用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學琴考到6級難唔難
go

學琴考到6級難唔難 [複製鏈接]

想給囡囡學琴,但唔知考6級琴難唔難呢?因學琴的費真係好貴,唔想學了一半就話停.我囡囡剛完成通利的音樂班,到現在都好喜歡音樂,但唔知到學彈琴會唔會無咁有有興呢?
   0    0    0    0

學什麼樂器都有困難,最緊要家長支持同鼓勵,記著時間個過得好快,千奇唔好半途而廢。 好似我個女當日五歲半剛升小一,我小提琴同鋼琴一齊比佢學,當時好多人都講會好辛苦,但好快而家已經學了兩年,就快到三級,而我個女亦都當每天練習呢兩種樂器係生活一部份,亦從未講過要放棄。
我相信到佢大個,佢自己會明白學曉一兩樣樂器,其實對佢好有幫助。

原帖由 heiB 於 09-7-25 23:58 發表
想給囡囡學琴,但唔知考6級琴難唔難呢?因學琴的費真係好貴,唔想學了一半就話停.我囡囡剛完成通利的音樂班,到現在都好喜歡音樂,但唔知到學彈琴會唔會無咁有有興呢? ...

當然難,因為越高級,考官會要求越高。如果小朋友真的有興趣,而不是被迫去學,我相信小朋友自己會用功去克服,如果小朋友是被迫,一點興趣都無,佢地會覺得好無謂。
要清楚小朋友是否真的喜歡,無謂大人浪費金錢,小朋友浪費時間。

我想問:點解你只係要個女考到6級,而唔係一路考上去?

想給囡囡學琴,但唔知考6級琴難唔難呢?因學琴的費真係好貴,唔想學了一半就話停.我囡囡剛完成通利的音樂班,到現在都好喜歡音樂,但唔知到學彈琴會唔會無咁有有興呢? ...

尤其係無興趣, 或者吾願練琴的人黎講係非常之難

我自己細個就係因為懶, 吾肯練琴, 所以考兩次都吾合格

見個個家長都比小朋友學琴,但係有沒有諗過學琴條路是否好長,同埋投資好大.我想小朋友學如可以學到6級,小朋友應有興趣自己再學下去.
原帖由 軒Mother 於 09-7-26 17:38 發表

當然難,因為越高級,考官會要求越高。如果小朋友真的有興趣,而不是被迫去學,我相信小朋友自己會用功去克服,如果小朋友是被迫,一點興趣都無,佢地會覺得好無謂。
要清楚小朋友是否真的喜歡,無謂大人浪費金錢,小朋友浪費時間。
...

最緊要係有興趣...

原帖由 class3c 於 09-7-27 16:19 發表
最緊要係有興趣...

agreed,
自己鐘意不等小朋友鐘意
以為為佢好都唔知有乜好

almost二仟萬人學琴先得一個李雲迪+一個郎郎

原帖由 brian61950 於 09-7-27 16:56 發表

agreed,
自己鐘意不等小朋友鐘意
以為為佢好都唔知有乜好

almost二仟萬人學琴先得一個李雲迪+一個郎郎

做李雲迪唔係重點,是要『一體一藝』。

其實無論學什麼都會有困難,就好像讀書,當你越讀程度越高的時候,所遇到的困難就更大,莫非一遇到困難就放棄。 就因為有困難,所以作為家長就有責任帶領小朋友一起面對。 我的工作每日都要接觸好多小朋友,當中有有的小朋友向我講爸爸媽媽要他學樂器,有些會是要求學運動或學科項目,當中一部份能夠得到好成績,家長擔當的角色實為重要。要知道小朋友在年紀小時,他們的興趣絕對會因應朋友,周遭蘊環或時間而不同,今日他向你講興趣是游水,下個月有可能是唱歌,是否因為每次他不同的說法而隨便放棄呢。 點解有小朋友覺得"被迫"學習樂器? 完全係因為大人根本沒有和他們一起面對,例如小朋友學習其間,家長有沒有鼓勵和支持他們,讓他們知道背後有人支持他,在當他練習時,家長是否只顧自己而沒有嘗試陪伴他,還是自己在做其他事,梢為有少少做錯就大動乾火,罵過不停? 興趣是可以培養,亦都要比一個訊息小朋友,做事並不是可隨意放棄。 當然世界上無幾多個李雲迪,亦正如世界上只得一個霍金,但是絕對要教小朋友以他們作為目標。除非你每次都半途而廢,否則唔好單講鋼琴,就算學其他樂器或玩運動長遠都一樣花費大。至於家長當然要解釋比小朋友,學習是為什麼,否則就真係””以為為佢好都唔知有乜好””。

