用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 31 東莞同鄉會方樹泉學校? 很擔心!
go

Net 31 東莞同鄉會方樹泉學校? 很擔心! [複製鏈接]

有冇人入了這學校呢?唉....是什麼學校呢! 真的很擔心!如何是好?
   1    0    0    0

有冇人入了這學校呢?唉....是什麼學校呢! 真的很擔心!如何是好?

原帖由 usshop 於 09-6-10 11:15 發表

31網除了聖瑪利,全部都好一般,你不要太過不開心,你小朋友見到你咁會不開心的。哎,就算俾你入到隔離間舊油天,你都可能好煩啦,因為在自由講場D媽咪的comment都好差啦。人是主觀的,唔好太在意人地的意見。隨遇而安吧

octoct,

唔該了解清楚, 自由講場講緊係海泓道油天, 唔關舊油天事.

原帖由 octoct 於 09-6-10 11:39 發表

31網除了聖瑪利,全部都好一般,你不要太過不開心,你小朋友見到你咁會不開心的。哎,就算俾你入到隔離間舊油天,你都可能好煩啦,因為在自由講場D媽咪的comment都好差啦。人是主觀的,唔好太在意人地的意見。隨遇而安吧 ...

我個仔派基道,方樹泉好似基道好DD.

原帖由 必必 於 09-6-10 15:44 發表
octoct,

唔該了解清楚, 自由講場講緊係海泓道油天, 唔關舊油天事.

請不要誤會,,我知道佢地應該是講緊海泓道果校長,但佢地只係寫油天油天咁,仲有D貼文曾提到果欄隔離....哎咁好易今人誤會架麻,我曾貼文叫樓主寫清楚D,不過佢無改啊

我唔係怪你, 不過唔想大家混淆2間學校, 有問題既老師係來自油天(海泓道), 唔係油天, 罵錯校長, 怪錯好人就唔好啦!

原帖由 octoct 於 09-6-11 15:05 發表

請不要誤會,,我知道佢地應該是講緊海泓道果校長,但佢地只係寫油天油天咁,仲有D貼文曾提到果欄隔離....哎咁好易今人誤會架麻,我曾貼文叫樓主寫清楚D,不過佢無改啊 ...

原帖由 usshop 於 09-6-9 23:13 發表

ushop,
你有冇叩其他門 ?
我將呢間學校排第四, 屬可接受型。响自行分配學位共有75個, 實際取錄人數只有26人, 相信大部份家長都會搏 St. Mary, 循道am & pm, 兩間油天, 德信等....所以统一派位時方樹泉共有124個位, 好多家長排佢係2,3,4位。
老實講起初我對呢間學校冇好感, 一定唔會簡, 因為我覺得個名好大6, 但佢地响舊年年尾辦咗D比09年入小一嘅學生D課程, 逢星期六, 共8堂, 每堂有不同主題及遊戲, 我囡囡去晒8堂, 之後佢同我講要讀呢間學校。有幾堂我自己帶佢返, D老師响第3堂已經記得我囡囡個名, 同埋我囡囡D特質, 我覺得D老師好有heart, 另外佢地揾咗D高年級生幫手, D學生好有禮貌, 佢地話返學好開心。所以我將佢排第四 !

回覆 1# VivianKeung 的文章

我參觀過方樹泉同基道, 方樹泉比較大, 校長很nice, 有愛心, 對於參觀當日我仔仔百厭很包容, 硬件和資源比一般津校多, 可能比較多新移民. 基道副校長很有heart, 亦很有愛心, 聽現在就讀的小朋友說同學純.

回覆 1# pauline_c 的文章

初嚟步到,緊係先睇下我個女讀緊間學校有冇人講。見到各位對東莞同鄉會方樹泉學校都唔係幾認識,讓我在此與大家分享下。

以前我個女都是第6志願才派到呢間學校,前5個志願都係各位想揀個幾間,但無奈係香港的派位制度下就派咗嚟呢間學校,不過經過我觀察及向朋友打探,覺得間學校的成績都幾好,只是同區嗰幾間名校實在太出色,才把這間學校比低了,所以我義無反顧地入讀,亦從來無想過轉校,我個女一直都讀得很開心,而老師亦好錫佢。

有時名校係好,都要睇自己的仔女是否適合!

同意
囡囡雖然只在方樹泉讀了一年(後來因搬屋而轉校),都是第6志願小學,但那一年裡面,都覺得老師好有友善,囡囡更考到第一名,後來轉到某心儀小學後都考到第5名,真的很多謝方樹泉的老師們當年的悉心教導.
所以你也不用太擔心,一切順其自然,不要讓小朋友覺得自己入了一間不如別人的學校而唔開心.

其實東莞呢間學校, 你睇返佢派位既小學band 1 既都比較多, 對於學派位黎講係比較有信心.
相對其他學校就多新移民.
間學校都唔係差呀, 不防試吓, 呢間曾經都係我心儀學校.

請問有無小朋友今次大抽獎入到呢間學校呢?
係第幾自願呀?

我個女就派左去灣仔堂基道,請問各位對呢間又點睇呀?因為我對此校亦認識不深,亦很擔心。請指教﹗

以我的看法, 去評論一間學校好不好, 除了看看老師有沒有心, 學校的配件好不好外, 最最重要的是看它升中的派位分佈如何, 這是最實際的, 小學生多數是開心, 讀多功課的名校也可以很開心的.

一間學校可以很好但低調的, 但可能學生質素很高, 所以升中派位很好, 中學學校不會死錯人的, 它們全是行內人, 名中學肯收多某一間小學的學生, 表示它們從經驗所得, 這學校是好的.  

望各位家長在決定時, 去小學校網看看升中派位, 子女是自己的, 不是開心一句便去讀的, 成績校風是很重要的.

http://www.getjetso.com/forum/viewthread.php?tid=342313
想唔到中學派位唔錯喎!

不只是這個網站, 要去學校自己的綱站, 放學去學校看, 聽人的不如自己做多些功夫.

原帖由 teresa1111 於 10-6-7 12:30 發表
http://www.getjetso.com/forum/viewthread.php?tid=342313
想唔到中學派位唔錯喎!

回覆 17# teresa1111 的文章

學校Band1學生百分比(%)
基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校+71#

喇沙小學67#

I really doubt it.

Don't be afraid.  It should be a good primary school but not famous.  
The two daughters of my neighbour (just next to besides my flat) completed their primary school life in this school. One is studying in True Light and one is studying in Ying Wah now. I asked for their comments two years before (the year when my
daughter studies in K3)
Their daughters told me that they love their school
very much because :
- The hardware of this school is quite good when
  comparing with other schools in same district.
- The headmaster & teachers are very kind to all   the students. Their loves are coming from their
heart.
- provide supports to students who are not good
  enought on subjects and behavour.
- a lot of additional activities & lessions on Saturday
  to join.  

I selected this school as 3rd choice on 2008.
‹ 上一主題|下一主題