,讀書輕鬆的,重讀K1系去第間幼稚園讀,一樣都有學券架

醒目開學勳章

我都覺得細b就要遲一年先讀, 咁先具競爭力!
近排到小囡學校家長日, 發現wall broad上有毎班小朋友出生月份; 看見11, 12月都收咗佔班5成學生。
我細問老師後, 完來這都是上一年嘅細仔嚟, 所以遲一年先讀可能又會易收d呢!

st.cat , am, my son is 0611, so happy

我個仔係0611, 九龍塘見咗st.catherine 係waiting list,kv 直情reject咗,而荃灣in兩間, 綠楊同方方都收。我老公懷疑係我in得唔好,哈哈哈。

其實因為我個仔唔係識講好多嘢,所以除咗講嘢部份,其他part都做得好好。細仔始終無大仔咁叻,我都understand嘅!我有得choose,都會choose大仔嚟教。

嘩...你個女一定好叻又乖喇, 我同團團圓圓既感覺都差唔多, 因為我都覺得細女機會唔大, 所以都預左出年再考
原帖由 vlsiupo 於 08-12-3 15:14 發表
No worries, 我個女都係細女(Oct 2006),St Cat, 創價同九龍靈糧堂都收咗,希望大家俾下意見揀邊一間好?

咁細個點識咩叫REPEAT呀, 放心喇, 咁多人遲一年讀K1, 又唔係得佢一個, 又點會覺得自己大人一年而自卑呢, 況且都係大幾個月, 當老師叫佢做既野佢做到, 比人讚就更加唔會自卑

學券就唔SURE, 不過有人話一樣有, 就算無都係一年唧, 慳都要慳埋比佢地讀書

原帖由 團團圓圓 於 08-12-3 15:53 發表

原帖由 windytiu 於 08-12-3 16:04 發表

阿仔系06/10細B,我冇擔心喔,佢始終細個,重讀都系想佢做大B,讀書輕鬆的,重讀K1系去第間幼稚園讀,一樣都有學券架

\

據我所知, 每个合資格小朋友只有3年學券資助, 讀多咗嗰年要自己比錢

唉...我心儀個幾間全部都reject....

我個囡是細B(0610),KV reject,迦南waiting list, 禮賢會收左(但無比留位費),創價未知(我諗多數是凶多吉少),都唔知掂算,謂有再同佢揾其他K1啦.可能因為係細囡, 所以講嘢方面比較弱,但其他就無問題.我諗出年再同囡囡試過,做大囡.
‹ 上一主題|下一主題