用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒學校 Questions 1-12
go

聖羅撒學校 Questions 1-12 [複製鏈接]

小女抽到聖羅撒學校, 但對此校一點認識也沒有。煩請各位家長和同學指教, 令我可進一步了解該校。問題有很多, 謝謝抽出寶貴時問回答。非常感激!

1. 聖羅撒程度是否很深、功課很多?小一每天有幾多樣功課?
2. 測考次數和內容深淺程度小朋友可否應付, 還是要温書温到半夜三更?
3. 校風如何?
4. 除英文科外, 其他科目是否用廣東話授課?
5. 有沒有Native English Teacher (NET)? 如有, 一星期有幾多堂是 NET 上堂的呢?
6. 中、英、數是用那些教科書?數學是中數或英數?
7. 校長、老師們對學生態度是否以學生為本?有沒有愛心?
8. 學生們是否喜歡此校、愛上學?或是覺得壓力很大呢?
9. 下課後是否要另外補習?
10. 暫借的校舍設備和環境如何?
11. 校車在那個位置上落?是否安全? 有沒有保母跟車?
12. 家長和學生對此校的睇法和感受?
   1    0    0    0

醒目開學勳章

請問你係第幾志願入聖羅撒架? 如果你對聖羅撒無認識, 點解又會選這校呢? 唔好意思, 我有D好奇, 因為E+一般家長都很緊張, 唔會選一間自己無認識的學校給小朋友.

1. 聖羅撒程度是否很深、功課很多?小一每天有幾多樣功課? 我覺得如果有改正再加上功課都多架
2. 測考次數和內容深淺程度小朋友可否應付, 還是要温書温到半夜三更?2個女只試過一次溫到11:00pm, 其他最遲10:00pm就上床瞓覺, 唔係無精神呀
3. 校風如何? 我覺得好好
4. 除英文科外, 其他科目是否用廣東話授課?
5. 有沒有Native English Teacher (NET)? 如有, 一星期有幾多堂是 NET 上堂的呢?
6.
中、英、數是用那些教科書?數學 是中數或英數?中數
7. 校長、老師 們對學生態度是否以學生為本?有沒有愛心?
8. 學生們是否喜歡此校、愛上學?或是覺得壓力很大呢?2個女都好喜歡聖羅撒
9. 下課後是否要另外補習 2個女有搵補習姐姐跟功課
10. 暫借的校舍設備和環境如何?一般
11. 校車在那個位置上落?是否安全? 有沒有保母跟車?
我地自己搭車返學的
12. 家長和學生對此校的睇法和感受? 一間好學校

原帖由 hollisterneko 於 09-6-7 08:57 發表
小女抽到聖羅撒學校, 但對此校一點認識也沒有。煩請各位家長和同學指教, 令我可進一步了解該校。問題有很多, 謝謝抽出寶貴時問回答。非常感激!

1. 聖羅撒程度是否很深、功課很多?小一每天有幾多樣功課?
2. 測考次數 ...

心心媽, 真的多謝妳的回覆! 聖羅撒是我們的第5志願, 所以沒有想到會抽到, 並沒有做太多資料搜集。頭三志願是跨區的, 第四是本區的 (Net 34), 亦抽不到。還以為頭幾間抽不到就會抽到第十幾志願添! 所以還報定私校做backup. 再次謝謝妳, 我們對此校增加多一點認識了。現在亦周圍詢問此校的資料了。

原帖由 hollisterneko 於 09-6-8 14:31 發表
心心媽, 真的多謝妳的回覆! 聖羅撒是我們的第5志願, 所以沒有想到會抽到, 並沒有做太多資料搜集。頭三志願是跨區的, 第四是本區的 (Net 34), 亦抽不到。還以為頭幾間抽不到就會抽到第十幾志願添! 所以還報定私校做ba ...

你的抽籤排位,算是乙部的第二志願,咁其實都算很好彩,起碼試了第一志願,之後仲可以抽到聖羅撒,請問你乙部的第一志願是那一間呢?

=> 有

是每堂有NET負責教英文,抑或象徵式間中是有NET上堂?

13. 請問小學有沒有普通話學呢?

14. 現在是否已經開始了小班教學?聖羅撒2009年小一班的人數是多少呢?30人?抑或25人?

原帖由 hollisterneko 於 09-6-8 14:31 發表
心心媽, 真的多謝妳的回覆! 聖羅撒是我們的第5志願, 所以沒有想到會抽到, 並沒有做太多資料搜集。頭三志願是跨區的, 第四是本區的 (Net 34), 亦抽不到。還以為頭幾間抽不到就會抽到第十幾志願添! 所以還報定私校做ba ...

哦,,???係第二志願!!唔係第五志願啊!!!
其實你"溫"番bk入面聖羅撒小學d討論都已知得八八九九了,學校校風多年都好,其實心心媽問得啱o架,你應該search好資料先去選校嘛,有時唔係間學校好唔好,而係適唔適合,因為st.rose的小學中學都係校風純樸但同樣嚴謹的傳統學校,太活躍的小朋友就會辛苦囉!!!
其實見你問到的問題好難深人去答你,只可以咁講,你小朋友一向坐得定,咁相信佢專注力較好的話一定好好多,and強邊一科???我女中文科較好,相對有時見另一d家長係辛苦在谷中文,我女咪辛苦在英文科....
功課好睇你小朋友咋,,,唔係少又唔係多,我女而家小四,但佢每日都可以晚飯前做好兼執好書包(呢幾個月都無補習,屋企只同工人獨對,父母都返工,晚上9點先見到屋企人),佢唔係好乖o個種喎,但自理能力算ok囉,,,不過想做到喺st.rose品學兼優名列前芧就有難度!!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 Combo 於 09-6-8 15:50 發表
=> 有

是每堂有NET負責教英文,抑或象徵式間中是有NET上堂?

