用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 2nd Interview
go

DBS 2nd Interview [複製鏈接]

已2nd in 的小朋友家長, 知唔知由校長(Miss Lo)親自問小朋友問題和由副校長親自問問題有關係的嗎? 會唔會有機會的由校長親自問, 沒有機會的由副校長問?  家長完全答得不好會損失多少分?  會唔會有機會的會interview耐啲, 沒有機會的好快就出來?
   1    0    0    0

原帖由 Febfeb 於 09-11-21 21:00 發表
已2nd in 的小朋友家長, 知唔知由校長(Miss Lo)親自問小朋友問題和由副校長親自問問題有關係的嗎? 會唔會有機會的由校長親自問, 沒有機會的由副校長問?  家長完全答得不好會損失多少分?  會唔會有機會的會interview ...

我小朋友都是只有副校長問問題, 小朋友好快int 完出來, 大人跟小朋友都表現差勁, 祝大家好運!

可能唔係你想得咁差.........  但你見其他人係唔係耐啲?

我對上再對上嗰個小朋友interview 多過其他人約10分鐘, 令我在想點解? 係唔係佢叻啲, 所以可過多幾關!

原帖由 LONG-LONG媽咪 於 09-11-21 22:11 發表

我小朋友都是只有副校長問問題, 小朋友好快int 完出來, 大人跟小朋友都表現差勁, 祝大家好運!

請問interview的時間準時嗎?整個程序需時多久?因我interview完DBS後,緊接着有第二個interview,好驚趕唔切。

是非常之不準時的, 約遲1.5-2 個鐘.  你的時間是幾點?  如果是頭嗰幾個, 我想都可以的.

原帖由 yeungboy 於 09-11-21 22:43 發表
請問interview的時間準時嗎?整個程序需時多久?因我interview完DBS後,緊接着有第二個interview,好驚趕唔切。

我估邊個問問題唔關事卦  我老公同個仔都係 Phyllis Lo 問既, 在場有副校長同彭官   我老公拉布拉咗 1 分鐘, 所以唔駛我答

我見個個小朋友都係差唔多時間, 大約 5 分鐘 (我個仔都係), 但我聽人講過, 如果個小朋友好耐都唔出黎, 都唔係好事, 因為可能佢喺裏面攪好耐都完成唔到 wor

不過總算完成哂啦, 宜家就祇有等, 但對我哋呢 d 一 d 關係都冇既, 都唔需要抱太大期望

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

我同老公都怯場, 二人合力都不足一分鐘, 真係差勁, 所以亞仔話只有副校長問佢問題時, 我的心就實晒, 我在怪自己連累了亞仔.  可能在我兩個答完之後, 校長已經對我仔沒有興趣, 所以由副校長問, 希望是我們想多了 ....

原帖由 ladykin 於 09-11-22 09:52 發表
我估邊個問問題唔關事卦  我老公同個仔都係 Phyllis Lo 問既, 在場有副校長同彭官   我老公拉布拉咗 1 分鐘, 所以唔駛我答

我見個個小朋友都係差唔多時間, 大約 5 分鐘 (我個仔都係), 但我 ...

Febfeb,
請問你interview時間係幾点呀?遲咁耐我實趕唔到第二個interview啦!

我DBS個時間係9:30am。請問有冇人interview係咁上吓時間呀?若有,你們又遲多久呢?

我10.00, 要 11.55 至輪到.  面試時間, 家長1分鐘, 小朋友5-15分鐘不等.  你下一場在那地區?

原帖由 yeungboy 於 09-11-22 10:54 發表
Febfeb,
請問你interview時間係幾点呀?遲咁耐我實趕唔到第二個interview啦!

我DBS個時間係9:30am。請問有冇人interview係咁上吓時間呀?若有,你們又遲多久呢? ...

原帖由 Febfeb 於 09-11-22 11:55 發表
我10.00, 要 11.55 至輪到.  面試時間, 家長1分鐘, 小朋友5-15分鐘不等.  你下一場在那地區?

Febfeb,

咁您又真係遲好多 wor, 我本身係 10:45, 大約到 11:25 到我哋 (如果唔係撞啱小息, 可能怕外面太嘈影響面試, 所以 break 咗 15 分鐘, 應該會早 d)

另外, 家長答題我估應該唔扣分既, 始終係收個小朋友, 佢臨場表現最緊要. 入去之前我就同老公講如果可以的話, 就叫佢講哂佢, 我唔係怕講, 係怕到路中途臨時要我講, 我接唔到佢講到邊

原帖由 ladykin 於 09-11-22 09:52 發表

我見個個小朋友都係差唔多時間, 大約 5 分鐘 (我個仔都係), 但我 ...

連彭官都係度, 絕對係咁多interview之中最有壓迫感的一次, 不過, 佢由頭至尾都未出過聲

fsforth, 你小朋友喺校長親自問問題, 還是副校長?

原帖由 fsforth 於 09-11-22 16:02 發表

連彭官都係度, 絕對係咁多interview之中最有壓迫感的一次, 不過, 佢由頭至尾都未出過聲

吓?约10:00, 但係11:55先有得見?

我约9:30,下一場係11:10要到KTS。我真係好唔想見唔到KTS呀。唔知重有冇其他人有上午约DBS的經驗呢?請問你哋又遲幾多呢?

另外,請問彭官是誰呢?

原帖由 Febfeb 於 09-11-22 16:10 發表
fsforth, 你小朋友喺校長親自問問題, 還是副校長?

兩個都有問, 彭官只是在旁觀察

可能每一天的進度都不同, 現在怎樣計劃都沒用, 我想你到時還是再看看情況吧!  

原帖由 yeungboy 於 09-11-22 16:52 發表
吓?约10:00, 但係11:55先有得見?

我约9:30,下一場係11:10要到KTS。我真係好唔想見唔到KTS呀。唔知重有冇其他人有上午约DBS的經驗呢?請問你哋又遲幾多呢?

另外,請問彭官是誰呢? ...

oh, 我想我們都涷過水了, 因我兒子說由頭尾都只是副校長在問他問題!

原帖由 fsforth 於 09-11-22 17:01 發表

兩個都有問, 彭官只是在旁觀察

原帖由 Febfeb 於 09-11-22 17:07 發表
oh, 我想我們都涷過水了, 因我兒子說由頭尾都只是副校長在問他問題!

我個仔就淨係話校長問問題, 個叔叔係度睇資料 等佢瞓醒問清楚佢先

我小朋友面試時間原定是 1:00pm,但等到~ 2:00pm開始,家長1分鐘,阿囝面試時間約15分鐘,阿囝話正副校長都有問佢問題。
我老公話面試要見法官真係意想不到,我老公反應都5差,但佢都有D俾個官嚇到窒一窒,表現失準。

請問副校長是不是一位外籍人士?還是簡介會時有份坐在台上的其中一位?

原帖由 wunchaimom 於 09-11-22 17:57 發表
我小朋友面試時間原定是 1:00pm,但等到~ 2:00pm開始,家長1分鐘,阿囝面試時間約15分鐘,阿囝話正副校長都有問佢問題。
我老公話面試要見法官真係意想不到,我老公反應都算快,但佢都有D俾個官嚇到窒一窒,表現失準。 ...

原帖由 shmom 於 09-11-22 18:38 發表
請問副校長是不是一位外籍人士?還是簡介會時有份坐在台上的其中一位?

副校長係中國人,我無去簡介會,睇吓有無其他人可以答到你。
‹ 上一主題|下一主題