用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st catherine轉班
go

st catherine轉班 [複製鏈接]

英中可唔可以轉英普
   0    0    0    0

請問你點解想轉英普班?
我個女收了英普班,但現擔心她難以銜接以廣東話上課之小一課程,還考慮是否轉回英中班.

原帖由 ptcma 於 08-12-15 09:06 發表
請問你點解想轉英普班?
我個女收了英普班,但現擔心她難以銜接以廣東話上課之小一課程,還考慮是否轉回英中班.

我想學好D普通話

係呢條thread度, 有人講話成功由E/C class 轉E/P class, 如果各位真係想轉班, 就要努力寫信啦! 祝大家成功! 咁出年可能可以做同學仔, 因為我囝囝入咗E/P pm class.
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1591851&extra=page%3D54

但係佢個case係原本報eng/pth 班, 不過被編到eng/can班,所以至有機會轉。咁如果當初係報eng/can班,咁係咪冇機呢?

原帖由 hinhinboy 於 08-12-15 13:51 發表
係呢條thread度, 有人講話成功由E/C class 轉E/P class, 如果各位真係想轉班, 就要努力寫信啦! 祝大家成功! 咁出年可能可以做同學仔, 因為我囝囝入咗E/P pm class.
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?ti ...

原帖由 parcochu 於 08-12-15 14:25 發表
但係佢個case係原本報eng/pth 班, 不過被編到eng/can班,所以至有機會轉。咁如果當初係報eng/can班,咁係咪冇機呢?

i asked the teacher yesterday & she said i can try to sent a letter to the principle. they'll also consider... so i'll try to sent few more letters.

原帖由 jackal 於 08-12-15 13:18 發表

我想學好D普通話

I was told by the Head of English @ SC on the registration day that E/PTH class will have no cantonese. Do you notice that and ready to make the necessary language arrangement @ home as well?

醒目開學勳章

我個仔下年都會讀英普班,
我都有諗過在家的語言問題,
由於老公的PTH都是麻麻地,
再加上將來若考直資或私校小學都要用廣東話,
所以我打算溫習或講一陣故事書先會用PTH,
其他都會用返廣東話

其實我都有點不明白,
如果父母一向是用PTH同小朋友溝通,
小朋友的PTH的水平已經咁好,
其實都不用讀英普班啦

原帖由 chu__chu 於 08-12-15 18:45 發表

I was told by the Head of English @ SC on the registration day that E/PTH class will have no cantonese. Do you notice that and ready to make the necessary language arrangement @ home as well?

I have another question, I saw some threads that in K2 & K3, there's only 20-30mins for English Lesson, the rest are cantonese (for eng/can class), don't know whether this is true or not.  But if for eng/pth, what is the proportion of eng/pth during a day?  thx!

原帖由 qoo_pooh 於 08-12-16 11:13 發表
我個仔下年都會讀英普班,
我都有諗過在家的語言問題,
由於老公的PTH都是麻麻地,
再加上將來若考直資或私校小學都要用廣東話,
所以我打算溫習或講一陣故事書先會用PTH,
其他都會用返廣東話

其實我都有點不明白,
如果 ...

U are so great.....how can u enter 英普班 ? Can ur babies can talk n respond during interview? To secure an offer, I avoided the competition of E/P Class wooow

yes, same as you.

原帖由 anthony010103 於 08-12-16 11:36 發表

U are so great.....how can u enter 英普班 ? Can ur babies can talk n respond during interview? To secure an offer, I avoided the competition of E/P Class wooow

Who knows whether StCat will reject us once E/P interview failed as they have no official information on this issue.
I applied for HKPS 英普班 to balance the risk only.

我記得填application form時有問, 如果英普班冇位, 會唔會考慮英粵班.

Hi, qoo_pooh, 我囝囝出年都讀英普下午班, 你小朋友讀上午班定下午班, 唔知會唔會做到同學仔呢?

我在St. Cat 註冊時亦問過主任, 她說可試去信要求, 但一定耍用普通話再面試一次, 我曾與LH校長傾談, 她認為如小朋友在家中母語是廣東話,讀英粵班較好, 因他們語言發展未成熟, 如廣東話好便無法用母語表達自已感受, 所以都唔知轉唔轉英普班好呢

醒目開學勳章

亞仔7月開始上普通話 playgroup,
雖然一個星期先上一堂,
相比其他讀緊英普pn班的小朋友是明顯不足,
但短短4個月時間佢能夠用普通話數到1至10,
同明白老師問佢眼耳口nose等,
都算可以應付到 interview,
所以我都很滿意亞仔表現了

你地努力D寫信俾學校,
用誠意搭夠,
我們分分鐘可以做到同學仔

原帖由 anthony010103 於 08-12-16 11:36 發表

醒目開學勳章

亞仔會讀下午班,
你是幾時註冊 ?
我是13號下午2:15,
我見9A課室全部都係E/P下午班,
唔知有無見過你呢 ?

原帖由 hinhinboy 於 08-12-16 12:26 發表
我記得填application form時有問, 如果英普班冇位, 會唔會考慮英粵班.

Hi, qoo_pooh, 我囝囝出年都讀英普下午班, 你小朋友讀上午班定下午班, 唔知會唔會做到同學仔呢? ...

醒目開學勳章

試下轉英普班啦.....
我覺得普通話始終是大勢所趨,
就算幼稚園唔學到小學都要學
聽姪女(e+小一)說她讀的小學不是用普通話教中文,
但有普通話堂, 而且要考試同埋計分落成績表,
所以現在唯有惡補
語言始終6歲前學會比較容易

我覺得小朋友學多種語言又不是太大問題,
我記得亞仔初時上pth playgroup時,
佢都唔明老師講同做什麼,
但過左8堂, 老師話佢主動左很多,
會跟住讀, 同埋唱pth歌,
所以不用太担心小朋友的適應問題
同埋你睇小朋友e+都可以又廣東話又英文就知佢地會攪得掂

我自己反而驚老公的pth會教錯亞仔,
始終都係不太正統,
我諗緊係唔係唔講好過講,
煩惱中 ~~

原帖由 jt0606 於 08-12-16 13:38 發表
我在St. Cat 註冊時亦問過主任, 她說可試去信要求, 但一定耍用普通話再面試一次, 我曾與LH校長傾談, 她認為如小朋友在家中母語是廣東話,讀英粵班較好, 因他們語言發展未成熟, 如廣東話好便無法用母語表達自已感受, ...

原帖由 qoo_pooh 於 08-12-17 00:06 發表
亞仔7月開始上普通話 playgroup,
雖然一個星期先上一堂,
相比其他讀緊英普pn班的小朋友是明顯不足,
但短短4個月時間佢能夠用普通話數到1至10,
同明白老師問佢眼耳口nose等,
都算可以應付到 interview,
所以我都很滿 ...

my girl too shy as i am afraid she doesnt reply teachers in PTH ....
anyway, pls check PM ....many many thx

i want info too, thanks!

醒目開學勳章

其實我覺得你當初apply SC可以照考英普班,
若唔得未讀EC班,
一試無妨呀

普通話老師我都係之前在課外活動那邊找,
你們自己看看合不合適
http://www.teacher-putonghua.com/

原帖由 anthony010103 於 08-12-17 09:02 發表

my girl too shy as i am afraid she doesnt reply teachers in PTH ....
anyway, pls check PM ....many many thx
‹ 上一主題|下一主題