用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學校網14 - 你會點揀
go

小學校網14 - 你會點揀 [複製鏈接]

請各位媽咪幫下手, 我諗唔到點揀.........

1) 北角循道上午學校
2) 北角循道下午學校
3) 北角官立小學
4) 北角官立小學(雲景道)
5) 香港嘉諾撒學校
6) 北角衞理上午小學
7) 北角衞理下午小學
8) 北角陳維周夫人紀念學校
9) 太古小學
10) 滬江小學
11) 聖公會聖米迦勒小學
12) 佛教中華康山學校
   0    0    0    0
dear kids wear house - 專營日本名牌童裝 批發 + 零售

1) no.5
2) no.10
3)no.1

原帖由 christineyy 於 09-4-22 23:50 發表
1) no.5
2) no.10
3)no.1

其實我係滬江小學的舊生, 但係唔太知而家滬江小學的名氣/校風/成績等等, 請指教~~~
dear kids wear house - 專營日本名牌童裝 批發 + 零售

我都煩緊唔知点揀,麻煩大家比啲意見!

pls give some comment.
thanks!

北角衞理小學好唔好???佢地會唔會轉全日???

兩間聖米加勒邊間好???炮台山or chai wan好???定係其實一樣???????

原帖由 francoip 於 09-4-29 10:47 發表
我都頭痛緊, 請各位mami比多d意見喇

1) 北官
2) 循道
3) 聖米加勒 / 衛理

回覆 # 的文章

North Point Methodist is a good school, haven't heard of news to turn into a full day school.  The AM and PM sections share the same headmistress.

回覆 # 的文章

hisade
如果你係滬江小學的舊生,不用考慮讀滬江呢!其實14區最多人首選有:衞理上午小學、香港嘉諾撒學校、滬江小學和北角官立小學。你們可以考慮選其一作首選,但不能作次選,因為首選都未必可以入到。

ctslhks:
兩間聖米加勒邊間好?----> chai wan好D。
當年北角聖米加勒轉全日班,上午班去咗Chai wan ,而下午班留在北角。

原帖由 y2kyiu 於 09-5-2 19:03 發表
hisade
如果你係滬江小學的舊生,不用考慮讀滬江呢!其實14區最多人首選有:衞理上午小學、香港嘉諾撒學校、滬江小學和北角官立小學。你們可以考慮選其一作首選,但不能作次選,因為首選都未必可以入到。 ...

其實我想問下, 北循的升中結果比北衞理好, 點解你地會揀北衞理多d呢?

幫朋友問的:

她的弟弟而家在將軍澳其中一間小學讀緊小一, 但小朋友的媽媽想幫他轉去上面排第3的「北角官立小學」讀小二。

想問大家的意見:
1) 除了「北角官立小學」之外, 仲有無其他小學推介呢?
2) 「北角官立小學」好嗎?

承接上面的post.......

3) 小二才轉校會唔會好麻煩?

想要詳細小小的分析, 希望大家可以幫幫忙, 謝謝。

醒目開學勳章

北官係一間區內非常熱門的小學, 要插班實在唔易!!! 想入邊間北官??? 點解要轉校?? 同小朋友原本讀邊間小學?? 校內成績/操行如何?? 如不太好, 實在有點難度......仲有佢地之前計劃5月尾會有open day, 你可叫朋友去參觀一下吧!!! 另如報插班, 你朋友需自行打去問問有關報考日期/或情況吧!!!

原帖由 wai2103 於 09-5-10 22:41 發表
承接上面的post.......

3) 小二才轉校會唔會好麻煩?

想要詳細小小的分析, 希望大家可以幫幫忙, 謝謝。

醒目開學勳章

循道2010年轉全日, 而衛理則未有所聞轉全日!!!

原帖由 leungchai 於 09-4-30 22:58 發表
North Point Methodist is a good school, haven't heard of news to turn into a full day school.  The AM and PM sections share the same headmistress.

北官好似前排有d關於老師唔係咁好既新聞

原帖由 francoip 於 09-4-29 10:47 發表
我都頭痛緊, 請各位mami比多d意見喇

1) 北官
2) 循道
3) 聖米加勒 / 衛理

請問係雲景道定英皇道?
係乜嘢新聞可否告知?

原帖由 stephanielaw 於 09-5-16 21:14 發表
北官好似前排有d關於老師唔係咁好既新聞

英皇道

報紙都有報,係道講唔係太好

原帖由 shala 於 09-5-16 23:19 發表
請問係雲景道定英皇道?
係乜嘢新聞可否告知?

I heard from the headmistress that she has found a new location for the full time school of 北角衞理. It is pending for the approval of Education Authority now. So, am/pm session will be combined within 3 years.....

原帖由 leungchai 於 09-4-30 22:58 發表
‹ 上一主題|下一主題