用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一計分法不公平, 有沒有媽媽遇過
go

小一計分法不公平, 有沒有媽媽遇過 [複製鏈接]

本人欲為小兒子申請哥哥所讀中學之直屬一條龍小學, 但經查詢後發現如中學與小學不在同一校址即使在毗鄰也不合乎資格拿到20分, 本人覺得此安排十分不公平及剝削了小朋友的入學優先次序。請問有沒有其他媽媽遇過可以分享下

0    0    0    0
[size=medium]Anthew :fighting1:

中學同小學唔可以拉埋一齊講喎...

咁哥哥小學時係邊間?
係咪都係依家呢間一條龍o既小學?
如果係細佬都一樣有分,不過好似小d.

原帖由 anthew 於 09-9-16 19:31 發表
本人欲為小兒子申請哥哥所讀中學之直屬一條龍小學, 但經查詢後發現如中學與小學不在同一校址即使在毗鄰也不合乎資格拿到20分, 本人覺得此安排十分不公平及剝削了小朋友的入學優先次序。請問有沒有其他媽媽遇過可以分 ...

計分辦法準則內有一項 :
2. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
就因為在隔鄰所以20分就拿不到, 哪香港有多少間中小學是在同一地址呢? 相信在毗鄰或附近就比較多。這樣規定一定握殺了不少應有的机會。

原帖由 patpat234 於 09-9-16 19:42 發表
中學同小學唔可以拉埋一齊講喎...

咁哥哥小學時係邊間?
係咪都係依家呢間一條龍o既小學?
如果係細佬都一樣有分,不過好似小d.
[size=medium]Anthew :fighting1:

醒目開學勳章

雖然你拎唔到o個20分, 但如果哥哥o係o個間小學畢業都一樣可以拎到畢業生o個10分的.

其實如果你覺得你冇o左20分係唔公平, 咁d冇哥哥姐姐o既咪仲唔公平? 我諗冇一個系統係所有人都覺得公平o既, 但既然我地要參加呢個派位方式, 就唯有依足規則去參與了....

醒目開學勳章

totally agreed.....

原帖由 Geni 於 09-9-16 21:58 發表
雖然你拎唔到o個20分, 但如果哥哥o係o個間小學畢業都一樣可以拎到畢業生o個10分的.

其實如果你覺得你冇o左20分係唔公平, 咁d冇哥哥姐姐o既咪仲唔公平? 我諗冇一個系統係所有人都覺得公平o既, 但既然我地要參加呢個 ...

其實如果你覺得你冇o左20分係唔公平, 咁d冇哥哥姐姐o既咪仲唔公平? 我諗冇一個系統係所有人都覺得公平o既, 但既然我地要參加呢個 ...

呢個世界本來就係唔公平

原帖由 leil_girl 於 09-9-16 22:42 發表

如果哥哥不是那間小學畢業,就連首名出生子女的5分也沒有,只有適齡兒童的10分在這計分的機制下根本完全沒有機會,而這個計分方法的原意是什麼呢? 如果不反影出來,就會讓這樣的一群小朋友繼續失去這個機會,雖然現在未必可能改變到,但我今天亦向教育局提出了我的問題,給孩子曾取一個機會。

醒目開學勳章

咁點解你唔申請入返哥哥畢業o個間小學?

我個人覺得, 第一輪自行計分對任何人都唔公平, 之所有第一輪o既目的都只係叫做多一款派位方式而已, 乜o野宗教分畢業生分舊生分, 甚至適齡分都唔係個個會有, "計分"只係為o左滿足少部份"有關系人士", 而好似我呢d人都唔識多個o既就一d著數都冇. 所以我從來都冇寄望過第一輪會有著落, 亦都一直同身邊o既朋友講, 第一輪當係"志在參與"好o勒....

當然, 如果你有意見又或者有充分o既理由, 又不妨直接向派位組提出o既!

好同意.

中學同小學係兩個部份, 如果連中學都可以加埋入世襲既分數, 其實對其他小朋友更加唔公平.

永遠無一個制度係完全公平, 玩得抽獎大家都預左係講運氣多, 真係唔想靠運氣咪唯有考私校直資.

醒目開學勳章 王國長老

算把啦!
大把情況咪重唔公平:
家姐入左女校, 細佬得10分適齡分
父母間小學已經拆左
父母間小學變左私校/直資
父母間小學距離屋企好遠
父母係中學部畢業不過唔係小學部畢業

年年都有人嘈話唔公平, 政府有做過野咩? 直接d, 自己去申請私立直資, 自己把握返好過
原帖由 anthew 於 09-9-16 11:17 PM 發表
如果哥哥不是那間小學畢業,就連首名出生子女的5分也沒有,只有適齡兒童的10分在這計分的機制下根本完全沒有機會,而這個計分方法的原意是什麼呢? 如果不反影出來,就會讓這樣的一群小朋友繼續失去這個機會,雖然現在未必可能 ...

