用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 交小一入學伸請表估唔到有咁多新移民
go

交小一入學伸請表估唔到有咁多新移民 [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆 1# andyc2001hk 的文章

你交邊間學校呀?

就好似當年去健康院時發覺好多都是新移民,有好多只來香港生完仔,幾年後又回來讀書.香港學校overload了!搞到爭到死,吓吓又要揾私校 back up,現在做家長,真的好疲倦!希望大家好運!  I am still thinking what to do!!

唔識填?!  份list有教點填喎! 再唔識點解唔返幼稚請教老師教呢!

我都係跟份list好像執藥咁執落個file, 如無意外星期一交。

原帖由 babyboysngirls 於 09-9-26 02:28 發表
就好似當年去健康院時發覺好多都是新移民,有好多只來香港生完仔,幾年後又回來讀書.香港學校overload了!搞到爭到死,吓吓又要揾私校 back up,現在做家長,真的好疲倦!希望大家好運!  I am still thinking what to do!! ...
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

呢個topic真係好唔惦,新移民都係人黎架,點解係呢個年代重有香港人戴有色眼鏡去睇人架,如果你移民去外國咩都唔識,人地又咁睇你你會有咩感覺呢??? 大家都係中國人,雖然有好多野唔同,但係大家都要適應下,我唔覺得新移民有咩野,大把新移民既仔女讀書叻過香港人,唔通你怕人地叻過你既仔女??

原帖由 MARSTEN 於 09-9-26 08:31 發表
呢個topic真係好唔惦,新移民都係人黎架,點解係呢個年代重有香港人戴有色眼鏡去睇人架,如果你移民去外國咩都唔識,人地又咁睇你你會有咩感覺呢??? 大家都係中國人,雖然有好多野唔同,但係大家都要適應下,我唔覺得新移民 ...

D家長唔係怕佢地讀書叻過自已D仔女,
係怕佢地爭哂D學位。

醒目開學勳章

原帖由 lauerica 於 09-9-26 09:08 發表

D家長唔係怕佢地讀書叻過自已D仔女,
係怕佢地爭哂D學位。

同意.  政府backup又唔夠, 依家仲要變小班教學, 學位變得更緊張

我本人唔覺得 "新移民" 有乜問題, 不過 "唔識" 絕對唔係藉口!

原帖由 MARSTEN 於 09-9-26 08:31 發表
呢個topic真係好唔惦,新移民都係人黎架,點解係呢個年代重有香港人戴有色眼鏡去睇人架,如果你移民去外國咩都唔識,人地又咁睇你你會有咩感覺呢??? 大家都係中國人,雖然有好多野唔同,但係大家都要適應下,我唔覺得新移民 ...

小班教學, 學位太緊張, 才會這樣想

原帖由 andyc2001hk 於 09-9-26 01:16 發表
今日交Form, 但係10個人居然有4個係新移民家庭. 佢地又帶唔齋資料.....例如冇住址証明...英文唔識填.....等等......最慘佢地又唔做足功課乜都唔知要個職員教好耐, 拘到我蛇去交Form遲大到. 唉........依家大陸人連市 ...

我都遇到呢個情形,真係有d愕然!

原帖由 sunnygirl 於 09-9-26 14:14 發表

我都遇到呢個情形,真係有d愕然!

我之前都有點愕然,好似我喺醫院生仔,有身穿民族服装嘅人喺頭等病房出入,當然係大陸來嘅;所以黎得香港生,好大機會黎香港讀書。

醒目開學勳章

Yes.  I also hear that from the China people.

原帖由 babie2 於 09-9-26 14:49 發表

I only despise the HK govt that 'induces' these situations without good planning for the supporting infrastructure (sufficient good schools, and medical etc).

My friend from Shanghai said her frien ...

(有些在hk生是為個額)我有次在浸會聽到一個產婦,係咁話咁樣好低,她在hk開埋刀都係用了8萬,如果在深圳佢比人罰十五萬;其實我估樓主唔係歧視大陸人,只係唔鐘意那些唔多重視教育(要嘜資料都唔知,只係知---唔洗錢)而又可佔到大熱學位,除時仲要取埋綜援,書簿津貼那種大陸人,我99那兒已有幾伙,考入大眾的心儀學校,但父母却不會理功課,只會打牌......

完全同意~ 你父母,呀爺,太爺都可能係新移民黎HK,
你先做到香港人.....

呢個topic真係好唔惦,新移民都係人...

我都唔係大陸人,不過你唔識包容人lor...
另外你生得個小朋友就預左要去交form,呢d同你時間寶唔寶貴係兩會事,或者你覺得番工既時間重要過你既小朋友??真係唔明...
十隻手指都有長短啦~唔只大陸人唔識填,就算好多香港人都唔係個個填對哂~咁去到又要填過lor,有咩出奇呢,係因為人地阻住你既寶貴時間你先起呢個topic?? 咁你有冇問過阻住你既人係咪全部都係新移民呢???" 咁你有無後悔去呢間學校呢?可能第日有好多機會見到"新移民"家長,你頂得順至好呀~

原帖由 andyc2001hk 於 09-9-27 01:23 發表
我一句都冇提過歧視大陸人, 你唔好對號入座. 我只係話點解嚟報名乜都唔準備好仲要人教(唔係一個, 係個個都有問題), 香港返工時間好寶貴, 唔係人人可以office hour 好relax 咁去交Form.

大家仔女都係香港人, 大家都 ...

原帖由 CY2004 於 09-9-26 22:05 發表

完全同意~ 你父母,呀爺,太爺都可能係新移民黎HK,
你先做到香港人.....

佢地真係一d都唔講得笑,小兒一年級時,有個同學應該係叩門入來的(第一次登記時只去到38號,後來他是41號,照英文姓名C排應該很前),他的成績一直都很好,但廣東話識聽唔識講,最後全級第二名,二年級插入了一間更好的學校了.
為人父母(上一代),未必個個都有機會接受良好的教育,有能力時,自然想比最好的給子女.
人同此心姐.
但排外心理全世界都係咁上下啦,人地究唔鐘意你班友去劍橋牛津啦.
無知是福

我完全同意!!!!!你呢個topic好有問題!!
你字里行間都是歧視哽大陸新移民!!!哇‧如果你第日入到這間學校(入面多數是低級新移民)唔係好唔襯你??想吓第ニ間高竇點的小學襯番你好啲!!!
原帖由 MARSTEN 於 09-9-27 09:26 發表
我都唔係大陸人,不過你唔識包容人lor...
另外你生得個小朋友就預左要去交form,呢d同你時間寶唔寶貴係兩會事,或者你覺得番工既時間重要過你既小朋友??真係唔明...
十隻手指都有長短啦~唔只大陸人唔識填,就 ...
‹ 上一主題|下一主題