用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 浸會大學附屬學校王錦輝中小學 09/10 ~1B班家長報到!! ...
go

浸會大學附屬學校王錦輝中小學 09/10 ~1B班家長報到!!! [複製鏈接]

HI! 我個仔今年讀1B班,請問有無邊位都係讀1B架?一齊

0    0    0    0

Hi 小兄弟媽媽,

小兒係10號仔Jacko, 依家來報到.你仔仔幾號呀?  請多多指教.

Hi, my son Coby (No. 21) ~

We haven't attend G. 1 Oriantation, would any one tell me about the rundown of that two days for my reference ?

Hi LKL

你好! 呀仔返學勁開心, 佢話中文老師姓詹, 英文老師就唔記得個名了, ANYWAY, 兩位老師都好好喎!  你的小朋友喜歡這校嗎?

Hi, jk媽

早晨呀,原來你囝囝都係讀 1B,我囝囝都非常雀躍,好開心咁講個不停,講學校設施,形容課室佢坐的位置,說說所遇到的幼稚園同學及所認識的新同學,小息的情況,老師的外貎......

佢話好鐘意呢問學校,因為........可以擁有自己一個人用的枱和櫈 wor..... 小朋友的喜好真係簡單....

學校係用英文教書的,問佢聽唔聽得明,佢話完全聽唔明,但就好雀躍咁話 "唔洗驚,有翻譯架嘛 !" 我話咁即係有 2 個班主任 la,佢話係呀,一個中文人一個英文人 wor ! mouth:" /> 咁問佢班主任姓乜,佢就完全唔記得, 仲反轉頭叫我比 d 提示佢, 我話呢個又唔係 IQ 題,我都唔識老師,點比提示呀 ,真係比佢激死......

HI LKL

你都咁早呀! 平日我無9點, 10點都唔起身, 不過這兩天送呀仔上校車, 所以早了及上吓綱咁.  

你呀仔都喜歡上A-SCHOOL呀, 希望他們都可以開開心心咁在這校度過快樂的童年啦.

jk媽,

你就好 la,可以瞓咁晏,真係羨慕呀 !

我平時都 9 點幾先返到公司,而家因為要送囝囝返學,早o左好鬼多,8:25 已經返到公司,真係蝕呀 !! 仲鬼咁眼瞓 tim ar !    不過冇計 la,搭校巴的話,囝囝要早 45 分鐘起身,我想比佢瞓晏 d, 又可以慳返 d 車 $ (比搭校車平一半),唯有自己辛苦 d la !

yes, 好希望佢o地個個都可以快快樂樂地學習,有個美好的求學童年 !

Hi Hi, my daughter (Karina) No. 25
大家好呀,遲咗報到.我個女返學好開心呀,佢話今日老師再排個座位.你地識唔識填份OLE呀,我都唔知佢講咩.

Hi LKL,

我打自由工, 極度彈性, 所以瞓到咁晏都得.
你真係"勁"呀, 朝朝咁揪呀仔返學, 十分辛苦啊! 放心,你對呀仔咁好, 將來一定有回報的.

Karina媽, 份form不是太難填, 但要睇多幾次才明白, 你知嗎, 我一路睇, 我兩個小朋友就係度問問問, 嘈嘈嘈, 睇左45分鐘先睇完咋!

你們會出席18號的Parent-Teacher Coffee & Tea Social嗎?  我會去呀....

原帖由 jk媽 於 09-8-18 11:30 發表
Hi 小兄弟媽媽,

小兒係10號仔Jacko, 依家來報到.你仔仔幾號呀?  請多多指教.

我囝囝5 號多多指教

大家分享下小朋友既趣事啦

囝囝噙日去左小食部買野食.返到屋企話比我知買左燒賣
仲話要40蚊4粒燒賣.
咁我話: 咁貴. 仲貴個茶樓
跟著囝囝話…見到個八達通機顯示四零.
哦咁我話係4點零即係4蚊4粒.

呀仔話$7一串燒賣喎!

上次同囝囝返學校攞書時,買o左一串比囝囝食,都好似係 $7 一串 wor !

份 OLE 我都睇O左好耐先明,又係因為我個囡同個囝好似左青龍右白虎咁O係度嘈嘈閉   !

我都應該會出席18號的Parent-Teacher Coffee & Tea Social,到時見 ~

我會去下星期五個gathering,到時見啦.我終於明白點填份OLE啦,其實今個學期只有3個OLE,即係你係每一個課節上選擇第1同第2志願就ok啦.校務處話總之小朋友係一年內要完成6個領域的活動,即係你第一個學期選擇咗其中3個領域,你下學期就要選擇另外3個領域去學.

我想問下你地個所謂"星期五郵袋",係咪其實只係一個透明folder呀?你地小朋友有冇帶咗一本數學練習同一本數學部返屋企呀?咁係咪逢數學堂除咗帶書,就要返埋lee兩本嘢呀?

karina媽,

係囉,ole份form睇多幾次就明架啦...!

至於星期五郵袋, 我估就係嗰個folder了. 而maths堂只給了一本單行薄,不是兩本, 另有一本中文科悅讀計畫總錄. 同你仔仔不同喎!!
呀仔只說是老師話有用!

呀仔第一日帶書就唔見了maths內attach的classroom learning, 激死的, 希望星期一回校搵得返啦.

星期五的Parent-Teacher Coffee & Tea Social,點先知你地就係karina媽 & lcl呀?

唔係呀,我個女帶咗本Effective Steps to Mathematics返嚟呀,你個仔有冇呀?

Karina媽,

無喎!? 嘜咁亂架? 都唔知係咪日日都要帶住d簿返學! 如靠小朋友返屋口述比我地知, 咁就死得啦, 我個仔係Mr. Rush, 佢只聽少少就走左去架啦!

另, 星期一正式上課, 英文是否帶晒所有書呢? 佢本phonics都好重吓, 而ICL是否無書架?

呀,算吧啦!等多一個星期,睇下重係咪咁亂,我個女都唔記得帶返本手冊返屋企啦.我响第二個forum到睇到,話本Phonics會每次撕幾頁返學校用,所以明天只有帶晒返去先,我會叫我個女記得問下點帶法,不過希望佢會記得啦,因為佢只係記得自已小息有咩嘢食...我剛剛磅過個書包...8lb...
‹ 上一主題|下一主題