咪係囉,我仔得適齡十分,家姐們讀女校..........

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-17 13:07 發表
算把啦!
大把情況咪重唔公平:
家姐入左女校, 細佬得10分適齡分
父母間小學已經拆左
父母間小學變左私校/直資
父母間小學距離屋企好遠
父母係中學部畢業不過唔係小學部畢業

年年都有人嘈話唔公平, 政府有做過野咩?  ...

根本呢個計分法就係唔公平!但佢係要咁玩法都無辦法!
334難度大家又會好認同嗎?

遊戲規則如此, 唯有平常心對待.

醒目開學勳章

始終每一樣東西都要有規則,否則會好亂
我們作家長更加無所適從
我囡囡只有15分(除非考我小時畢業的官小有20分)
我發夢也想我囡囡入協恩啦,在現行規則下是0%,大抽獎得甲部跨區那5個位,全港爭,也是近0%
但我仍然要說部份現行規則是可以理解的,也可接受
如世襲生(我得一個小朋友,就算現在叫的妻子生多一個,都趕不上世襲生的條件)
試想想,叫小朋友分別讀不同小學,那些家長真的很辛苦,現在的小學,不像我讀書那年代,要付出很多,參加學校
接送已經玩死家長
但其他加分真的是不太合理,但每一樣東西都是這樣,有既得利益者,加上政府那班高官了解我們嗎?看一下她們的小朋友在那讀書,看一下她們在那畢業居多?
你仍希望她們了解嗎?
反而我只希望她們能將資料透明一些
不要叫我們靠估的在第一輪將申請表交到一些入不到的小學,替那些小學在簡介會去贈興
公佈學校過去幾年有多少世襲生,收生分數線,申請人數等
等家長在計算得失下交表,叫他們自行考慮,在明知機會率差不多0%時,也去交表,那死也甘心
現在,唯有在BK裡周圍找人問,幾多分有沒有人成功過的貼有多少,我自己也陳問過,但準確嗎?
也有家長經驗,像聖家等,如有人說15分剛ok,今年家長就滿懷希望申請,結果其他小學入學分數線咪低下來
很可憐的

原帖由 CrystalMok 於 09-9-17 21:48 發表
根本呢個計分法就係唔公平!但佢係要咁玩法都無辦法!
334難度大家又會好認同嗎?

所以話大抽獎就係講運氣, 無論自行又好, 第二輪又好, 都係要講運.  

原帖由 ziyi 於 09-9-18 00:33 發表
我們作家長更加無所適從
我發夢也想我囡囡入協恩啦,在現行規則下是0%,大抽獎得甲部跨區那5個位,全港爭,也是近0%
但我仍然要說部 ...

樓主說唔公平,我今天自己的情況都欣然接受。我想阿女讀我20年前畢業的沙田小學(朱小),想20年前都有分,幾經辛苦搵返20年前的畢業證書,我打返該小學問係唔係有分?他們開心地回覆說:有。但當我預備收線前,透露自己是下午班畢業,學校小姐便說我冇分,因下午校已搬其他地址及改名,天呀!!連名我都不記得及查詢下知道該校不是太好。.....唔通我又同教育局反映???我便只好用首名子女15分參加及報讀心儀的學校。樓主平常心啦。

什麼才是公平..這話題自有人出現就已經有爭論.
什麼遊戲規則都一定有一些人受惠, 一些人用不到. 但當遊戲規則廣告天下而又似規則執行, 這已經是公平.
每個人都應該去努力爭取, 但將對自己不利的規則冠以"不公平"就有點霸道.

其實哪有公平,好似宗教分咁,有d人係為了那5分而去洗禮,但對於我來說,該尊重別人的宗教,所以不幹這些事,未少了5分囉!如果以神所有人,應該有教無類呢

其實我覺得計分okay喎!當初政府設呢個制度, 係唔想大家谷住d名校&幼稚園同小學連繫. 堤昌附近就學, 如果唔係殺校嘅會更多...但如果全部只係用分區大抽獎, 咁就會發生你所講兄弟姊妹唔同校既問題, 所以規定有兄姊就讀既就必收, 教識員既子女唔洗講啦...明啦!之於舊生同宗教等, 我相信係當初d辦學團體要求嘅, 因為政府好強調係唔可以測試小朋友, 所以佢地想收生方面有dd保障(舊生對母校應該多d了解)&優惠返自己團體社員, 後來宗教分俾人濫用, 好多學校都只承認香港領洗紙.

原帖由 ziyi 於 09-9-18 00:33 發表
我們作家長更加無所適從
但我仍然要說部 ...
‹ 上一主題|下一主題