用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二拍拖, 點算 ?
go

中二拍拖, 點算 ? [複製鏈接]

近來發現阿女拍拖及放些有親密鏡頭的相片在電腦裡面 ,
身為父母的我見到, 唔知需唔需要篤穿佢   點算好呢? 到這地步點解決好
please give advise. 之前見佢行為改變左, 但她一直冇承認到有拍拖
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... 71690&extra=&page=1

睇下呢度可唔可以幫到你解答你嘅疑問

你的心情我非常明白.因為我也在處理當中.

學校有否舉辦類似講座?

另女兒和你親密嗎?

你可以接送嗎?

原帖由 wtfa 於 09-10-17 20:42 發表
身為父母的我見到, 唔知需唔需要篤穿佢   點算好呢? 到這地步點解決好
please give advise. 之前見佢行為改變左, 但她一直冇承認到有拍拖 ...

醒目開學勳章

hi,

我的意見:坦誠相對好緊要,想當年我十五六歲拍拖,俾我亞媽發現,佢己經唔係用打鬧方式對我,佢係一個好平靜嘅晚上直接問我,我亦好直接答返佢,佢當時冇乜反對只係同我衡量利弊,叫我識諗唔好做錯事,因為錯咗係你自己承担,佢咁講我反而識諗咗,更比心機讀書,其後更帶埋男朋友仔俾佢過目 ,更同亞媽傾心事!
  宜家己經唔係打鬧嘅年代,我好慶幸亞媽以前咁處理,我亦會用嚟做借鏡,好老實如果你越反對,佢哋咪收得更密,更唔想俾你知,到時出事嘅機會咪更大!
  我亞仔六年級有puppy love,我都見過個女仔,只有係正當,我唔會反對,更陪亞仔買情人節禮物,不過升中後各散東西,己經冇聯絡,只係亞仔將來嘅一段回憶!

yuk hei mum
please give advise. 之前見佢行為改變左, 但她一直冇承認到有拍拖 ...

好多謝你嘅分享,亦都欣賞你媽咪嘅冷靜,

我初初唔知點算,怕要向囡囡扮接受......到最後見到手提有 " 老婆 "嘅字眼,先嬲到爆........中二咋,大佬

當然,問咗一輪,思前想後 (佢地無机會單獨相處時間),抹一額汗,重新部署應付........

現在總算ok,當中就梗係辛苦夾淒涼啦(我覺得).

原帖由 tinetinew 於 09-10-19 08:37 發表
hi,

我的意見:坦誠相對好緊要,想當年我十五六歲拍拖,俾我亞媽發現,佢己經唔係用打鬧方式對我,佢係一個好平靜嘅晚上直接問我,我亦好直接答返佢,佢當時冇乜反對只係同我衡量利弊,叫我識諗唔好做錯事,因為錯咗係你自 ...

回覆 3# Annabellalaw 的文章

Thanks for every sharings..
No講座in the school. And we need to work full time and so don't know where they go. Maybe sometimes
講大話, we don't know.
I am worry if she is young enough and
don't know how to protect herself..regarding this problem.

I'm facing the same problem. My daughter is F.4 , I discovered that she had a boy-friend. I talk to her but she did not tell me anything.

Maybe, she thought it's not the time to tell me.( because they've  only started for two months and maybe not very stable right now)

Eventually, I explain to her that you will bring youself into a difficult situation if you keep on dating.
The only way that I can do is ,
observe them (and wait the to split)

The only way that I can do is ,
observe them. (and wait them to split)
I think" puppy love" cannot last for too long.( especially they're not in the same school )

Don't worry too much !
Now, treat your daughter much better, and let her feel warmer.
One day, she will know who is the best.

原帖由 ching2009 於 09-10-20 01:27 發表
I'm facing the same problem. My daughter is F.4 , I discovered that she had a boy-friend. I talk to her but she did not tell me anything.

Maybe, she thought it's not the time to tell me.( because th ...

ching2009
I appreciate your explanation. Though my girl is only started Form 2, the b/f is from different school and every night he used to phone my girl and talk very long. During weekend no idea where they go.
She insisted that she is not dating...

我當時又係煩過篤唔篤穿呢個問題,所以拖咗三個月先同佢傾拍拖呢個問題.

如果再揀,我會選擇盡早套佢口風,知佢點諗,有嘜做法,點樣揀好朋友等等嘅睇法,唯有咁你先可以招招拆得應,

知道佢同嗰個男仔D嘢多D,你就有把握多D,又貼近個女多D,分分鐘比以前重親密咗添,

我係一個例子,但係仍然係驚同擔心.....好怕睇漏眼......

