用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果連2nd in都無機會,你還會去叩門嗎? ...
go

如果連2nd in都無機會,你還會去叩門嗎? [複製鏈接]

小朋友1st in 當日失準所以無得進入第二round,叩門還有機會嗎?因為就算到九月時有人放棄學位,學校一定大把2nd in 既 wait list係手,連2nd in都無既去叩門只係浪費時間?
   1    0    0    0

相信小朋友實力. 去試下叩門! 努力.

都會try下既 米show多d 成意出黎
原帖由 CHP 於 09-10-19 16:45 發表
相信小朋友實力. 去試下叩門! 努力.

超級版主

唔好諗得唔得,起碼自己盡左力先。

醒目開學勳章

try....may be have 0.00000001% chance
but not try......sure 100% no chance

原帖由 sunnygirl 於 09-10-19 16:40 發表
小朋友1st in 當日失準所以無得進入第二round,叩門還有機會嗎?因為就算到九月時有人放棄學位,學校一定大把2nd in 既 wait list係手,連2nd in都無既去叩門只係浪費時間? ...

冇人知chance有幾大.

原帖由 ziyi 於 09-10-19 17:08 發表
try....may be have 0.00000001% chance
but not try......sure 100% no chance

原帖由 ziyi 於 09-10-19 17:08 發表

我又唔係咁講,連0.0000001%都争取,會唔會搞到自己好緊張呢?

醒目開學勳章 王國長老

agree, 點都要試, 最後得唔得都對得住自己
(就算唔得, no harm丫, 佢又唔識你, 唔駛怕羞wor!)
原帖由 ziyi 於 09-10-19 05:08 PM 發表

想知有無家長有此經驗, 第一輪都入唔到, 但係叩門成功而入讀????
我都有好想知? 宜家間間小學都收千多份申請, 可入第二round都400-500, 取錄只得百幾, 仲有幾百人waiting list.....

原帖由 sunnygirl 於 09-10-19 16:40 發表
小朋友1st in 當日失準所以無得進入第二round,叩門還有機會嗎?因為就算到九月時有人放棄學位,學校一定大把2nd in 既 wait list係手,連2nd in都無既去叩門只係浪費時間? ...

如果我小朋友間間小學都唔收

我會去扣門
試下無仿

I'll try, no harm, right ?

咁如果叩,應該幾時去叩呢?

等人地 2nd in 完後?出年七、八月塵埃落定後?

醒目開學勳章

據在其他BK的資料顯示,很多家長是一知道唔ok時,已經去叩門,等學校知道你真的很喜歡她們,很有誠意

原帖由 sunnygirl 於 09-10-19 18:00 發表
咁如果叩,應該幾時去叩呢?

等人地 2nd in 完後?出年七、八月塵埃落定後?

醒目開學勳章

1. , 0.0000001%只係形容機會是少,但唔爭取,就一定沒有機會
2. 有那個家長對小朋友升小一,升中一而未有肯定offer唔緊張啊,只差大定小,同時間,盡量只緊張在自己,唔好影響及小朋友
好像我的囡囡現在是K2,為什麼現在開始看資料, ,一句講晒,15分,自行派位,心儀的一定沒有太大機會,而也可以負擔部份DSS或private的情況下,當然去多了解一下啦
你話唔緊張,講俾你聽,你都唔信啦

原帖由 judy 於 09-10-19 17:20 發表

我又唔係咁講,連0.0000001%都争取,會唔會搞到自己好緊張呢?

what documents need when 叩門? If i write a letter to principal, do i need to submit the letter by hand or just send the letter with envelope to principal?

如果係自己好心儀既學校我一定會任何方法都試下, 唔試真係唔知得唔得, 世事無絕對, 有時誠意可能真係會令學校改變心意, 唔好話一定收啦, 比多次機會再in都好呀.

點解唔叩門...這裡好多家長都係叩門成功的.
小朋友已經在interview上已經輸了(sorry, 用這比較強烈字眼)第一場, 現在是第2場比賽...比家長耐心,堅持.
為什麼要將第一次interview看成終點, 花了那麼多時間準備,報名,做profile,帶小朋友interview, 等結果.....這些所有家長都盡力去做, 那為什麼不可以繼續下去, 整個過程就是interview, 等結果, 寫信, 叩門, 再叩門.....如果有一家長告訴你她交完表不去interview, 你會說她未完成找學校程序.  同樣, 你都未完成整個程序. 盡力去叩門. 直到找到一學校為止. 機會是留給有準備及盡力的人.

‹ 上一主題|下一主題