用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行分配學位的錄取原則
go

自行分配學位的錄取原則 [複製鏈接]

有沒有可能有20分的不錄取,而錄取15分的呢?
   0    0    0    0

我都想知

醒目開學勳章 王國長老

唔會掛, 份list要交俾教統局架嘛, 邊有可能咁離譜
你話同是20分, 點去抽籤, 我就真係有所保留.......
原帖由 ngtsuio 於 09-4-23 02:14 PM 發表
我都想知

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-23 14:33 發表
唔會掛, 份list要交俾教統局架嘛, 邊有可能咁離譜
你話同是20分, 點去抽籤, 我就真係有所保留.......

根據教育局指引,是先取錄高分,剩餘學額需由低分些再進行抽籤﹙可以學校抽或交教育局抽﹚。

早前,係其中一份網址上見到有人話,第一round入到要靠關係、人仕,其實學校會唔會係收表日後,會收一些學生資料?

醒目開學勳章

我都好想知同分係點樣抽籤架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

識人第一round入咗心意的學校,佢有15分,我見到個家長,咪話恭喜佢,同話佢好運,點知佢咁答我:邊有15分,5分咋。

原帖由 esmehouse 於 09-4-23 16:14 發表
我都好想知同分係點樣抽籤架

目前我覺得"抽籤"好似係唔公平

醒目開學勳章

你嘅意思係學校都會係同分個班學生選擇

原帖由 ngtsuio 於 09-4-23 16:38 發表

目前我覺得"抽籤"好似係唔公平
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

原帖由 ngtsuio 於 09-4-23 16:36 發表
識人第一round入咗心意的學校,佢有15分,我見到個家長,咪話恭喜佢,同話佢好運,點知佢咁答我:邊有15分,5分咋。

原帖由 esmehouse 於 09-4-23 16:51 發表

我都係估估吓咋
同埋後悔自己當初無交資料去學校
唔收先算

醒目開學勳章

原帖由 ngtsuio 於 09-4-23 16:36 發表

因所有(about99.9%)k3學生都有適齡個10分,所以佢無計姐。

醒目開學勳章 王國長老

係lor, 如果適齡10分再on top加15分, 喇沙maryknoll都100%win啦!
我估呢個朋友係on top有5分咁解..........真係99.99%都起碼有10分啦!

至於學校round one收資料, 梗係有啦! 我自己都有交, 不過得15分得個桔咁解姐, 另外識一個人, 15分中左x心, 成日話係因為佢交埋份"知規守禮"成績表wor
原帖由 TMMA 於 09-4-23 08:52 PM 發表
因所有(about99.9%)k3學生都有適齡個10分,所以佢無計姐。

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-24 11:06 發表
係lor, 如果適齡10分再on top加15分, 喇沙maryknoll都100%win啦!
我估呢個朋友係on top有5分咁解..........真係99.99%都起碼有10分啦!

至於學校round one收資料, 梗係有啦! 我自己都有交, 不過得15分得個桔咁解姐,  ...

原來真係可以收資料!
即係唔係抽籤,係睇成績
今次俾教育局呃咗添

Sorry! 唔係好明白? 即是交什麼資料? 是小朋友的, 還是家長的? 會是什麼?

原帖由 ngtsuio 於 09-4-23 17:13 發表

我都係估估吓咋
同埋後悔自己當初無交資料去學校
唔收先算
Don't worry!Be happy![/color purple]

醒目開學勳章 王國長老

梗係講緊profile呀, 成績表copy果d啦!
原帖由 chingbb 於 09-4-27 11:25 AM 發表
Sorry! 唔係好明白? 即是交什麼資料? 是小朋友的, 還是家長的? 會是什麼?

可以的嗎? 不是在這部份只是"計分"的嗎? 學校會照收?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-27 12:10 發表
梗係講緊profile呀, 成績表copy果d啦!
Don't worry!Be happy![/color purple]

醒目開學勳章 王國長老

係計分, 亦會收profile............收左會做咩就無人知啦, 係咪揀人收, 我真係唔敢講..........有人話學校睇arm左學生, 會偷雞早d interview同俾verbal offer, 等大抽獎成績一出, 就可以用叩門位收
(以上全屬道聽途說, 我只可以肯定有學校o係自行階段已經收額外資料咋!)
原帖由 chingbb 於 09-4-27 02:37 PM 發表
可以的嗎? 不是在這部份只是"計分"的嗎? 學校會照收?

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-27 14:42 發表
係計分, 亦會收profile............收左會做咩就無人知啦, 係咪揀人收, 我真係唔敢講..........有人話學校睇arm左學生, 會偷雞早d interview同俾verbal offer, 等大抽獎成績一出, 就可以用叩門位收
(以上全屬道聽途 ...

都唔奇, 如果收晒20分學生, 有5個位剩, 但有20個15分學生, 學校收咗20個15分入面5個, 邊個知呢5個係抽籤/關係入咗呢 ?? 學校唔會話你知, 同埋我覺得學校應該可以自行決定收邊d學生.
例如:某d幼稚園生必入/容易入某小學. 如藍田金麗幼稚園入李兆強都易入d la, 道理就係個個15分, 學校點揀呢 ? 咪俾咗金麗d 學生優先. 點解爭崩頭都要入d有名氣/相關連幼稚園 ?

O! I see!
我諗都有機會係! 因為在這階段個個都係用這個表, 如果你特別想比學校知你真的很想, 很想入這校, 必定要表現出來吧!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-27 14:42 發表
(以上全屬道聽途 ...

想請問如果有推薦信, 可唔可以在參加自行分配學位時應用到津貼學校呢?定還是只可以用在直資or私立學校呢?
‹ 上一主題|下一主題