我仔今年中一,而家佢班有個女仔勁主動追我個仔,日日打黎屋企揾佢,又送左條屬個女仔星座電話繩比我仔,有時仔有課外活動,佢會咋弟等埋阿仔,仲叫我仔每日喺火車站等埋佢一齊行返学,有次我突擊揸車接仔放学,當我仔上車後,個女仔突然托另一男同学送左支全新"蘋果綠茶"比我細囡,我見過個女仔,個樣好纯ga

我問阿仔:"何解佢買左唔飲送比個妹嘅?"
仔 :"唔知吖,我見佢啱啱喺小食部買ga"

嗰吓我即估到咩事,個女仔應該係想買比我仔(此飲品係仔至愛),點知我突然出現,佢又唔好意思送比我仔,米咋弟送比我細囡(佢得3y),感覺冇甘外眼囉

而+D女仔主動成甘我都有點吃驚 不過我又唔會強烈反對我仔拍拖,自己細時都係中一已拍拖la,不過嗰時邊敢比阿ma知,所以我唔想阿仔都係甘,到出事先知就太遲la 況且喺我眼中,佢地呢D只係初長荳芽夢,只要唔過份就ok 我而+日日都同佢傾計,問佢:"點吖,今日個女仔又有咩攻勢吖.....哈哈 ",佢亦會樂意話我知 我亦會隔幾日同佢講吓D性教育&做錯事要付出好大代價,尤其講到要坐監佢怕怕,因為佢係好怕c嗰D人

重點一提,如發現仔女有拍拖行為,更加要加強佢地性知識,我mami想當年就係一值逃避呢d話題,我問佢又5講,結果我14y就初嘗敢果,當時心態係因為基於好奇,結果米比老公嗒鬼左law:;pppp: 如果唔想甘早湊孫,做家長一定唔好怕尷尬

醒目開學勳章

原帖由 ling1211 於 09-10-20 10:32 發表
我仔今年中一,而家佢班有個女仔勁主動追我個仔,日日打黎屋企揾佢,又送左條屬個女仔星座電話繩比我仔,有時仔有課外活動,佢會咋弟等埋阿仔,仲叫我仔每日喺火車站等埋佢一齊行返学,有次我突擊揸車接仔放学,當我仔上車後 ...

咁你個囝係唔係同個女仔一齊,我而家都好驚,有個男仔成日係網上向我我個囡示愛,個囡應該拒絕左,但係成日都係msn講鐘意個囡,我又唔敢問個囡,只好得閒就同佢講唔好拍拖住.

原帖由 sukkiu 於 09-10-20 13:25 發表

咁你個囝係唔係同個女仔一齊,我而家都好驚,有個男仔成日係網上向我我個囡示愛,個囡應該拒絕左,但係成日都係msn講鐘意個囡,我又唔敢問個囡,只好得閒就同佢講唔好拍拖住. ...

sukkiu:
佢地未去到拍拖階段,只係個女仔不停主攻啫 上wk佢地+2同學去圖書館,返黎後我講笑問:"點吖,拖手仔末吖?"(查實我係想試探佢地究竟去度咩程度 ),阿仔話:"冇甘誇吖,你米諗得甘衰la,我地淨係去完圖書館後行街傾計咋 ",甘我米知原來佢地只係單純喑戀啫

點解你5敢問阿女吖?你怕佢知你睇佢msn?其實你可咋咋弟弟同佢講笑問有冇男仔追你吖?套吓口風麻,你5問估估吓米仲衰

醒目開學勳章

hi,

真係唔好逃避問題,學ling咁講笑咁問佢,起碼早d知道,早d輔導ma!

yuk hei mum

原帖由 ling1211 於 09-10-20 18:17 發表

sukkiu:
佢地未去到拍拖階段,只係個女仔不停主攻啫 上wk佢地+2同學去圖書館,返黎後我講笑問:"點吖,拖手仔末吖?"(查實我係想試探佢地究竟去度咩程度 ),阿仔話:"冇甘誇吖,你米諗得甘衰la,我地淨係去完 ...

醒目開學勳章

hi ling1211,

long time no see la! 得閑多d上來八吓ma!

yuk hei mum

原帖由 ling1211 於 09-10-20 18:17 發表

sukkiu:
佢地未去到拍拖階段,只係個女仔不停主攻啫 上wk佢地+2同學去圖書館,返黎後我講笑問:"點吖,拖手仔末吖?"(查實我係想試探佢地究竟去度咩程度 ),阿仔話:"冇甘誇吖,你米諗得甘衰la,我地淨係去完 ...

醒目開學勳章

sukkiu:

咁你個囝都好乖,兩個都好純.
向囡示愛個男仔係小學同學,又一齊入番同一班,我見紀念冊見到男仔寫想同佢拍拖,msn簽名檔又不停寫個囡名,寫 i ove you,最愛xx ,睇到我毛管動,因為當初佢唔俾我睇紀念冊,我好奇睇吓,所以唔敢問.

最近發現阿仔好似拍拖, 中一咋, 因為我係偷睇佢電話及BLOG 才發現, 個心都煩緊!!!  我有試過問佢, 佢話無, 我可以點做??   我無拆穿佢呀, 我仲咋唔知, 有無人教下我可以點做??  我都明白現在這個年代打鬧已經無用, 中一就拍拖, 唉, 真係唔知可以點做??

Hi wtfa,
我的情形同你差不多,我可能比你仲要擔心,因我見到個男仔幅相係喺我屋企影的.
我當時又係心都實埋,唔知點開口同佢講,因稍一不慎可能影响母女的關係.後來聽咗各方面的意見都係話唔好咁在意,平常心當個男仔只係一個比較好的同學仔,有機會就惜D意同佢講吓性教育呀價值觀呀.我仲成日暗示唔介意佢有異性好友,不論同性異性我都歡迎帶佢哋返屋企玩,但就一定要問過屋企人先,等佢覺得同你有偈傾,唔抗拒,以後再慢慢套佢講多D.
而家件事隔咗一排,對於亞囡拍拖的事我已經冇咁擔心,反而又有其他問題例如她的情緒,學業仲令我頭痛.
‹ 上一主題|下一主題