用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 過去5年的會考狀元分佈
go

過去5年的會考狀元分佈 [複製鏈接]

有沒有媽媽可以提供過去5年,每年會考狀元的學校名單及人數,好讓我這些已離開學校很久的媽媽,可以認識近幾年的band 1中學,今年幫個女揀中學時可以知道多d。
   0    0    0    0

whether a school is top or not doesnt relate to the number of full As students...

some schools generate a few full As students every year ... however the rest of the students are just of average performance

it's more meaningful to consider 1. the average A / A-C percentage and 2. the average university admission rate

in my opinion, the following schools (among traditional famous schools) have the best academic performance during the last 5 years:

1. Co-ed sch: St Paul co-ed
2. Boy sch: St Joseph, La Salle, DBS, QC,
3. Girl sch: St. Mary's, Maryknoll, Belilios, DGS, St Paul Convent

回覆 1# tweetyho 的文章

Agree with you!

回應 2# Twentyho

我明白你的意思,單憑會考狀元分佈,不代表該校的平均成績,但你列舉的學校都是傳統名校,我一向都知道。

所以我想從過去幾年的狀元分佈,知道多點近年冒起的中學,在選校時除了傳統名校之外,可以多點選擇。

我有感而發 . 知道與不知道 , 其實無乜問題.

我最近跟一些 高班的家長傾計. 原來佢仔仔 ( 己上中學) 的 chem 老師, 是 10 , 定 12 年前的會考狀元. 而家係教佢仔仔 化學 . 但佢仔仔話唔係好點, 因為亞i sir 解釋, 係越解越唔明喎.

原帖由 IMAX 於 09-10-23 16:55 發表

我最近跟一些 高班的家長傾計. 原來佢仔仔 ( 己上中學) 的 chem 老師, 是 10 , 定 12 年前的會考狀元. 而家係教佢仔仔 化學 . 但佢仔仔話唔係好點, 因為亞i sir 解釋,  ...

好多時讀書叻唔代表識教書....
:-)

原帖由 凍奶茶 於 09-10-23 15:10 發表
回應 2# Twentyho

我明白你的意思,單憑會考狀元分佈,不代表該校的平均成績,但你列舉的學校都是傳統名校,我一向都知道。

所以我想從過去幾年的狀元分佈,知道多點近年冒起的中學,在選校時除了傳統名校之外,可以多點選擇。 ...

which district u are aiming at ?

原帖由 christina_b 於 09-10-23 21:35 發表

好多時讀書叻唔代表識教書....

同意,讀書好不等於表達能力高。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

原帖由 tweetyho 於 09-10-22 23:15 發表
in my opinion, the following schools (among traditional famous schools)have the best academic performance during the last 5 years:

1. Co-ed sch: St Paul co-ed
2. Boy sch: St Joseph, La Salle, DBS, QC,
3. Girl sch: St. Mary's, Maryknoll, Belilios, DGS, St Paul Convent

Agreed, I want to note one more point to see the overall academic performance of one school, that is, % of student getting above 14pt. for 6 subjects.

版主, you could also visit the BK web-site to see the research by Khmama,http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1..that is very useful for selecting school in whatever band you want.

原帖由 IMAX 於 09-10-23 16:55 發表

我最近跟一些 高班的家長傾計. 原來佢仔仔 ( 己上中學) 的 chem 老師, 是 10 , 定 12 年前的會考狀元. 而家係教佢仔仔 化學 . 但佢仔仔話唔係好點, 因為亞i sir 解釋,  ...

會考狀元最後當上老師?!
真係好少有喎
亦有d懷疑可信性

當年狀元多數讀醫讀法律
我的狀元表弟有獎學金包食宿零用錢去左英國Imperial collage讀大学

家長們.....
你們不用驚呀. 你們太著眼. 好成續自然會好前途.  而且諗下, 10多年的會考狀元係無而家咁, 有客戶 sponsor 做宣傳, 也沒有提早入大學呢的野 .

這又如何 , 而家的狀元大多也去了其他國家再入大學 .都未必貢獻返 hk 啦 .  其實有會考狀元當老師, 你地是家長唔開心嗎 ??

你地一見狀元唔可以搵到人工高的好工, 和去當老師咁傻的心態. 就可知 hk 的教育是如何 , 單單從這裡1, 2 行文字就可見一班呢 ? ,   你們認為讀唔得最叻那些, 是最會去當老師嗎 ??

其實我係想講呢個青年人都幾好, 有抱負, 捨身教育界添 , 但可惜技巧要有待改進而已 .

原帖由 vienpa 於 09-10-24 12:03 發表

Agreed, I want to note one more point to see the overall academic performance of one school, that is, % of student getting above 14pt. for 6 subjects.

版主, you could also visit the BK web-site to  ...

Vienpa:
多謝你的意見,我早已看過khmama提供給各位家長的意見和各區的分析資料,實在好helpful,講回我的問題,我想知道狀元分佈,只是從其中一個角度去看某些學校的表現,以及滿足下我的好奇心,無特別意思。

原帖由 tweetyho 於 09-10-23 21:58 發表

which district u are aiming at ?

九龍區都是我的目標,因為第一階段無限區域。

原帖由 cheechee 於 09-10-24 17:10 發表
會考狀元做老師? 係咪真架?
其實攞住狀元呢個名, 去考教育局做高官都得喎!

有時都真係覺得香港係幾咁悲哀,學校就想搵成績好既做老師,家長又成日覺得老師唔掂,有狀元委身教育界,又話唔信....又話做高官都得.....,可唔可以俾d空間香港既下一代可以有d理想,可以為興趣而發展呢?

同埋唔該update一下,由十幾年前開始,我地既狀元好多都會選擇投身金融界,讀得書既人都被燻陶成為炒炒賣賣既精英,醫生、律師、會計師都唔係佢地首選既職業...

原帖由 IMAX 於 09-10-24 18:22 發表
家長們.....
你們不用驚呀. 你們太著眼. 好成續自然會好前途.  而且諗下, 10多年的會考狀元係無而家咁, 有客戶 sponsor 做宣傳, 也沒有提早入大學呢的野 .

這又如何 , 而家的狀元大多也去了其他國家再入大學 .都未 ...

10多年的會考狀元不用考A-level可入中大了
完成中六便可, 絕對有提早入大學呢d嘢
當年5-6個A已可說是狀元, 好吃香了

狀元為左理想而投身教育界一定有, 只係少之又少,
但現實係成績差少少嗰批先願意入教育界
冇得揀或為左錢先入

係可悲, 教書可以話係厭惡性行業
學生成績差就話老師教得差,愈講愈唔明
唔會自我檢討吓
連同呀媽一齊將責任推向老師

就算幾有熱誠都怕怕

原帖由 vienpa 於 09-10-24 12:03 發表

版主, you could also visit the BK web-site to  ...

yes yes ........ that's an important index too

very detailed analysis can be found in the link quoted.......凍奶茶 u may refer to it ....that's comprehensive , factual and unbiased

今時吾同往日, 很多狀元都是"補"出來的, 不應以此釐定學校的優劣~

原帖由 moyan 於 09-10-24 15:07 發表

會考狀元最後當上老師?!
真係好少有喎
亦有d懷疑可信性

當年狀元多數讀醫讀法律
我的狀元表弟有獎學金包食宿零用錢去左英國Imperial collage讀大学 ...

我姑仔雖然唔係10A, 只有9A, 但佢係港大computer science master畢業後出黎都係教書, 在一間超名校教phy, chem.  佢無乜野心, 最鐘意匿埋房玩facebook.

‹ 上一主題|下一主題