用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 邊間醫院出世對入學機會有無影響?
go

邊間醫院出世對入學機會有無影響? [複製鏈接]

邊間醫院出世對入學機會有無影響?

學校會唔會睇小朋友係政府醫院出世, 定私家醫院出世而加分扣分 ga?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

未聽過~

不過應該唔會喇~ 因為有錢人可以响政府医院俾錢請大學教授接生.. 我地d普通人諗都唔會諗呢d嘢~

醒目開學勳章

係啦, 應該唔會喇~ 因為幫小朋友報幼稚園時, 佢都無問小朋友係邊間醫院出世, 你睇, 劉轡雄對孖孫都係政府醫院出世.

不過有某一d學校會睇父母讀邊間小學同中學.

原帖由 kerkermui 於 09-4-7 17:01 發表
未聽過~

不過應該唔會喇~ 因為有錢人可以响政府医院俾錢請大學教授接生.. 我地d普通人諗都唔會諗呢d嘢~

To be frank, the technique of mid-wive is more excellencr than them. Don't waste $

What a funny question.

原帖由 MissMusic 於 09-4-7 15:40 發表
邊間醫院出世對入學機會有無影響?

學校會唔會睇小朋友係政府醫院出世, 定私家醫院出世而加分扣分 ga?

呢樣緊要 d, 自行收生揀小學有分架.

原帖由 LMCK 於 09-4-7 18:28 發表

不過有某一d學校會睇父母讀邊間小學同中學. ...

有少少心理影響, 當有人睇到時, 有D印象分比啰.
尤其是幼稚園.

如果連在那間醫院出生都有關,
以這樣心態來選學生和辦學,
教出來會是品德怎樣的孩子:;pppp: :;pppp:

當然是..................無影響 la !!!!!!!!!!!!!!

No No No la...

醒目開學勳章

如果睇邊間醫院出世, 不如先睇住"物業"係咪私人樓宇? 係咪自置?
其實都唔會問你層樓係租定買, 斷供未啦...所以更加唔會睇出世間醫院.

唔會啦! 個教育遊戲玩到咁?!

如真係咁, 睇怕遲d要睇埋張ultra sound相, 睇下你個杯胎, 有無瑕疵, 係咪夠靚先得勒!

樓主會唔會諗得太多啦

好奇了解下嘛! 因為聽D 家長講到D稍有名氣的幼稚園連屋企人的職業都係入學的考慮因素, 真係唔知幼稚園會唔會勢利地連出世地點都睇埋.......

係呀, 政府醫院私家房仲貴過私家醫院普通病房.
我個同事頭一胎係政府醫院私家房生, 公司包部份開支.  第二胎時, 佢想搵返第一胎時位教授醫生接生, 果位醫生勸佢去私家生, 因為事隔幾年後, 政府私家房收費勁加, 仲貴過私家醫院好多.   同事係極不願意的情形下轉了私家醫生同醫院.  (因為怕公司 cover 唔到.)

原帖由 kerkermui 於 09-4-7 17:01 發表
未聽過~

我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

出世紙無寫嚮邊間醫院出世. 學校想知都唔得啦!!

原帖由 Eclipse_2006 於 09-4-12 00:16 發表
係呀, 政府醫院私家房仲貴過私家醫院普通病房.
我個同事頭一胎係政府醫院私家房生, 公司包部份開支.  第二胎時, 佢想搵返第一胎時位教授醫生接生, 果位醫生勸佢去私家生, 因為事隔幾年後, 政府私家房收費勁加, 仲貴 ...

醒目開學勳章 王國長老

出世紙有寫的, 不過我唔覺有影響
(係就好了, 我女一早入左st paul啦 )
原帖由 nicolemummy 於 09-4-12 07:56 AM 發表
出世紙無寫嚮邊間醫院出世. 學校想知都唔得啦!!

哈哈.... 我唔知道出世紙有寫添.... 因為我地個D張無寫架....

難道你女女在ST PAUL出世??

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-12 20:38 發表
出世紙有寫的, 不過我唔覺有影響
(係就好了, 我女一早入左st paul啦 )

如果真系有啲咁嘅學校,大家記住要公開,就算呢啲學校可以教到阿B叻到“飛起”,我都唔會比佢去讀,我怕個B讀完“叻”到無人CONTRAL到佢呀!!!!!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!
‹ 上一主題|下一主題