13. 請問小學有沒有普通話學呢? ...

5.間中上咋,但我覺得個女幾年嚟跟net teacher都唔太跟得好,可能外國人太nice....hahaha,,...但英文科學校係好著重的,可以放心!!
13,.有普通話,而且要考試的!!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

協恩囉!

原帖由 Combo 於 2009-6-8 15:04 發表

你的抽籤排位,算是乙部的第二志願,咁其實都算很好彩,起碼試了第一志願,之後仲可以抽到聖羅撒,請問你乙部的第一志願是那一間呢?

cameo,

多謝妳的意見和分享。 這幾天我己把在BK的聖羅撒forums看完了! 叫做多一點點的認識。我都知道應該事前做多一點資料搜集, 但唯有現在補救吧! 其實我們一家在外國住了二十幾年, 舊年才搬回港住, 所以對香港的教育制度和學校資料真的一頭霧水! 我覺得妳說得很對啊: 「有時唔係間學校好唔好,而係適唔適合」。 我亦希望女兒會喜歡和適合這學校。再次謝謝妳!

原帖由 cameo 於 2009-6-9 00:38 發表

哦,,???係第二志願!!唔係第五志願啊!!!
其實你"溫"番bk入面聖羅撒小學d討論都已知得八八九九了,學校校風多年都好,其實心心媽問得啱o架,你應該search好資料先去選校嘛,有時唔係間學校好唔好,而係適唔適合,因為st.ros ...

原帖由 cameo 於 09-6-9 00:40 發表

5.間中上咋,但我覺得個女幾年嚟跟net teacher都唔太跟得好,可能外國人太nice....hahaha,,...但英文科學校係好著重的,可以放心!!
13,.有普通話,而且要考試的!! ...

多謝你的回覆,很詳細。

因我有個親戚n年前都是讀聖羅撒(由幼稚園到中學),但她說不懂普通話,所以.....

Anyway, thanks a lot.

hollisterneko ,
haha~唔好客氣,你喺外國住左廿幾年,喺選校方面都會做過吓功課,相對睇你今次選校都絕對係"幸運的進取型"喎!協恩比較聖羅撒係活動一點,但協恩學位較少,相對兩所學校都選必要以協恩為先!!其實我當年都係咁選,但甲部只選兩間,(甲一)跨區,(甲二)協恩(乙一)協恩,(乙二)聖羅撒!!!
不過呢一年兩都暫時未見有咁好彩將st.rose放第二志願都入到嘞!!
combo,
我妹以前都係st.rose中學呀,我無問佢有冇普通話堂,但以乎佢d英文好過普通話好多,,,,hahaha

我阿女也是9月入小一, 在其他St Rose主題常見到R&W那是什麼? 每次要考的嗎? 請問是否P1下學期已開始有"乘"數呢? 什麼是上課base on cycle?

聽説有很多課外活動上, 是否每星期有一兩天要遲d放學,  夏令返,放學時間?

Sorry 做了問題媽媽, pls help if u know....thanks..

1. R&W = READING & WRITING 係教故事書同簡單作句, 考試的.
2. ""數小一只教很簡單概念如 “37 = 7+7+7 = 21"
3. cycle 既是按預定週期 (DAY1-DAY6) 上課. : 若星期五是 day3, 跟著的星期一便是 day4. 以方便校方編制.
4. 指定的 課外活動都在上課時間內, 自由參加的 課外活動才在放學後或星期六舉行.

s05chomiu

Thanks for the details.

原帖由 s05chomiu 於 09-6-22 09:09 發表
1. R&W = READING & WRITING 係教故事書同簡單作句, 要考試的.
2. "乘"數小一只教很簡單概念如 “3個7 = 7+7+7 = 21"
3. cycle 既是按預定週期 (DAY1-DAY6) 上課. 例: 若星期五是 day3, 跟著的星期一便是 day4. 以方 ...

請問一年級有普通話班嗎?是否一星期只有一堂? 另外R&W的故事書是否都是書單裏那些或老師要到時另外要買的?每年是否不同故事書?

原帖由 Siman 於 09-6-22 14:42 發表
s05chomiu

Thanks for the details.

1.     1. 普通話每cycle只有一堂.
2.     2. R&W的故事書主要是書單裏那些.

原帖由 Siman 於 09-6-28 02:14 發表
請問一年級有普通話班嗎?是否一星期只有一堂? 另外R&W的故事書是否都是書單裏那些或老師要到時另外要買的?每年是否不同故事書?

s05chomiu

Thanks again for yr information. If u or anyone have P1 story books to resale, pls pm me.

Thanks.
Siman

原帖由 s05chomiu 於 09-6-29 17:59 發表
1.     1. 普通話每cycle只有一堂.
2.     2. R&W的故事書主要是書單裏那些.

請問St. Rose的午飯質數如何?
‹ 上一主題|下一主題