用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩 = 有智商問題嗎?
go

發展遲緩 = 有智商問題嗎? [複製鏈接]

發展遲緩 = 有智商問題嗎?
因我睇過好多資料都講到同智商有關係, 好擔心呀 !!
   1    0    0    0

咁你睇囝囝學野快唔快呀?我指學術上....

我當年都有咁既憂慮,不過唔到5、6歲都測唔準的,所以現在還是不要去想,先做好醫生說的不足處吧...

原帖由 yeung99 於 09-5-27 10:15 發表

我都唔識去衡量佢快唔快, 2歲半時教佢"你叫咩名, XXX" , 咁佢又跟返我講 "你叫咩名,XXX" , 我都教左去3個月先識, 但佢識左第二日, 再教佢爸爸,媽媽,哥哥叫咩名, 佢又即刻記得曬, 唔使教3個月, 有o的野要教好耐, 但有o的佢又好快, 好似教佢動物, 一次過講幾樣動物比佢, 佢只記得一樣, 我都唔知係咩, 因哥哥唔係咁既進度, 我知每個人會唔同, 我唔係希望佢會快個人, 但只想佢跟返進度, 係呢, 你既case係點架, 可以一起分享你個經歷嗎?
原帖由 someoneelse 於 09-5-27 11:25 發表
咁你睇囝囝學野快唔快呀?我指學術上....

我當年都有咁既憂慮,不過唔到5、6歲都測唔準的,所以現在還是不要去想,先做好醫生說的不足處吧...

你也有見到 Dr.T 的回覆吧...所以我先問你學術上的學習表現如何...不要以為囝囝可以跟到哥哥做差不多的工作便以為他無事...要知道跟哥哥做是不需要自己真正思考的...不過見你的例子,應可估計囝囝不會太差的...快去協康找 PST (幼兒導師) 及 ST (言語治療師) 幫忙吧,早介入早改善呢!
我兒2歲時被評各方發展遲緩一年...經年多訓練及學習,現 3.5歲,星期一剛被評達標了。

加油!

原帖由 yeung99 於 09-5-27 12:16 發表
我都唔識去衡量佢快唔快, 2歲半時教佢"你叫咩名, XXX" , 咁佢又跟返我講 "你叫咩名,XXX" , 我都教左去3個月先識, 但佢識左第二日, 再教佢爸爸,媽媽,哥哥叫咩名, 佢又即刻記得曬, 唔使教3個月, 有o的野要教好耐, 但有 ...

麻煩你可否具體D講下你囝囝"訓練" "學習"內容好嗎?
我亞仔都係3.5歲, 返左S位5個月, 整體上係叻左, 但某方面有好似停滯不前, 好Q擔心

原帖由 someoneelse 於 09-5-27 17:04 發表
你也有見到 Dr.T 的回覆吧...所以我先問你學術上的學習表現如何...不要以為囝囝可以跟到哥哥做差不多的工作便以為他無事...要知道跟哥哥做是不需要自己真正思考的...不過見你的例子,應可估計囝囝不會太差的...快去協 ...

說穿都是大家一直在做的 trainings 嘛...過去一年多內,我也有試過一些另類療法 (不是排毒),對我囝而言,發覺針灸及中藥效果不錯...雖只試了三幾個月,但可見成績...

我囝由被評遲緩開始,先由 PST 介入,一星期一至兩堂...兩個月後再安排 OT介入,一星期兩至三堂...再兩個月後入了樂天上密集班,一星期後已見有明顯進步...四個月後再轉伴我童樂,當時已見囝囝差不多了,但仍留了四個月,期間一直沒有停私人的 PST 及 OT,只是次數減少為各一星期一次,反而 ST 我比較少做,因為一直覺得不說話是因為腦部未 ready,而不是什麼口肌問題,除非是發音不正喇...

你囝現已有S位,相信再加適量私人3T的幫助,進步會快些...識我的人都知道我曾放棄了政府 S位兩次,不是因為太有錢,亦不是因為睇唔起 S位,只是因為我要快,而亦清楚知道囝囝可以快...當然,有些小朋友是要慢慢來的...

還有,我一向同囝囝做功課的時間很短的,見囝囝一做就做到的話,我絕不會要他再做幾次,因為已懂了嘛,幹嘛要多做幾次呢?!當然,做不到或做不夠好的,一定要再做喇,但也不要勉強,因為明天還可繼續...可幸我囝沒有太大情緒問題 (除一開始介入 PST 及OT時,整堂也在哭),只是比較畏難,以為一喊便可以收工....

以上只是經驗分享。

你囝哪方面停滯不前??

