用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小童軍
go

小童軍 [複製鏈接]

小童軍

有冇小朋友join左小童軍?(not 小蜜蜂)
大家分享下     

醒目開學勳章

Re: 小童軍

法子

marco今年5歲, 在將軍澳參加小童軍,
每星期日返1小時,暫時好以play group,
有唱歌,集隊畫畫...費用全免, 只需每3個月60元會費.

5 year can join (小童軍)?

醒目開學勳章

Yes

marco 參加的是香港童軍總會的

marcomama,
我囡囡4歲半,他們看過我囡囡後都收左佢.
她也是參加香港童軍總會的.我囡囡個旅3個月$80,
剛10月開始,每星期1次,1個&15分鐘.團制服$30.

法子

我仲以為一定要5歲先收,我覺得幾好家,我都想比桁桁參加,請告訴我參加辨法,  Thanks.

Dear marco mama,

Please advise whether 小童軍 accept 3.5y girl ? I'm living in Tsueng Kwan O-Po Lam, my daughter is 3.5y . Kindly prrovide more detail, such as play time & place...etc

Thank you  

醒目開學勳章

vikcyluk

你到寶寧樓三樓, (近酒樓) 那處便是童軍總會西貢分處

Hello 法子,
我個仔間幼稚園都有招收小童軍, 不過亞仔不合格落選了,
吾知童軍總會怎樣考你囡囡呢?  我個仔的幼稚園要考步操, 答問題... 仲有學校訂的制服都要二佰多元呢!  甘童軍總會真係好抵呀! 你囡囡一定返得好開心啦!

法子

你果個係咪尖沙咀童軍總會?我都想俾三歲半囡囡參加,不過好似要5歲先收,我見小蜜蜂就收四歲,請指教。

chunchunmama,雯雯,waima,
YA,香港童軍總會辨的.收5歲以上小朋友.
我只需要交表後,再由負責導師看一看囡囡(因未夠5歲),之後就加入左lu~~
你亦可於童軍網頁d/l 表格,之後有人會聯絡你的.

法子

Could you please give me the website?  Thanks.

我係見到屋企附近的旅團招收新團員告示直接申請的,唔需要考任何試,團費三個月$90,制服衫好似係$40件,褲自己買;每星期返一次個半小時,約一至兩個月有一次出外活動,而我覺得小朋友玩得非常開心,出外活動層面亦算多,有旅行、參觀、探訪等...遲下還有親子宿營.....  

參加童軍申請書

香港童軍總會

del (一出兩篇....del番一篇)

OneOne,

我對小童軍都很有興趣, 請問是星期幾有活動及什麼時間 ?

九龍柯士甸道 - 是不是在佐敦 ?  在網址我找不到資料.

我發覺童軍在多區都有區會, 但就不知詳細地址, 在那裏可找到 ?

謝謝 !

Little_Sandy 寫道:
OneOne,

我對小童軍都很有興趣, 請問是星期幾有活動及什麼時間 ?

九龍柯士甸道 - 是不是在佐敦 ?  在網址我找不到資料.

我發覺童軍在多區都有區會, 但就不知詳細地址, 在那裏可找到 ?

謝謝 !

活動時間視乎個別旅團,一般都是五六日的課餘時間,小兒旅團的小童軍及童軍在星期六下午,而幼童軍則在星期五晚上。

總會地址是在尖沙咀柯士甸道,佐敦附近,上面參加表格內有詳細地址。

你可以寄表去總會申請,到時佢會因應居住區域找尋有空位的旅團安排入旅,據知部份旅團會有面試,呢個應該係視乎個別旅團的要求;如果想申請入某指定旅團,相信要去該旅團查詢,好似我咁當時係見旅團招收通告而去申請,並冇經總會,亦有朋友係經總會申請幼童軍,佢等左個幾月就收到通知有位。

OneOne,

明白晒啦, 吾該吾該. 等我去問o下重有冇位先, 真係好低玩, 小朋友又學到野, 一舉兩得.

What is the min age for the scout?
該用戶已被刪除

小童軍收5-7歲小朋友
‹ 上一主題|下一主題