其實無論學什麼都會有困難,就好像讀書,當你越讀程度越高的時候,所遇到的困難就更大,莫非一遇到困難就放棄。 就因為有困難,所以作為家長就有責任帶領小朋友一起面對。 我的工作每日都要接觸好多小朋友,當中有有的小朋友向我講爸爸媽媽要他學樂器,有些會是要求學運動或學科項目,當中一部份能夠得到好成績,家長擔當的角色實為重要。要知道小朋友在年紀小時,他們的興趣絕對會因應朋友,周遭蘊環或時間而不同,今日他向你講興趣是游水,下個月有可能是唱歌,是否因為每次他不同的說法而隨便放棄呢。 點解有小朋友覺得"被迫"學習樂器? 完全係因為大人根本沒有和他們一起面對,例如小朋友學習其間,家長有沒有鼓勵和支持他們,讓他們知道背後有人支持他,在當他練習時,家長是否只顧自己而沒有嘗試陪伴他,還是自己在做其他事,梢為有少少做錯就大動乾火,罵過不停? 興趣是可以培養,亦都要比一個訊息小朋友,做事並不是可隨意放棄。 當然世界上無幾多個李雲迪,亦正如世界上只得一個霍金,但是絕對要教小朋友以他們作為目標。除非你每次都半途而廢,否則唔好單講鋼琴,就算學其他樂器或玩運動長遠都一樣花費大。至於家長當然要解釋比小朋友,學習是為什麼,否則就真係””以為為佢好都唔知有乜好””。

多謝大家意見,其實 "A Whole New World" 是幾多級的,成七頁咁多。

原帖由 carama 於 09-7-27 21:36 發表
其實無論學什麼都會有困難,就好像讀書,當你越讀程度越高的時候,所遇到的困難就更大,莫非一遇到困難就放棄。 就因為有困難,所以作為家長就有責任帶領小朋友一起面對。 我的工作每日都要接觸好多小朋友,當中有有的小朋友向我 ...

agreed with you, a target for child / everyone is really can provide 推動力.
but how many childern really like ?
or how many childern really hate but day by day continue ?
or how many childern really hate but pretending like  ?
..........................................................................................................................................................

i am not sure....

原帖由 brian61950 於 09-7-27 22:07 發表

agreed with you, a target for child / everyone is really can provide 推動力.
but how many childern really like ?
or how many childern really hate but day by day continue ?
or how m ...

子女係自己的,唔需要問數字,亦不需同其他人比。佢地的將來好睇家長的配合,成長條路好慢長,講得難聽D,家長要令小朋友唔好隨便放棄,或者陪養興趣,簡直係鬥志鬥力。
唔好意思離題,講到咁遠。我只係有感而發而家的年青一代好容易放棄,番工幾日比老闆罵幾句就話唔做,做得一年升唔到級又話唔做,工作苦悶無興趣,又講辭職,到最後無一事成。

其實學樂器除左可以培養音樂興趣外, 亦可以訓練小朋友左右手配合, 同時亦可以培養小朋友耐性同堅持, 整體來說考到幾多級唔係最重要, 最重要係個過程對小朋友成長係一個好好既訓練.

你都識講,囡囡剛完成通利的音樂班,到現在都好喜歡音樂。其實唔一定學琴,你咪睇下佢對什麼樂器有興趣,又或者佢喜歡唱歌呢。 不過當佢揀好後,你就要佢知道唔係話隨時唔想就唔學。

oh, 囝囝剛踏入4級,想買個琴在家,....不知有無好介紹呢, 都擔心咗好耐買咗個琴唔彈唔知點算好....
好多人都係話(yamaha)好d,是否? 仲有無其他牌子呢.
請各位比少少意見.
價錢當然不要太貴. (因我對琴全不認識)

謝謝.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

hi,

絕對同意你所講嘅嘢!我亞仔由小一開始學琴,而家升中一,我每天都同佢鬥志鬥力呀! 我亞仔係學琴嘅路程上,好似d人減肥咁,其間出現平台期,有一段長時間原地踏步,大家都好想放棄,但始終都學習咗咁多年,放棄又真係可惜,唯有做家長嘅諗多d方法去幫佢過渡,期間異相辛苦,不過這幾個月嘅平台期都終於過咗,睇見自己仔女每天都在進步中,真係好開心架!

yuk hei mum
原帖由 carama 於 09-7-27 22:35 發表

子女係自己的,唔需要問數字,亦不需同其他人比。佢地的將來好睇家長的配合,成長條路好慢長,講得難聽D,家長要令小朋友唔好隨便放棄,或者陪養興趣,簡直係鬥志鬥力。
唔好意思離題,講到咁遠。我只係有感而發而家的年青一代好容 ...

一班可憐的小朋友們..........
你地係咪真係鐘意架?
邊個迫你呀?
學咪學囉,
考乜呀!
無知是福
‹ 上一主題|下一主題