原帖由 owl_2046 於 09-5-27 17:19 發表
麻煩你可否具體D講下你囝囝"訓練" "學習"內容好嗎?
我亞仔都係3.5歲, 返左S位5個月, 整體上係叻左, 但某方面有好似停滯不前, 好Q擔心

原帖由 yeung99 於 09-5-27 10:15 發表

梗係唔等於啦!

好簡單, 有d小朋友未夠一歲識行, 有d要歲半先識行, 但係, 可能歲半識行o個個大個仲叻過一歲識行o個個喎...只係講遲說話為例, 愛因斯坦三四歲先講野, 你話佢智商高定低呢?

'同智商有關'唔等於'智商有問題'

所謂發展遲緩係好廣義既, 好重要係遲乜同遲幾多lor~個個小朋友有佢獨特既發展步伐既~

someoneelse,

想問下你私人的 PST (幼兒導師) 可以在那兒找?  我個仔現排 E 位, 要排一年,  我想找私人的治療師, 希望可以幫到佢。可否pm這方面的資料給我。謝謝。

原帖由 someoneelse 於 09-5-27 18:23 發表
說穿都是大家一直在做的 trainings 嘛...過去一年多內,我也有試過一些另類療法 (不是排毒),對我囝而言,發覺針灸及中藥效果不錯...雖只試了三幾個月,但可見成績...

我囝由被評遲緩開始,先由 PST 介入,一星期一至兩堂...兩 ...

協康有青蔥計劃,係自費服務...你填好表,傳真返去,佢地會覆你...

http://www.heephong.org/chi/slp/slp_service.html

http://www.heephong.org/chi/slp/files/pstforms.pdf

你住邊區?

原帖由 shanyeungbb 於 09-5-29 09:49 發表

想問下你私人的 PST (幼兒導師) 可以在那兒找?  我個仔現排 E 位, 要排一年,  我想找私人的治療師, 希望可以幫到佢。可否pm這方面的資料給我。謝謝。

...

多謝你既分享, 我其實唔想要 i 位, 好似標籤左咁,我想返正式既幼稚園 + 協康, 但政府要排 i 位, 可以同社工傾嗎? 叫佢轉介我去協康嗎?我兩公婆都要返工, 金錢時間都有限, 我而家都唔知點, 星期一佢會返幼兒園, 你覺得返幼兒園幫助佢會大嗎?前兩日仔仔去左見幼兒園, 間幼兒園老師話佢無咩自信心同自我形象, 樣樣都要我家姐係佢身邊, 又唔敢爬上的車o太度再去玩滑梯, 又唔敢爬繩網, 老師叫我同佢去多些公園, 每日要去一個鍾, 唉,,,,邊有咁多時間呀, 我都要返工, 放工又要煮飯, 昨天放假, 同佢去左, 叫佢爬車o太同爬繩網, 頭一兩次都叫我幫佢, 我唔肯, 叫佢自己試下, 之後佢都敢, 仲叫我走開o的, 唔好左住佢!

原帖由 someoneelse 於 09-5-27 17:04 發表
你也有見到 Dr.T 的回覆吧...所以我先問你學術上的學習表現如何...不要以為囝囝可以跟到哥哥做差不多的工作便以為他無事...要知道跟哥哥做是不需要自己真正思考的...不過見你的例子,應可估計囝囝不會太差的...快去協 ...

謝謝你的資料。我住港島東。等我問下協康先。

原帖由 someoneelse 於 09-5-29 10:59 發表
協康有青蔥計劃,係自費服務...你填好表,傳真返去,佢地會覆你...

http://www.heephong.org/chi/slp/slp_service.html

http://www.heephong.org/chi/slp/files/pstforms.pdf

你住邊區?

...

duplicated

如果你地要忙返工的話,咁不如返 I 位吧,因為如果返 E 位,比哂 4T你的話,一定要個個星期都要去上堂一至兩日...你工人姐姐可以勝任嗎?
不過聽說真正好的 I 位學校不多....你可以儘快去參觀一下心儀果幾間 I 位學校...同老師/校長傾下,睇下邊間有好感點....
至於 label 左個小朋友,返 I 位都可以接受的,都是一樣咁返學嘛..外人應不知的...如果你怕校內的人都會 label 個小朋友的話,那沒法子呢....最多囝囝進步了之後,再幫他轉校囉...不是什麼解決不了的事呢!再者,你應先著眼現在,哪學習環境是對囝囝最有利...以後的事,以後再打算吧...沒今天,那有明天?!
普通幼兒園對小朋友學習獨立、自理都好好,不過如小朋友需要另類幫助的話,恐怕學校會有心無力呢?!
先去找一找 I 位學校吧,如果找到的話,再另加私人 PST,希望小朋友可以快 d 上位!
Good Luck!!

