用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教: 細仔細女入讀國際學校
go

請教: 細仔細女入讀國際學校 [複製鏈接]

我小朋友係12月尾出世, 由於佢係仔發展事實比較慢, 我當初就俾佢讀遲一年做大仔, 但而家我想同佢轉國際學校, 但國際學校入讀年級係以出世年份計算, 即係我個仔如果要入讀的話, 就要由傳統學校k2升去國際學校p2. 有無mami有呢個跳班經驗, 可唔可以分享下.
有細仔細女既mami, 又可唔可以分享下你地小朋友返國際學校, 有無理解上或者做project既時候會差d?
   0    0    0    0

Do you mind telling me your child's birth year?  You meant from K2 to P2?  I dont quite understand.  If you had said jumping from K3 to P2, then I wld hv understood.  I only have personal experience with the ESF system, so may be I am wrong.  My daughter was born in mid Dec of 2003 and now she is in P1 of one of the ESF primary schools.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Mighty,

我想知道極大部份ESF小學收生要求最少5歲。如果小朋友九月至十二月出世讀完2年ESF KINDER之後未夠5歲,會唔會入唔ESF小學是否雖要讀多一年KINDER?
另外ESF KINDER係咪唔可以重讀K2?

Thank you!!!

Mighty,

我小朋友係04年12月尾出世, 我將佢由細仔變大仔, 今年先讀緊k1, 但我而家想同佢轉國際學校(譬如rc), 10/11年開學就要考year2. 唔知你明唔明我講乜呢, 但我就好煩惱, 因為佢09/10年先讀完k2, 咁10/11年升year2, 咪即係跳左一年?

原帖由 Mighty 於 08-12-13 23:11 發表
Do you mind telling me your child's birth year?  You meant from K2 to P2?  I dont quite understand.  If you had said jumping from K3 to P2, then I wld hv understood.  I only have personal experience w ...

原帖由 ypoons 於 08-12-12 04:58 發表
我小朋友係12月尾出世, 由於佢係仔發展事實比較慢, 我當初就俾佢讀遲一年做大仔, 但而家我想同佢轉國際學校, 但國際學校入讀年級係以出世年份計算, 即係我個仔如果要入讀的話, 就要由傳統學校k2升去國際學校p2. 有無 ...

My son's previous classmate  jumped from K2 to P.2. He skipped P.1 and he struggled to catch up. Now he has changed to a local school. If your child is very advanced I think it is OK to jump classes.

Hi Ypoons
這是我的個人経験、請作参考。  小女是03年12月、今年8月才従東欧回來、在東欧時読的FULL TIME NURSERY、是非常RELAXED的、没有特別在学術上教導、所以女児入学時是完全不会読OR写、当然我是指字母、但香港的小朋友差不多全部都識了。  当初我也像YPOONS一様想、[wl she be ok to join P1 now?]。

女児考了SJS&RC,2間都取録了。  但RC的YEAR 1 LEADER在電話上同我説、對女児読P1有保留、因覚得女児年紀少、EMOTION方面是否応付得到、特別RC是一所大学校、she was worrying that my daughter might not be able to cope with such a big school and also she needed to adjust the new life in Hong Kong.  我聴到後、便問SJS、有没有同様的WORRY,但SJS説没有、主要女児在INTERVIEW時、只是初時有点SHY,後來表現就OK了。 SJS歴史不短、我相信這学校的判断 and it is also a smaller school than RC。  I also asked opinion from 3 Australian NET teachers and only 1 supported me of sending her to P1.  I was very confused too at that time.  現在看女児毎天上学都是非常開心的,我有去作PARENT HELPER,在班上的確看到女児同其他同学比較、是有点距離、但短短3個月左右、she already knew most of the sounds of the alphabet.  Her teacher was also impressed with her progress.  
毎個人都是一個INDIVIDUAL、明白是不能如方情式一様。  I think you can let your child have the interview and if he is accepted, you can talk to the school your worries and see what they say.  
不過一点肯定的是入新学校初初要花多点時間在他身上、to give him the sense of security and you re always there for him.  Plenty of sleep IS very very important too.  Hope this helps.
Mighty
自分に負けるな!!

Hi Yellowbird & Mighty,

好多謝你們的意見!
真的每個小朋友能力都唔同, 我諗我都試下黎緊09年幫個仔報名, 睇下有無國際學校收先再決定

原帖由 ypoons 於 08-12-14 21:40 發表
Hi Yellowbird & Mighty,

好多謝你們的意見!
真的每個小朋友能力都唔同, 我諗我都試下黎緊09年幫個仔報名, 睇下有無國際學校收先再決定

我細女都係12月出世(05年), 我打算比佢做大女, 即2010年先報P1, 乜學校會唔收咩?? 我仲以為細先唔收添, 咁我即係應該幾時同佢報呀??

你可以入去你心儀國際學校既website睇下, 佢地都寫明邊年出世可以考邊年級, 好似rc咁, 05年出世就2010年入讀p1, 咁即09年要報名喇.

