用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑2nd Interview
go

培僑2nd Interview [複製鏈接]

我今日收到培僑既call, 要係9 Nov second Interview. 請問有冇人已收到取録信啊? 而唔洗2nd In ?  
   0    0    0    0

回覆 1# 大雄哥哥 的文章

上次聼校長講有部份學生是不需要SEC IN ,便可以入讀!

我上次問過,只會對一些 borderline case 先會2nd int,否則唔需要其他interview, 結果大概會係上次interview之後的一個月係網頁公布,祝大家好運!

We rec'd the calls yesterday morning.  Interview date is 9 Nov 09

培僑2nd Interview

收到電話都好吖,起碼仲有機會,我咩都未收到呀!

收唔到電話亦不要失望, 可能係直收, 根本唔需要second-in...希望尚在, 加油!!

希望在明天.. ...加油!!!

唔好意思,想請問政府學校都可以自己申報面試?唔係一定要自行派位或大抽獎?我唔係好清楚,以為只係直資或私立先得?

原帖由 pywu 於 09-11-5 17:55 發表
唔好意思,想請問政府學校都可以自己申報面試?唔係一定要自行派位或大抽獎?我唔係好清楚,以為只係直資或私立先得?

沙田培僑書院係直資.
小西灣的培僑小學先係你講的政府學校, 明未?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

各位in 完培僑mami 你地好! 我個仔下年就apply,
想問一下你們first in 是什麼形式?
家長要in 嗎?
我聽人地in 好似要考普通話, 難嗎?
會睇profolio 嗎?
請指教一下.
*********************************************************************************************************************************************

原帖由 奸奸豬 於 09-11-4 10:24 發表
We rec'd the calls yesterday morning.  Interview date is 9 Nov 09

今日int成點呀?有冇話幾時會post結果上綱呀???

有朋友己收信,但喺reject左.我無收信,今日打電話去問,佢地話confirm信會Nov 16寄出喎.大家等一等囉.

原帖由 sachan701 於 09-11-10 00:25 發表
有朋友己收信,但喺reject左.我無收信,今日打電話去問,佢地話confirm信會Nov 16寄出喎.大家等一等囉.
係咪即係reject letter會早d寄出呀?

仲有6日要等, 好緊張呀!

剛致電給培僑, 20號前在網上公佈, 取錄的會收到信通知, rejected的不會有信.

sachan701, 你朋友收到信係咪培僑寄出?如果對的話, 真奇怪!

Just called the school and the staff said that all the successful applicants and waiting lists will be posted on web on 17 Nov.  Only successful case will receive letters, no reject nor waiting list letters wil be sent.  So nervious.

回yancw:朋友喺一個超緊張媽媽,佢話收到信,學校己經reject左佢個仔喎,由培僑寄比佢.無理由睇錯啫.

咁好奇怪, 學校話無寄, 但又有人收到reject letter。但係理論上應該acceptance or reject letter都應該同時發出。   

原帖由 sachan701 於 09-11-12 00:34 發表
回yancw:朋友喺一個超緊張媽媽,佢話收到信,學校己經reject左佢個仔喎,由培僑寄比佢.無理由睇錯啫.

我就覺得學校仲未出信,無理由這裡無嘜人收到reject 信喎。得十分一機會考到,如果學校已發信,應該好多人收到reject 信。

原帖由 MrsFung 於 09-11-12 15:21 發表
我就覺得學校仲未出信,無理由這裡無嘜人收到reject 信喎。得十分一機會考到,如果學校已發信,應該好多人收到reject 信。

我都覺得很奇怪, 得一個 post 話收到 reject 信, 在這緊張的日子中, 一定有好多媽咪上來 BK 講的 !
‹ 上一主題|下一主題