用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 大仔學緊豎琴和大提琴,如要放棄一樣,放棄邊樣好? ...
go

大仔學緊豎琴和大提琴,如要放棄一樣,放棄邊樣好? [複製鏈接]

大仔今年11歲,功課,活動越來越多,很難兼顧兩樣樂器
大仔學大提琴有5年,考了2級,他不喜歡練大提琴,老師幾惡幾嚴,會責備他唔練琴,大仔上課試過喊過幾次
大仔上年年頭開始學豎琴,剛考了2級,他喜歡練豎琴,我唔叫他練琴,他會主動去練,可能豎琴比較特別,看起來比大提琴容易,加上老師幾nice唔會責備他,大仔同老師幾夾,我和大仔都喜歡這位老師
身為媽媽, 事實上我想大仔繼續學大提琴,感覺上豎琴不適合男仔,此外大提琴可以參加管弦樂隊
但大仔又好唔想學大提琴,他又承諾會積極練豎琴

大家又會點選??
   0    0    0    0

我會揀亞仔喜歡既來學, 因為如果唔肯練琴, 學黎只會晒錢&時間, 講真5年只考到2級真係進度好慢,倒不如只係學一樣樂器就算啦.

原帖由 louis媽 於 09-6-27 15:59 發表
大仔學大提琴有5年,考了2級,他不喜歡練大提琴,老師幾惡幾嚴,會責備他唔練琴,大仔上課試過喊過幾次
大仔上年年頭開始學豎琴,剛考了2級,他喜歡練豎琴,我唔叫他練琴, ...

i will choose harp.
contrast to what you think, i think harp fit boys very much....especially the boy is handsome.
haha, if i have money, i will definitely choose harp for my boy, bcoz he is quite handsome ;)

大仔上年年頭開始學豎琴,剛考了2級,他喜歡練豎琴,我唔叫他練琴, ...

原帖由 overview 於 09-6-27 16:06 發表
我會揀亞仔喜歡既來學, 因為如果唔肯練琴, 學黎只會晒錢&時間, 講真5年只考到2級真係進度好慢,倒不如只係學一樣樂器就算啦.
我好認同唔肯練琴只會晒錢&時間,但我怕大仔對緊豎琴3分鐘熱度,我朋友仔仔是一例子,她仔仔一直學大提琴,後來為仔仔要求學鋼琴,買了鋼琴年幾,她仔仔又唔肯練鋼琴,要學回大提琴

如果5年才2級,似乎小朋友的音樂天份認真麻麻地,我會建議兩樣都唔好再嘥時間,音樂呢家野唔系人人都合適的。

If he is not interested in Cello, better not continue, reasons same as many others given above.

If you decided to let him take the harp, treat it as 陶冶性情 rather than getting achievement. That's what music learning should be afterall.  

Even if he stop learning harp after a year, it won't be a waste as long as he had an enjoyable experience with it.

When I was young, I learned an musical instrument for a year and then dropped it at F.1 due to heavy homework, but I still have fond memories of it, and may consider taking lessons again after 20 years.  

我會gum 睇....

1.  豎琴你小朋友學得快d, 除左佢 like (d音又真係幾好聽!) & 老師之外, 係因為佢有音樂底 (cello), at least sight reading (雖然係低音譜号only).  通常學2nd instrument 係會快d.  

2.  cello 係易學難精的 (可能任何樂器都係... ), 進度慢 (group or 1:1 學?) 又 5 鐘意, 係因為老師嚴?(换過個老師會5會好d?)  冇成功感 or what?  你不防問問ah 仔.  gum 當初又為 mud choose cello?

又你小朋友自己喜歡音樂嗎?

我大女都係學兩樣樂器 (cello & piano), 年紀同你仔相若, 功課 & ECA 都忙, 不過暫時佢未想過放棄其中一樣...因為佢兩樣都鐘意!

不過, 又現實d睇, P.5/6了, 花了這些time & $ vs 讀書, 值得嗎?  你要自己行量.

我就覺得,如果佢興趣響harp度既,咁就真係可能轉去學harp啦.除非你好似樓上有位咁講,試下轉cello既老師,睇下可唔可以令佢有番練cello既興趣啦.
至於管弦樂團,一樣好需要harp,只不過個需求比cello較少啫.但係學harp既人亦相對少,所以一樣有機會.
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 小伊 於 09-6-29 01:40 發表
如果5年才2級,似乎小朋友的音樂天份認真麻麻地,我會建議兩樣都唔好再嘥時間,音樂呢家野唔系人人都合適的。

我起初以為大仔無音樂天份,但他一年考了2級豎琴有132分,豎琴老師已教他4-5級水平歌,此外,老師話大仔下年可考慮報考4-5級,我還考慮報定不報

原帖由 Era 於 09-6-29 14:03 發表
我就覺得,如果佢興趣響harp度既,咁就真係可能轉去學harp啦.除非你好似樓上有位咁講,試下轉cello既老師,睇下可唔可以令佢有番練cello既興趣啦.
至於管弦樂團,一樣好需要harp,只不過個需求比cello較少啫.但係學harp既 ...

轉cello既老師,我覺得可以1試,thank you

Hi louis ma,

I want to find a harp teacher , would you pm the info to me please ?

Thanks

原帖由 louis媽 於 09-6-30 15:59 發表

轉cello既老師,我覺得可以1試,thank you

hi lousi mama ,can you sent me you harp teacher because my daughter want to learing ,please ! thank you very please!

cvcheung , hehoa
please check pm

原帖由 Era 於 09-6-29 14:03 發表
至於管弦樂團,一樣好需要harp,只不過個需求比cello較少啫.但係學harp既 ...

我覺得管弦樂團只需要 pedal harp , lever harp 好小出現在管弦樂團

原帖由 wootaitai 於 09-7-3 01:05 發表
if he is already 11 yrs old... quite hard to force him to learn something he doesnt like..
和先生討論這件事,決定比大仔放棄大提琴,全神貫注豎琴上,大仔高興,我們再不需要嘥時間和晒錢學大提琴,一家人高興

louis媽 :)
我想問,練豎琴d手指係咪好痛?

原帖由 marykoo 於 09-7-9 13:08 發表
louis媽 :)
我想問,練豎琴d手指係咪好痛?
如果相比大提琴,大提琴d手指比練豎琴d手指痛

回覆 18# louis媽 的文章

thx louis媽

我想問彈 harp 對彈 violin 手指有無問題?

我大女學緊violin ,佢鐘意harp,我都想大女學harp, 好elegant ,唔G彈 violin 會不會對彈 harp 有幫助  thx

Hello louis ma      妳可唔可以俾妳harp老師的資料俾我呀?thank you very mush                                                
原帖由 louis媽 於 09-7-7 06:00 PM 發表
和先生討論這件事,決定比大仔放棄大提琴,全神貫注豎琴上,大仔高興,我們再不需要嘥時間和晒錢學大提琴,一家人高興
‹ 上一主題|下一主題