原帖由 babyoush 於 08-12-15 14:32 發表

我細女都係12月出世(05年), 我打算比佢做大女, 即2010年先報P1, 乜學校會唔收咩?? 我仲以為細先唔收添, 咁我即係應該幾時同佢報呀??

原帖由 ypoons 於 08-12-15 21:47 發表
你可以入去你心儀國際學校既website睇下, 佢地都寫明邊年出世可以考邊年級, 好似rc咁, 05年出世就2010年入讀p1, 咁即09年要報名喇.

下.......
咁咪即係一定要做細女囉?? 其實我大女同細女都係05年出世, 一個年頭一個年尾, 我見佢2個學野方面真係差好遠, 好難讀埋同一級所以先打算比細女遲一年讀P1, 咁宜家點算好呀??

父母是可以決定的、RC就是今年4月時叫我将女児転作「大女」、明年9月才入RC P1、叫我譲女児先読多年幼稚園、後來我選択了SJS.  WEBSITE的意思是the minimum age requirement.  最清楚就是打電話過去問問、自己也会安心点。
Mighty
自分に負けるな!!

咁就好喇! 因為我上個星期打電話問過sis, 佢地話唔得, 一定要跟出世年份, 報名前我會打去rc問下! Thanks!

原帖由 Mighty 於 08-12-16 18:06 發表
父母是可以決定的、RC就是今年4月時叫我将女児転作「大女」、明年9月才入RC P1、叫我譲女児先読多年幼稚園、後來我選択了SJS.  WEBSITE的意思是the minimum age requirement.  最清楚就是打電話過去問問、自己也会安心点。 ...

原帖由 ypoons 於 08-12-16 21:15 發表
咁就好喇! 因為我上個星期打電話問過sis, 佢地話唔得, 一定要跟出世年份, 報名前我會打去rc問下! Thanks!

我send咗個email比ESF, 希望佢地快D覆啦~

ESF已經覆咗我啦,佢地話05年出世o既小朋友一定要09年經central application報year one, 2010年9月入學, 唔可以做大女, 因為學校分級係根據年齡, 所以我2個女要讀同一級, 唉.......

係啦, 我都好頭痛, 我仲衰多d就係09年報名已經係year2! 你2個女同讀一年級, 可能老師同學會當佢地係孖女

原帖由 babyoush 於 08-12-17 20:07 發表
ESF已經覆咗我啦,佢地話05年出世o既小朋友一定要09年經central application報year one, 2010年9月入學, 唔可以做大女, 因為學校分級係根據年齡, 所以我2個女要讀同一級, 唉....... ...

原帖由 ypoons 於 08-12-17 22:22 發表
係啦, 我都好頭痛, 我仲衰多d就係09年報名已經係year2! 你2個女同讀一年級, 可能老師同學會當佢地係孖女

2個都入到就係囉, 唉.......

如是去 ESF /RC/DC 其實由k.2 上 yr.2 是沒有問題的,因全部同級學生都是同年出世 (本人的情況相同)
RC /DC 就會在year1時已開始學中文, 但亦有些全完不懂中文的學生,入學interview 時學校會問中文程度大約是什麼而去分班,所以問題不大.
請問你的小朋友讀的是那間幼稚園?有中文學的嗎 ?

原帖由 ypoons 於 08-12-17 22:22 發表

jujuy,

多謝你意見! 我仔讀緊一間傳統幼稚園, 是有中文學的, 希望到時如真的有學校收, 真的如你所講, 沒有問題就好了. 不過近日我c6諗諗下, 又想不如選cky呢類學校, 咁就可以繼續做大仔

原帖由 jujuy 於 08-12-18 18:44 發表
如是去 ESF /RC/DC 其實由k.2 上 yr.2 是沒有問題的,因全部同級學生都是同年出世 (本人的情況相同)
RC /DC 就會在year1時已開始學中文, 但亦有些全完不懂中文的學生,入學interview 時學校會問中文程度大約是什麼而去 ...

hi,

My son was born in Dec 2003.  He graduated from ESF kindergarten and is now in P1 in SJS.  He was not able to read or write anything (even his own name) before studying P1.  He is catching up quite good now and knows how to write and read all the alphbets, phoneme pronunciation, camera words, even some simple chinese words, etc.  He is learning to write his journal (not exact spelling).

If you plan to let your kids to go IS stream, all you need to prepare is to train them to be independent and to make sure they can communicate in english.  Don't worry about their birth month.

原帖由 ypoons 於 08-12-12 04:58 發表
我小朋友係12月尾出世, 由於佢係仔發展事實比較慢, 我當初就俾佢讀遲一年做大仔, 但而家我想同佢轉國際學校, 但國際學校入讀年級係以出世年份計算, 即係我個仔如果要入讀的話, 就要由傳統學校k2升去國際學校p2. 有無 ...

原帖由 xmaseve 於 08-12-19 12:09 發表
hi,

My son was born in Dec 2003.  He graduated from ESF kindergarten and is now in P1 in SJS.  He was not able to read or write anything (even his own name) before studying P1.  He is catching up qui ...

我有個題外話想問下, 如果我同時有2個小朋友報Year 1, 學校知唔知架, 會唔會對入學機會有影響架??

‹ 上一主題|下一主題