原帖由 yeung99 於 09-5-29 11:24 發表
多謝你既分享, 我其實唔想要 i 位, 好似標籤左咁,我想返正式既幼稚園 + 協康, 但政府要排 i 位, 可以同社工傾嗎? 叫佢轉介我去協康嗎?我兩公婆都要返工, 金錢時間都有限, 我而家都唔知點, 星期一佢會返幼兒園, 你覺 ...

剛打過去協康, 佢地既青蔥計劃都好貴唷, 我付擔唔到, 佢地話如果 i 位既小朋友能力相對下會好些, 仲有e位和 s位, 佢地都解釋得好清楚, 佢地同你既講法一樣, 現時既街段不要諗個小朋友既智力問題, 要做的幫助小朋友有用既野, 佢都話講全日制既幼兒園會好些, 真多謝你既分享, 我再有問題可再問你嗎?

原帖由 someoneelse 於 09-5-29 11:58 發表
如果你地要忙返工的話,咁不如返 I 位吧,因為如果返 E 位,比哂 4T你的話,一定要個個星期都要去上堂一至兩日...你工人姐姐可以勝任嗎?
不過聽說真正好的 I 位學校不多....你可以儘快去參觀一下心儀果幾間 I 位學校...同老師 ...

我只是分享經驗,不要當問答好了...

再一次,你一定要去多過一間既 I 位學校參觀...一定要同老師/校長傾下,從而了解多 d 該學校既教學理念同模式...亦可多問他們日後會怎樣幫助囝囝...當中你或可判斷出哪一間是有心辦學之餘,也比較適合囝囝呢!

Good Luck!!

原帖由 yeung99 於 09-5-29 12:13 發表
剛打過去協康, 佢地既青蔥計劃都好貴唷, 我付擔唔到, 佢地話如果 i 位既小朋友能力相對下會好些, 仲有e位和 s位, 佢地都解釋得好清楚, 佢地同你既講法一樣, 現時既街段不要諗個小朋友既智力問題, 要做的幫助小朋友有 ...

唔該, 想問問你們所說的i位, e位, s位... 是甚麼?

我是新來的, 囡囡5個月大, 暫時知道肌肉控制方面發展遲緩, 好擔心日後可能佢都要去特殊學校讀書. 請指教.

想問問以你手頭上既資料, 會有邊間i位幼兒園會係好呢?
剛跟社工傾過電話, 話小朋友發展遲緩, 當然係智力比人慢啦, 如不跟進有機會去到輕度弱智, 我一聽已哭了出來, 心情好亂
原帖由 someoneelse 於 09-5-29 13:26 發表
我只是分享經驗,不要當問答好了...

再一次,你一定要去多過一間既 I 位學校參觀...一定要同老師/校長傾下,從而了解多 d 該學校既教學理念同模式...亦可多問他們日後會怎樣幫助囝囝...當中你或可判斷出哪一間是有心辦學 ...

i 位 : 幼稚園暨幼兒中心兼收弱能兒童 (Integrated Programme in Kindergarten-cum-Child Care Centre)
e 位 :  早期教育及訓練中心 (Early Education and Training Centre)
s 位 : 特殊幼兒中心 (Special Child Care Centre)

以上三種位都是由社會福利署提供的服務。

如果囡囡已知肌肉控制方面發展遲緩, 健康院有沒有轉介你囡囡去醫院兒科部/物理治療/職業治療/其他部門跟進?

原帖由 ioi 於 09-5-29 13:31 發表
唔該, 想問問你們所說的i位, e位, s位... 是甚麼?

我是新來的, 囡囡5個月大, 暫時知道肌肉控制方面發展遲緩, 好擔心日後可能佢都要去特殊學校讀書. 請指教. ...

囝囝肌肉發展無問題, 所以無轉介去做呢的野, 話佢認知同言語有問題, 其實有咩學校選擇我知, 但想知那些好o的!

原帖由 shanyeungbb 於 09-5-29 16:33 發表
i 位 : 幼稚園暨幼兒中心兼收弱能兒童 (Integrated Programme in Kindergarten-cum-Child Care Centre)
e 位 :  早期教育及訓練中心 (Early Education and Training Centre)
s 位 : 特殊幼兒中心 (Special Child Car ...

yeung99,
我仔仔同你仔仔差不多case, 肌肉發展沒有大問題(冇問題係因為已經有物理同職業治療師跟緊佢), 但係言語同認知都慢。我排緊e位, 因為仔仔已經找到幼兒園, 等待8月開學, 依家未排到e位同返學時, 同佢即刻找言語治療, 希望對佢有幫助。

得閒大家交流下心得同分享經驗。
‹ 上一主題|下一主題