用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價開始報名啦
go

創價開始報名啦 [複製鏈接]

創價今日都開始報名啦, 有無媽媽俾貼士, interview要注意什麼呀?
   0    0    0    0

hi, i heard this from 1 of my friend that this is also a good kindergarten.  Any comment?  I have no idea about their teaching method, teaching language, teacher standard (whether they're nice to students).  Can you give me some idea?

朋友女兒讀完現在在德望小一, 我的朋友十分推薦此校, 女兒過左3年好開心的校園生活.  她說如果家長們好重視"程度"的話創價未必比到, 去ST.CAT's 啦, 但佢見到創價學生都有好smart架.  現在女兒小一的確需要時間適應, 但係我問佢女兒既學習興趣係點, 她說她很有興趣學習, 唔多唔小同創價培養求知方面有關.  另外, 亦問過佢地個宗教, 3年內沒有要求入教, 只是同孩子說創校者是池田先生.  
她女兒坐校車, 司機同姨姨好友善, 姨姨同佢傾計, 孩子好快喜歡坐校車安排

原帖由 janice620 於 09-10-6 03:06 發表
但語文水平會唔會差d?
我問過學校話k1一星期先有一堂英文同普通話

我囝囝現在讀小三,他也是創價畢業生,坦白說如果家長較重視學術方面,就未必達到高水平,但培養學生的品格 ,創價校長老師真的做得好好,教導學生自信和正直。
我是在職媽媽,但久不久都會親自接囝囝放學,我每次都見到的小朋友都好有規矩及有禮貌;最令我欣賞是我個囝囝派小學派得唔理想,黃校長都好用心幫我寫推薦信,共三封。每個小朋友的推薦信都是根據小朋友個人專長編寫,每封信都有別,不是copy cat,從這點我深信學校是真的用心來辦教育。
我非常欣賞及推介這所學校。

去年我個女報創價經歷十分不愉快,講到教學生品格, 學校在收生程序用不正確的方式去處理, 向不同的家長講不同的說話, 就是正直嗎??
我都知好多人對此校評價好好, 我都係因為o甘先去年幫個女報, 但看所有評價, 都99%說是小朋友3年好開心
mud,讀幼稚園唔係應該開心架咩? 我在考完呢間再跟我個女去幾間自己區的學校, 其實大部份老師都有愛心, 姐姐都係, 個個小朋友都開心架wor,有幾特別? 每一間學校都用心教小朋友架啦
反而講一套做一套仲大件事啦
sorry,我講野係有d寸, 但我真的想講感受出來

原帖由 laitaitai 於 09-10-6 11:10 發表
我囝囝現在讀小三,他也是創價畢業生,坦白說如果家長較重視學術方面,就未必達到高水平,但培養學生的品格 ,創價校長老師真的做得好好,教導學生自信和正直。
我是在職媽媽,但久不久都會親自接囝囝放學,我每次都見到的小朋友都好 ...

Hi Swkmc,

What was problem that you met last year to make you so angry?  Pls share.

創價開始報名啦

I also want to know the bad expericience in Soka.  My two sons studied in K1 and K3.  I think Soka encourage children to like learn in rather than push them to study.  For the standard of Soka, I don't think it is too soft.  I have compared the books with York and St.Cath is the same.  My small son (K1) use his brother's K2 English book this year.  Soka will adjust the level to match the ability of the children.

點解你會咁樣講啊?

原帖由 lpcjoe 於 09-10-6 20:34 發表
今年係咪真係唔收大B呢?

原帖由 lpcjoe 於 09-10-6 20:34 發表
今年係咪真係唔收大B呢?

每年都有好多小朋友入不到創價, 有些家長對學校不滿亦是自然現象, 這是可以諒解的. 聰明的家長不會只聽別人意見. 因為各說各好, 很難比較. 我認為客觀的評價最重要.  創價的視學報告近乎完美, 連行政長官卓越教學獎都攞埋, 辦學成績不用多說. 如要知道創價有多好, 多找幾間學校的報告比較一下, 就可分曉.

其實間間幼稚園小朋友都會讀得很開心,我認為最主要是能涵接傳统小學,打好基礎,我知很多幼稚園在學術上是很進取及有要求,學生上到小學通常成績都很好,但政府是絕對唔buy這些幼稚園,可見很多名幼稚園都不入學卷制就知,避免政府太多干預其行政及學術自由,因為學校入了學卷制,得到政府資助,課程上要跟足教署規範和指引,不可太艱辛的,視學官會定時監察作出報告!

