用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協和小學而家好唔好呀?
go

協和小學而家好唔好呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

是否仍然是一所好學校?
程度會否太淺?
傳統還是活動教學?
   0    0    0    0

我都想知, 有冇人知呀?唔該!

原帖由 AA媽媽 於 09-9-26 11:58 發表
是否仍然是一所好學校?
程度會否太淺?
傳統還是活動教學?
[center]Larry's birthday ticker[/center]

醒目開學勳章

唔知係咪上年d負面新聞既關係呢...而家協和真係好少人提~

原帖由 hellojoyce 於 09-9-27 18:40 發表
我都想知, 有冇人知呀?唔該!

有咩負面新聞呀?我好想知呀!

原帖由 AA媽媽 於 09-9-28 15:55 發表
唔知係咪上年d負面新聞既關係呢...而家協和真係好少人提~

[center]Larry's birthday ticker[/center]

o!咩負面新聞呀?我諗住今星期五去交表喎

我都鍾意協和小學 ~

協和好似不及以前,仍然是一間好學校

醒目開學勳章

我係驚佢係好嚴肅果d學校............

如果有20分的話, 入到既機會大唔大呢?

原帖由 中英數常 於 09-9-30 08:47 發表
協和好似不及以前,仍然是一間好學校

我啱啱入左form, 因為身邊個個朋友都叫我揀,話功課適中,校風純樸嚴謹,小朋友開心,成績又唔差.....又話20分apply 幾多人恨........但係我超跨區, 入咗一定要搬 >.<

有20分都好好啦!

原帖由 AA媽媽 於 09-9-30 12:11 發表
我係驚佢係好嚴肅果d學校............

如果有20分的話, 入到既機會大唔大呢?

回覆 10# miffy 的文章

好似在2011年2月份上新校舍,2010年上小一在蔡繼有舊校上4個月

原帖由 nb7002 於 09-9-29 01:04 發表
o!咩負面新聞呀?我諗住今星期五去交表喎

協和小學男教師涉偷拍女生
(明報)2008年9月19日 星期五 17:25

協和小學下午校表示,一名男教師涉嫌在校內放置攝錄機偷拍女生更衣,已被校方解僱,並報警處理。
協和小學下午校校方表示,在本周二傍晚,9名小五及小六女生在音樂室練習時,發現有2部小型攝錄機正在拍攝。
校方發現,該攝錄機屬一名名男教師所有,他解釋是為了日後教學用途,才進行拍攝。校長王玉棠表示,不接受有關解釋,因偷拍有違教師專業操守,已解僱該名教師,並報警處理。校方已邀請教育心理學家,為學生進行輔導。
校方否認隱瞞事件,由於片斷拍攝到女生更衣情況,校方為保障女生的私隱,已銷毀有關片段。http://hk.news.yahoo.com/article/080919/4/8ayh.html

i heard this news
我覺得個別事件,唔係太緊要嘅。我個係仔嚟而且我報協上

原帖由 tllo 於 09-10-1 21:33 發表

協和小學男教師涉偷拍女生
(明報)2008年9月19日 星期五 17:25

協和小學下午校表示,一名男教師涉嫌在校內放置攝錄機偷拍女生更衣,已被校方解僱,並報警處理。
協和小學下午 ...

我都同係一樣有20分,我身邊都有好多fd叫我choice,不過最終我忍痛無choice,去了入大角咀天主教,係呢,你係邊一年畢業舊生?我們是舊校友呢^^﹗

原帖由 TongSzeLai 於 09-9-30 13:30 發表
我啱啱入左form, 因為身邊個個朋友都叫我揀,話功課適中,校風純樸嚴謹,小朋友開心,成績又唔差.....又話20分apply 幾多人恨........但係我超跨區, 入咗一定要搬 >. ...

回覆 14# nb7002 的文章

我都報左協上

我唔係協上舊生, 我老公係.....我原本都想揀自己本區(都係咁上下reputation).....但15分1st round係好渺茫 (almost = 0), 既然都係中上,個個叫我揀協上,機會大d,而且近呢10年內有幾個朋友d仔女讀緊都好OK....唯有搬啦

你呢? why you choose "大角咀天主教"? 近屋企? 是否油尖旺網?

原帖由 kyliema 於 09-10-2 21:31 發表
我都同係一樣有20分,我身邊都有好多fd叫我choice,不過最終我忍痛無choice,去了入大角咀天主教,係呢,你係邊一年畢業舊生?我們是舊校友呢^^﹗

...

我只有15分,不過即管一試啦,good luck to all of us la
原帖由 一子媽 於 09-10-2 23:36 發表
我都報左協上

都唔係同區的,不過我老公係大天舊生,我有d fd教緊小學叫我choice大天,因我謮協下,她們say老師會tough d,小朋友會幾辛苦,我想大天都okay,所以協下有20分都無choice lor,不過昨天去大天交表,d職員都幾nice,校舍都大﹗我估20分都好大chance入到吧﹗

原帖由 TongSzeLai 於 09-10-2 23:42 發表
我唔係協上舊生, 我老公係.....我原本都想揀自己本區(都係咁上下reputation).....但15分1st round係好渺茫 (almost = 0), 既然都係中上,個個叫我揀協上,機會大d,而且近呢10年內有幾個朋友d仔女讀緊都好OK....唯有搬 ...

Good luck to all of you.....hope our kids can be classmates next year la

原帖由 nb7002 於 09-10-3 01:00 發表
我只有15分,不過即管一試啦,good luck to all of us la
‹ 上一主題|下一主題