用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 就近日bk家長對崇真小學暨幼稚園的懷疑作澄清 ...
go

就近日bk家長對崇真小學暨幼稚園的懷疑作澄清 [複製鏈接]

身為該校家長,看到學校不斷被人批評,攻擊,心裡一點也不好受。而我亦於今早致電學校及其他家長亦致電到教育局查詢有關網上的懷疑,現總結如下,希望能以正視聽,不要影響一所辦學優秀的學校在大家心目中蒙上污點。亦希望bk討論能回復昔日的平靜,理性的討論孩子的升學事宜。

1. 報名費 - 今早另一位崇真家長致電深水步區教育局查詢學校報名費準則,該教育局人士已告知崇真小學暨幼稚園是經教育局批准,收取50元報名費,並有書面証明及張貼於校務處內。而我本人致電校方,亦證實相同說法,而信件亦早已張貼出校務處。有需要查證之人士,可前往查看。

2. 報名人數 - 今年幼稚園部共收到17xx份申請表,申請300個名額。校方以往都是用截止日期來停止收取報名表。但今年反應太過熱烈,因此有些家長跟學校要求繼續收表及堅持報名,所以學校才會作出後備生安排。但學校並不會要求之前曾經報名的人士再交報名費。直到學校接到教育署查詢,才得知網上公佈的後備生一事令到家長誤會,所以便即時刪除有關安排。但此舉竟然換來"身有屎"講法, 我也替學校感到無奈!
校方也會按今年的面試安排作檢討,去安排明年的招生。校方日內也會安排會議,與老師 / 書記等討論。目前傾向以報名份數為準,如8月內收到1000份即時停止申請等。不過言之尚早,一切等校方再公佈吧。

致崇真家長︰
校方答允會scan教育署那份批准信並刊登於內聯網,有需要的話,家長也可以登入內聯網查看。

其他人說我是崇真die hard fan, fine! 我就是! 否則我也不會給我兩個所深愛的孩子到這裡就讀,決定讓崇真作為孩子第一階梯的好開始。作為家長,也要學習"不要只看到別人眼中的刺,而看不到自己眼中的樑木"。我希望所有事....到此為止。
   0    0    0    0

醒目開學勳章

silvia_ng

I deeply appreciate you stand out to clarify all this issues.

First of all, I am definitely not a so-called "die hard fan". But, TT has be running kindergarten for many many years. The reputation of it cannot be doubted. It is a good kindergarten providing a good quality of education with strong Christianity background.

It is true the kindergarten admission is very confusing this year. TT must have learned a good lesson, right? Anyway, TT is still a good school.

Actually, my daughter was rejected, but I still hope that she will get the offer in this wonderful school.

So, am I classified as "die hard fan" now?

原帖由 silvia_ng 於 09-11-30 11:49 發表
身為該校家長,看到學校不斷被人批評,攻擊,心裡一點也不好受。而我亦於今早致電學校及其他家長亦致電到教育局查詢有關網上的懷疑,現總結如下,希望能以正視聽,不要影響一所辦學優秀的學校在大家心目中蒙上污點。亦希望bk討論 ...

原帖由 Whitepine 於 09-11-30 12:07 發表
silvia_ng

I deeply appreciate you stand out to clarify all this issues.

First of all, I am definitely not a so-called "die hard fan". But, TT has be running kindergarten for many many years. The rep ...

學校已經111年了...不過因學卷關係, 學校教學質素及師資優厚,所以先會係近年冒起得咁快。但我估校長專心攪教育, 冇唸咁多admin野先會引起誤會je。(仲有喎...小學亦係同一時間收表面試, 又一咋人)

如果你想小朋友入並成為die hard fans....咁你5月收"大訂"時致電問下啦

崇真打手字

絕對支持崇真....
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

醒目開學勳章

Of course, I will call them in May. I am still looking forward to receiving their call for waiting list.

原帖由 silvia_ng 於 09-11-30 12:15 發表

學校已經111年了...不過因學卷關係, 學校教學質素及師資優厚,所以先會係近年冒起得咁快。但我估校長專心攪教育, 冇唸咁多admin野先會引起誤會je。(仲有喎...小學亦係同一時間收表面試, 又一咋人)

如果你想小朋友入 ...

