用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

真相 ? [複製鏈接]

聖諾瑟(觀)---是英小, 英文程度好, 學生品行好, 但又話其實是中小, 英文程度較低.有讀緊的家長說下感受嗎 ?
   0    0    0    0

貢獻勳章

原帖由 acmc 於 09-7-5 14:28 發表
聖諾瑟(觀)---是英小, 英文程度好, 學生品行好, 但又話其實是中小, 英文程度較低.有讀緊的家長說下感受嗎 ?

小兒升小二,G.S. 與數學都係英文課本英文教,亞仔話初初老師係英文輔以中文教,但後期就好少中文,問亞仔一些數學名詞,佢第一時間會用英文答我(屋企無英文人)。至於音樂、聖經就係中文課本啦。

至於學生品行,就真係好難講啦!最緊要係家庭,大人做乜,個細路會學到足!早兩日返學校拎暑期作業,見到幾個學生比副校長 briefing,我唔知乜事,返屋企問亞仔,佢話副校長都幾惡(不過係對住D唔乖的學生)。

亞仔話好鍾意呢間學校,最緊要係呢樣!

在我感覺完全唔覺聖小是中小,
因為英文,G.S,MATHS也是用英文書不特止,
阿仔回來說這三科也是用英語+小許中文授課,
而且不時有一個英文的校內活動,如英語週,英語比賽......
反而我覺得中文好像太小,不足夠應付出面學校的進度.

多謝各位回應!

大表哥個仔十多年前在聖小畢業, 那時聖小的程度可說是好. 但我兒子在那裹讀了2年, 我真係感覺唔到這間學校程度是高, 暑假帶仔仔去了一些興趣班而認識其他學校的家長, 交談下都跟我意見一樣, 香港區聖小是一流好, 彩石里聖小就蔴蔴, 有某家長認識該校之老師, 聽聞他們老師之水平不太高, 英文gramme都弄錯, 把中文科老師調去教英文數科, 有些教統局之評分試甚至不合格, 現努力替兒子轉校. (這純屬我之個人意見及聽聞)

That means your son are going to promote to P3?  if the school is so bad, why you didn't ask/comment this school in the previous 2 years, and suddenly bad mouth it now?  You feel disappointed to this school since when??

To be fair to the school and the English teachers, can you quote some of their grammatical mistakes and discuss here?  Better if you can also quote which chapter of which exercise books.  

原帖由 ssun220 於 09-8-24 15:53 發表
大表哥個仔十多年前在聖小畢業, 那時聖小的程度可說是好. 但我兒子在那裹讀了2年, 我真係感覺唔到這間學校程度是高, 暑假帶仔仔去了一些興趣班而認識其他學校的家長, 交談下都跟我意見一樣, 香港區聖小是一流好, 彩 ...

看來你們十分buy這間學校, 這是見仁見智, 好像井底之蛙的故事, 要游去大海才會知道甚麽是有實力. 我小孩現正向大海出發.

ssun220,

睇咗你在不同topic的言論都覺你對呢間學校好不滿, 我唔係好識講嘢, 不過我想話你知如果你小朋友仍然在這校讀書, 你這情緒會直接影響到他的學習.  如果你囝囝己離開, 就簡直不需要理會此校的事呢.  這只是一杯不合你口味的茶, 但不代表不合其他人.  小學一讀就6年, 在這6年內無論小朋友遇不遇到好老師係睇佢哋命運, 真的是命, 不由你我控制, 身為父母只有盡力配合, 小朋友遇到挫節, 盡力開解安慰, 順便教吓佢哋人生道理. 做父母當然個個都想囝囡好, 但都有好多無奈的, 不能改變別人唯有改變自己去接受.  咁樣大家都好過d, EQ都好D.

你對間學校咁不满真係唔係太好, 尤其是囝囝重讀緊.  我覺得成績重要,但是成績好是不是代表一切, 我覺得品行, 學習態度, 處事態度更重要.  我揀呢間學校, 最主要係夠嚴.  一個科科A的高材生但品行劣等, 你想嗎?還是一個成績平平, 但品行良好的人, 你自己揀.  成績可以後補, 但態度差咗好難改, 所謂學海無崖, 做到老學到老, 學校知識只是起步, 不用太執著.

p.s. 唔好意思, 你下面"gramme"和我識的"grammar"有d出入, 唔知係唔係???國家的串法呢?抑或你想話老師連呢個字都串錯呀?  我唔係好明,請指教.

Trevor Mama

Dear ssun220

其實你選擇在聖若瑟的專頁內表述,應該預期回覆的多是此校的家長。小兒是小一新生,我對此校仍一知半解,正面及負面的意見也想探討一下。可能在一年後我也覺得不是我杯茶也說不定呢!

不是buybuy的問題,只見一路也沒有其他家長有回應,猜想可能是個別事件吧!如是事實的話不妨拿出實質例子加以闡述,讓大家也見識一下英文老師文法上的謬誤,好作為我是否應在外找英文補習的参考!

你所遇到他校的學生,你肯完是完全靠學校的裁培?是否家長大金錢在外補習呢?你的兒子又是否已是學校的top boy呢?如條件不對等的話,找自己的小孩和別人互相比較又是否公平呢?而又以此作為轉校的原因,不是有些……雖知轉校對小孩的影响可以是很深遠的。

只以事論事,不存在對樓主有任何偏見及攻擊成份!

原帖由 ssun220 於 09-9-1 20:44 發表
看來你們十分buy這間學校, 這是見仁見智, 好像井底之蛙的故事, 要游去大海才會知道甚麽是有實力. 我小孩現正向大海出發.

