用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 9男4女考獲十優
go

9男4女考獲十優 [複製鏈接]

[size=150%]今年中學會考有13人考獲十優佳績,拔萃女書院十優生最多,有3名,拔萃男書院就有2名狀元。
[size=150%]今年共有13名考生考獲十優成績,包括9男4女,4名女狀元3名來自拔萃女書院,1名來自瑪利諾修院學校。

9名男狀元當中,有2名來自拔萃男書院,其中一名是文科生,是學校歷來第一位文科狀元。赤柱聖士提反書院亦出現歷來第1名十優生,喇沙書院、皇仁書院、大埔迦密柏雨中學、荃灣官立中學、聖約瑟英文書院,以及順德聯誼總會梁球琚中學各有1名男生考獲十優。(即時新聞)
   0    0    0    0

回覆 1# judy 的文章

How about St Paul Co-ed??

原帖由 judy 於 09-8-5 09:15 發表
今年中學會考有13人考獲十優佳績,拔萃女書院十優生最多,有3名,拔萃男書院就有2名狀元。
今年共有13名考生考獲十優成績,包括9男4女,4名女狀元3名來自拔萃女書院,1名來自瑪利諾修院學校。

9名男狀元當中,有2名來自拔萃男書院 ...

我對有 6個A (當然或更多) 的學生感興趣多點,同十A其實一樣咁叻。

They've 9A this years.

原帖由 狄麗絲 於 09-8-5 10:31 發表
How about St Paul Co-ed??

原帖由 happyvalley 於 09-8-5 12:57 發表
我對有 6個A (當然或更多) 的學生感興趣多點,同十A其實一樣咁叻。

同意, 顯示學校平均實力

呢D學生會唔會去到邊間中學都咁叻?

醒目開學勳章

赤柱聖士提反書院出人意表
文科生考到十A真係驚嚇
大埔有10A生, 呢間中學勁嚴!
10A ~ 名校世界~~
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

醒目開學勳章

大埔嗰個10A男生, 讀小學時成績已好勁!

原帖由 esprincess 於 09-8-5 21:08 發表
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

原帖由 MANFUN2010 於 09-8-6 01:15 發表

我以前有位同事,佢小學讀書時係排尾個 d,到中學特然開腦, 9A1B,佢爸爸教中學化學。

呢個遲來的10A 生都算係該校校長的最佳退休禮物之一
原帖由 MANFUN2010 於 09-8-6 01:15 發表

原帖由 esprincess 於 09-8-5 21:08 發表

有一樣野無必得,就是有 d 學校唔會幫學生報多過八科的,要自修及自己去報科。

p.s. 不過考十科得A,佢地只有一個目的,『出名』。

又唔好話 D 學生報10科只為了出名, 自己有能力, 想挑戰下自己都得掛. 況且,人地讀到咁辛苦拎10A, 對將來升學點都會有優勢, 點可以話人淨係想出名呢.

原帖由 happyvalley 於 09-8-6 17:33 發表

有一樣野無必得,就是有 d 學校唔會幫學生報多過八科的,要自修及自己去報科。

p.s. 不過考十科得A,佢地只有一個目的,『出名』。

醒目開學勳章

原帖由 MANFUN2010 於 09-8-6 01:14 發表
赤柱聖士提反書院出人意表
文科生考到十A真係驚嚇
大埔有10A生, 呢間中學勁嚴!
10A ~ 名校世界~~

我又唔覺得聖士提反書院出人意表喎,只不過佢地低調及佢地D學生志不在香港會考,而係多數去外國升學,早兩年去佢地學校參觀時,聽佢地校長講學校從不鼓勵學生考咁多科嫁,如果唔係轉咗直資,係南區都不失為一間好學校嚟嫁(無論學術及環境都好好).

原帖由 BillyM 於 09-8-6 20:36 發表
又唔好話 D 學生報10科只為了出名, 自己有能力, 想挑戰下自己都得掛. 況且,人地讀到咁辛苦拎10A, 對將來升學點都會有優勢, 點可以話人淨係想出名呢.

...

有所不知,『出名』唔係我唸的,是位9A1B 的我舊同事,當年講的。

原帖由 慧妮會員 於 09-8-6 20:42 發表

我又唔覺得聖士提反書院出人意表喎,只不過佢地低調及佢地D學生志不在香港會考,而係多數去外國升學,早兩年去佢地學校參觀時,聽佢地校長講學校從不鼓勵學生考咁多科嫁,如果唔係轉咗直資,係南區都不失為一間好學校嚟 ...

勁個 d 學生會出晒國讀書。

醒目開學勳章

原帖由 happyvalley 於 09-8-7 09:04 發表

勁個 d 學生會出晒國讀書。

happyvalley,

出國升學果D學生勁唔勁就唔知,不過就知道佢D有好多學生家庭環境非常好,根本唔志在本地大學.

其實真的有不少學校不准許學生報考十科. 以我所知銅鑼灣St. Paul's 是其中一間.  另我N年前中學時代, 就知道油蔴地真光及寶血會上智都不准報十科, 但我知道這两間學校都曾出8A,9A生. 相信香港很多中學都是卧虎藏龍!

原帖由 KK07 於 09-8-8 12:30 發表
其實真的有不少學校不准許學生報考十科. 以我所知銅鑼灣St. Paul's 是其中一間.  另我N年前中學時代, 就知道油蔴地真光及寶血會上智都不准報十科, 但我知道這两間學校都曾出8A,9A生. 相信香港很多中學都是卧虎藏龍! ...

我個仔間中學都唔比學生報考10科,如果學生想報考10科,就一定要經校方批準。
‹ 上一主題|下一主題