用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 怕怕 PLAYGROUP
go

怕怕 PLAYGROUP [複製鏈接]

醒目開學勳章

阿 B 而家十一個月,近日第一二次上 PLAYGROUP 好唔鐘意同陌生人玩,想走和大喊,但平時去街些大人小朋友撩他玩又唔見他好抗拒,唔知點解和是否正常?THX。
   0    0    0    0

正常ga, 我囝囝返第一堂都係咁,都第二,三堂開始好d啦..唔好放棄呀..有用ga..

醒目開學勳章

咁同帶他出多些街認識多些陌生人有何分別?PLAYGROUP 其實學唔學到野?THX。

會唔會太細就開始上playgroup呢?  據聞最適合的年齡是1.5-2歲喎....

醒目開學勳章

PLAYGROUP 其實有甚麼野學?THX.

我個B都係十一個月左右開始去上BABY GYM, 初頭果幾堂佢同你BB一樣, 好怕陌生人, 又唔肯玩, 有一次仲喊到上左十分鐘就要走人. 而家上左兩個月, 都有七八堂, 情況已經大有改善, 佢會開始撩其他小朋友同家長玩, 所以唔好放棄呀, 我覺得PG係一個俾BB開始發展佢SOCIAL SKILL 既地方. 試諗下如果佢一開始就要佢快N1/K1, 佢會有幾唔適應~~~

加油啦~~~

請問蒙特playgroup在那兒可讀呢, 請pm給我, 可以嗎,
謝謝。

原帖由 Kellyto 於 09-10-28 10:12 發表
我覺得視乎上什麼playgroup, 我小朋友18個月開始上蒙特梳利playgroup, 事事都要落手落腳做, 老師說小孩天生透過感官學習, 訓練他感官的敏銳度之餘還讓他學習自理能力, character building, etc
不知自己是否中了蒙特 ...

Where is the playgroup? Can u share with me & pm me the information? Tks.

could u mind giving me your playgroup's address? pls pm to me.

請問蒙特playgroup在那兒可讀呢, 請pm給我, 可以嗎,
謝謝。

回覆 7# Kellyto 的文章

Please send me the playgorup address & tel. no.  Thx.

My e-mail address :
[email protected]

二者的分別是,
第一個, 你同佢去多啲街,真的見的人多了, 但係這只是單方向的發展,而且沒有溝通的機會,但係你返playgroup有好多小朋友, 而且老師也會比好多機會佢同其他小朋友一齊玩, 一齊食小食及一起坐底聽故事, 同返學一樣, 佢不喜歡返playgroup可能佢對這個地方沒有安全感, 你不訪比佢去到自己在課室內走動, 等他可以觀察課室是一個好安全的地方, 我估這個方法可以安定到他的情緒, 及你嘗試比他食完飽飽先去上堂, 可能又會好啲的, 如果佢今堂比上一堂好你一定要讚賞佢, 這樣他先知道這樣做法是對的

醒目開學勳章

Please PM me 蒙特梳利 PLAYGROUP. Thx.

我都好想知邊間PLAYGROUP呀,可否PM埋我呀,THX!

pls e-mail to me : [email protected]

蒙特梳利 PLAYGROUP

Please send me the playgorup address & tel. no.  Thx.

My e-mail address :
[email protected]

nicolandavy, can you please tell me where is Baby Gym?  Thank you!

原帖由 nicolandavy 於 09-10-27 22:56 發表
我個B都係十一個月左右開始去上BABY GYM, 初頭果幾堂佢同你BB一樣, 好怕陌生人, 又唔肯玩, 有一次仲喊到上左十分鐘就要走人. 而家上左兩個月, 都有七八堂, 情況已經大有改善, 佢會開始撩其他小朋友同家長玩, 所以唔 ...
‹ 上一主題|下一主題