各位大家好,
剛看完大家對聖小的討論,真是很希望知道真相, 因為我的兒子在七個月之後, 便很大機會成為其中一份子. (聖小離家較遠, 如能獲派首志願,便有機會放棄), 大家中肯的評論很重要.

根據我和兒子面試當天的經歷, 感覺良好.

正所謂學海無涯, 唯勤(回頭??)是岸 + 出於污泥而不染+ 有麝自然香(學校亦然,學生亦然).

如我的兒子九月讀聖小, 再向大家請教.

貢獻勳章

各位聖若瑟媽咪老友,大半個學期無見啦,別來無恙嗎?

見到有位家長咁激動,我都想湊下熱鬧。自己係過來人,亞仔在St. Jo 讀左一年後,轉左去另一間學校讀小二。如果唔係在 St. Jo 的底子打得好,我諗亞仔都跟得幾辛苦。講真的,St. Jo 的程度不會比而家讀緊果間低,仲可以話拍得住添,所以我唔明那位家長點解咁勞氣! 亞仔而家的成績跟在聖小時差不多,仍然無需補習!

各位唔好灰心,St. Jo 絕對係一間好學校,不論程度/成績及教學理念,放心讀!

加油 !!!!

原帖由 joemyt 於 10-3-31 23:45 發表
各位聖若瑟媽咪老友,大半個學期無見啦,別來無恙嗎?

見到有位家長咁激動,我都想湊下熱鬧。自己係過來人,亞仔在St. Jo 讀左一年後,轉左去另一間學校讀小二。如果唔係在 St. Jo 的底子打得好,我諗亞仔都跟得幾辛苦。講真的,St ...

joemyt,

你好呀, 真係好開心又可以係度見到你.
你係一位好有心嘅媽咪, 記得在九個月前,你同我講
<St. Jo 絕對係一間好學校,不論程度/成績及教學理念,放心讀!>
現在, 我同仔仔都深深感受到, 我特別欣賞我個仔的班主任,
佢好了解/認識/關心每位小朋友, 我好慶幸我揾到間適合我個仔嘅小學, 而最重要係我個仔非常鍾意返學, 就算放假都想住老師和同學
眼見個仔係咁, 我都無憾了

聽你講你仔仔同係 st. jo 差唔多嘅話, 咁, 你仔仔真係考得好好 真係恭喜哂

芝麻街

貢獻勳章

芝麻街:

你好。你亞仔班主任會唔會係 Miss Woo 呢?

其實搵到間學校唔係咁差,而小朋友又喜歡,真係好難得。

St. Jo 小朋友絕對唔係井底蛙,連家長都睇唔起間學校,叫個小朋友點讀呀?我地為人父母既然送得個仔入聖若瑟,就要信任學校,並全心同學校合作。

加油,觀塘聖若瑟萬歲 !

原帖由 joemyt 於 10-4-1 23:12 發表
芝麻街:

你好。你亞仔班主任會唔會係 Miss Woo 呢?

其實搵到間學校唔係咁差,而小朋友又喜歡,真係好難得。

St. Jo 小朋友絕對唔係井底蛙,連家長都睇唔起間學校,叫個小朋友點讀呀?我地為人父母既然送得個仔入聖若瑟,就要信 ...

joemyt,
係miss wo 呀, 佢真係好好架

芝麻街

貢獻勳章

芝麻街:

去年亞仔讀 1C,在胡老師的循循善誘下,真係讀得好開心,同時亦強化左學習底子。因為亞仔無補習,所以都係靠學校。

記得去年暑假去左而家間學校考插班試,同場共有21人,其中3個係 St. Jo 仔(包括小兒),3個都係來自同一班,雖然最後只有亞仔被取錄,但計落 St. Jo 的學生都幾 smart !

有機會幫我向 Miss Woo 問候一下好嗎?

joemyt,

一定一定

芝麻街

醒目開學勳章

請問你仔仔轉了去那間小學?  因小兒在9月會上小一, 所以想知多一些.  謝謝!!

原帖由 joemyt 於 10-4-2 01:44 發表
芝麻街:

去年亞仔讀 1C,在胡老師的循循善誘下,真係讀得好開心,同時亦強化左學習底子。因為亞仔無補習,所以都係靠學校。

記得去年暑假去左而家間學校考插班試,同場共有21人,其中3個係 St. Jo 仔(包括小兒),3個都係來自同一 ...

貢獻勳章

其實無乜特別,小兒只係轉左去另一間津貼小學。

一來唔駛交學費,二來細佬將要預備揀小學,唔駛再煩多一次。

其實 St. Joe 好好,因為考全級第一(全年總分),可得到下學年全免獎學金 !大家比心機,唔好被其他謠言影響。

原帖由 joemyt 於 10-5-23 01:00 發表
其實無乜特別,小兒只係轉左去另一間津貼小學。

一來唔駛交學費,二來細佬將要預備揀小學,唔駛再煩多一次。

其實 St. Joe 好好,因為考全級第一(全年總分),可得到下學年全免獎學金 !大家比心機,唔好被其他謠言影響。 ...

joemyt,

你好, 上個星期去接呀仔, 見到ms wo, 佢話多謝你嘅問候, 同埋張咭呀!
佢話你仔仔好醒目, 好聰明.
係呀, ms wo 佢又有左bb 呀, 預產期係8月呀.

芝麻街

貢獻勳章

芝麻街:

唔該晒!

凡事感恩! 所以去年叫亞仔寫左張卡比 Miss Wo。佢又有喜?真係恭喜晒,祝佢生個肥肥白白的BB!

joemyt
‹ 上一主題|下一主題