去年我給小兒報考了數間幼稚園, 幸運地全部獲得取錄, 因為聽說創價是一所很好的幼稚園, 所以也很想見識, 可惜, 卻感覺不到他們的愛心

後來老師問我, 下午班會否考慮, 我說不考慮, 最後我們只有waiting list

我當然有睇過佢既視學報告啦
每一個父母都會細心比較學校, 我當初簡創價報都係有她細心的研究僅有的資料, 但除非間學校係好差啦, 我未見過真係有一個好差的視學報告, 我的意思是, 根本個個比好評既人好少有好實質講到d咩好, 咩唔好, 好多都係講 '開心既幼稚園生活' 其實我覺得間間幼稚園都開心架啦, even講緊好催谷既學校, d學生都好開心架
我覺得最大問題係佢標楞教導學生正直的觀念 ,如果如此正直, 就不會有靠人士才入的位, 可能大家覺得'全香港的幼稚園都係o甘架啦, 識我老師校長姐姐都有大d機會入' 我覺得如係o甘正直就真係 100%公開招生吧?
同埋, 學校用 'tum'細路的方式同家長交代有無位的事, 我覺得insult parents ,無位唔緊要, 唔好說有waiting list之後又說所有人register所以無位, 但明明知道有人無去register 架wor,寫信比校長亦全無回應!

原帖由 alowe 於 09-10-7 01:39 發表
每年都有好多小朋友入不到創價, 有些家長對學校不滿亦是自然現象, 這是可以諒解的. 聰明的家長不會只聽別人意見. 因為各說各好, 很難比較. 我認為客觀的評價最重要.  創價的視學報告近乎完美, 連行政長官卓越教學獎 ...

當日interview, 個老師勁咳, 我老公望返佢一下, 個老師bear實我老公
我都覺得有問題
但其他老師都OK既, 當日interview好多人, 安排已經算唔錯

原帖由 YY-pig 於 09-10-7 12:08 發表
去年我給小兒報考了數間幼稚園, 幸運地全部獲得取錄, 因為聽說創價是一所很好的幼稚園, 所以也很想見識, 可惜, 卻感覺不到他們的愛心

後來老師問我, 下午班會否考慮, 我說不考慮, 最後我們只有waiting list ...

報創價經歷十分不愉快點不愉快?可以係到分享下嗎?

原帖由 swkmc 於 09-10-6 13:19 發表
去年我個女報創價經歷十分不愉快,講到教學生品格, 學校在收生程序用不正確的方式去處理, 向不同的家長講不同的說話, 就是正直嗎??
我都知好多人對此校評價好好, 我都係因為o甘先去年幫個女報, 但看所有評價, 都99%說 ...

醒目開學勳章

原帖由 coachnewspaper 於 09-10-7 11:20 發表
其實間間幼稚園小朋友都會讀得很開心,我認為最主要是能涵接傳统小學,打好基礎,我知很多幼稚園在學術上是很進取及有要求,學生上到小學通常成績都很好,但政府是絕對唔buy這些幼稚園,可見很多名幼稚園都不入學卷制就知, ...

唔好怪我得罪講句 ~~
"政府是絕對唔buy這些幼稚園"  ~  政府唔buy有咩所謂, 最緊要有家長buy.  上小學接唔住, "正苦" 有幾buy 都無用, 小朋友追餐飽咪仲煩.  家長到時咪又係迫小朋友勁補習望能趕得上.   一個惡性循環 !!

醒目開學勳章

原帖由 swkmc 於 09-10-7 13:31 發表
我當然有睇過佢既視學報告啦
每一個父母都會細心比較學校, 我當初簡創價報都係有她細心的研究僅有的資料, 但除非間學校係好差啦, 我未見過真係有一個好差的視學報告, 我的意思是, 根本個個比好評既人好少有好實質講 ...

"其實我覺得間間幼稚園都開心架啦, even講緊好催谷既學校, d學生都好開心架" ~  呢樣又幾真喎.  我都覺間間幼稚園既學生都開心上學架啦.  

"創價的視學報告近乎完美, 連行政長官卓越教學獎都攞埋"  真係估佢唔到咁厲害 , 但又如何?
‹ 上一主題|下一主題