用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅有無危機?
go

德雅有無危機? [複製鏈接]

德貞因收不足學生而結束. 知道德雅有些班只得18-20人, 這是否學校的政策, 還是真的收生不足 ?
   0    0    0    0

原帖由 PVC 於 09-11-25 00:51 發表
德貞因收不足學生而結束. 知道德雅有些班只得18-20人, 這是否學校的政策, 還是真的收生不足 ?

As subject.

原帖由 PVC 於 09-11-25 12:31 發表

As subject.

其實我覺得德雅也是一間不錯的學校,校風也很淳樸.可是,由於它的校舍太細及殘舊,知名度又不夠,所以很多人把它作為後備,最後咪做成收生不足囉. (這個是我的估計而已.)

同意. 德雅有直屬英中back up, 地點位於又一村, 環境清靜.   每年也有1x個升"上智".  

原帖由 wanmum 於 09-11-25 14:32 發表

其實我覺得德雅也是一間不錯的學校,校風也很淳樸.可是,由於它的校舍太細及殘舊,知名度又不夠,所以很多人把它作為後備,最後咪做成收生不足囉. (這個是我的估計而已.) ...

原帖由 CHP 於 09-11-25 14:39 發表
同意. 德雅有直屬英中back up, 地點位於又一村, 環境清靜.   每年也有1x個升"上智".  

我自己也是上智的畢業生,如果上智有小學,我一定會比我個女讀,可惜上智無.中學真係爭崩頭.  SFA女學生入讀上智比率更加高.

我知sfa女仔多是升上智. 除了sfa私小, 還有那一所小學的女孩子較多升上智呢?

我也聽說top 1女子小學入不到自己中學的學生也有入讀德雅中學. 我想德雅中學讀書風氣也不俗.  

原帖由 wanmum 於 09-11-25 15:27 發表

我自己也是上智的畢業生,如果上智有小學,我一定會比我個女讀,可惜上智無.中學真係爭崩頭.  SFA女學生入讀上智比率更加高.

可否講多一些德小,因此校沒有簡介會,在討論區看到默書,測驗真不少,固它應不是選校指南所寫的"活動教學"吧.

講真2間得x 都係眾人既大后備
原帖由 PVC 於 09-11-25 00:51 發表

原帖由 ShinTeresa 於 09-11-25 16:01 發表
講真2間得x 都係眾人既大后備   

I know that Tak Nga's principal and teachers are all very caring and nice. The only weakness is the old and small campus? Do you consider "campus" as an impt factor when choosing a school for your kid? Is Tak Nga Secondary not very good now? I see most of Tak Nga Primary students will be promoted to either "Sheung Chi" or "Our Lady of the Rosary"

我聽過人話推小班教學,唔知有幾真,不過德雅真係一間好學校

真系小班教學雙班主任,一班二十人以下,是一間很好的學校.ote]原帖由 ec1338 於 09-11-27 09:33 發表
我聽過人話推小班教學,唔知有幾真,不過德雅真係一間好學校 [/quote]

原帖由 chrischeung 於 09-11-27 20:34 發表
真系小班教學雙班主任,一班二十人以下,是一間很好的學校.ote]原帖由 ec1338 於 09-11-27 09:33 發表
我聽過人話推小班教學,唔知有幾真,不過德雅真係一間好學校 ...

Tak Nga is a good school, with no doubts...

I think why they have limited students, is mainly because of the limited area(small campus) they have. If they can expand further, they may get more students.

In fact, just 3 years ago, when P.1, P.5 and P.6 are in morning classes while P.2-P.4 are in afternoon classes, there was a keen competition. There are totally 6-7 p.1 classes and they cut down to 3 P.6 classes. If you are not bright enough, you will be eliminated...

This is a good school, yes.

上年, 本人女兒報了幾間直資, 私校, 結果選擇了德雅.
現小女讀小一, 到目前為止, 本人都非常滿意.
小班教學, 老師對小朋友照顧周到, 無論德育,學術等都非常注重! 小女雖然要早出晚歸, 功課也不算少, 但她每天都很開心上學, 放學! `此校歷史悠久, 俗語有云:爛船都有三斤釘!
校舍雖舊, 但很溫暖.
讀過你就知她有幾好!

Wow, so many good comments, must be a very good school.  

Apart from the old and small campus, are there any not so nice features about the school?

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

原帖由 CHP 於 09-11-25 14:39 發表

我响聖方濟愛德 (津小), 一樣入上智...
愛德同門師姐妹, 入上智比率都好高~

請問男仔讀德雅小學之後的中學出路如何?一般派位會到那些中學?
以我所知大約只有二十人一班,男生會佔多少位?

德雅而家係直資定私校呢???我都有考慮比對女考呢間,  不過見d媽咪甘講, 我都真係擔心個校舍係咪好差. 德雅歷史甘悠久, 唔修葺都真係幾恐怖. 仲有佢真係一間好學校(我個年代係名校)程度深, 校風嚴謹. 如果而家因入讀人數少而要關門, 真係好可惜. 希望佢有天主教背景唔會發生啦.  上智好勁, 我都想我對女將來有幸入讀呢間女子中學. 德雅的子妹中學係咪聖母玫瑰呢????

德雅的子妹中學係咪聖母玫瑰 --- yes ar.

原帖由 BBTWIN 於 09-11-30 16:54 發表
德雅而家係直資定私校呢???我都有考慮比對女考呢間,  不過見d媽咪甘講, 我都真係擔心個校舍係咪好差. 德雅歷史甘悠久, 唔修葺都真係幾恐怖. 仲有佢真係一間好學校(我個年代係名校)程度深, 校風嚴謹. 如果而家因入讀 ...

PLS CHECK PM.
原帖由 ckcgary 於 09-11-30 00:48 發表
請問男仔讀德雅小學之後的中學出路如何?一般派位會到那些中學?
以我所知大約只有二十人一班,男生會佔多少位?
‹ 上一主題|下一主題