回覆 6# silvia_ng 的文章

dear silvia_ng,

I am highly appreciating your clarification for doubts about TT.  The recent negative comments really made me not feeling well and somehow will scare myself have made a wrong decision for my kid.  Your final findings seems solve the problems for most of our TT parents.  Thanks a lot!

我下年都應該快將成為TT 的家長, 雖然呢間學校唔算出名, 但每個家長心目中的要求都唔同, 總之O岩自己要求就係好學校.....

有關最近的負面新聞, 個人覺得.. 最搞笑係收$50 報名費..... 呢O的咁低級的錯誤, 相信任何幼稚園都唔會犯,.. 何況TT最少有幾十年的收生經驗.. 又點會為左$20 ($50-$30) 而以身犯險......
url=http://www.TickerFactory.com/]

做得好呀!!!
雖然我D小朋友唔係崇真度讀。不過近排見到有些BK家長係度無理地評擊學校(可能都係吃不到的葡萄是酸的~呵呵 )。真係唔出聲唔得呀!!!
唔好俾D小人當道係BK討論區搞風搞雨呀!! 在此我都敬告一些別有用心的人,希望佢地出post時請三思,唔好做些損人不利己既事啊!

致各崇真小學暨幼稚園家長︰
想當初我們為孩子決定入讀此校之時,各位定當經過深思熟慮。有些甚至要面對親戚朋友的閒言閒語,冷嘲熱諷。
在某些人的心目中,崇真不是什麼一線名校。但我看幼稚園的"尺",跟人家的"尺"不同。我知道我要什麼! 這間就是我認定的一線名校了!
日子一天一天過,孩子慢慢表現出對學校的愛護,對老師的尊敬,對天父的話作回應。我們是可以看到及感受到的。
不要懷疑自己過去的決定,崇真家長們繼續對學校作出提點,互相支持。

致BK各家長︰
感謝支持此校的路人,無論你將有 / 沒有小朋友打算入讀,亦祝願你們深愛的孩子,能夠入讀到你心目中的一線名校

作得好!  雖然我係係路過,有些mama說話好過份, 作為一個毛成年人, 不應"非我即敵", 胡亂猜測

i have "vigorous" disscussion with a BK mother before, she then stated her complaint in her own blog, then her supporter showed up and said of lot, of course,  they all seemed understood, besides, they suggested a lot of to "guess" to attrack my "family, work, education, children or even boss.."

so forum .... just take it easy.. not big deal, right ?!

原帖由 silvia_ng 於 09-11-30 11:49 發表
身為該校家長,看到學校不斷被人批評,攻擊,心裡一點也不好受。而我亦於今早致電學校及其他家長亦致電到教育局查詢有關網上的懷疑,現總結如下,希望能以正視聽,不要影響一所辦學優秀的學校在大家心目中蒙上污點。亦希望bk討論 ...

原帖由 catcat0000 於 09-11-30 15:06 發表
It is valuable to discuss this topic for the famous KG, likes SC, KV....., however I think no need to discuss again for this 2-3 line KG......

如果唔需要discuss咁又吸引到你入黎既? 你不如去返你鐘意既幼稚園forum啦。我地討論咩又關你咩事?

我既一線 = 你既一線咩?

你既意思係咪除左你上列既幼稚園之外, 其他幼稚園都要"執粒"呀?

Take it easy please, we are all tired of the interview and searching information for our children... let's make a better use of our time to stop all these unnecessary arguement.

醒目開學勳章

I will say, 崇真 basically is a famous KG, especially to Christian family, and also academically good.

Besides, the school fee is affordable and not expensive if you compare with other "very famous" kindergarten.

原帖由 catcat0000 於 09-11-30 12:53 發表
崇真 basically is not a very famous KG and also not academically strong...why so many parents concern??? I never consider to let my child to study here....

醒目開學勳章

講得好!! 我支持你!!

原帖由 silvia_ng 於 09-11-30 14:26 發表
致各崇真小學暨幼稚園家長︰
想當初我們為孩子決定入讀此校之時,各位定當經過深思熟慮。有些甚至要面對親戚朋友的閒言閒語,冷嘲熱諷。
在某些人的心目中,崇真不是什麼一線名校。但我看幼稚園的"尺",跟人家的"尺"不同。我知 ...

唉~ 其實講黎講去都係為左果 $50、郵票同信封 好無聊... application fee 一開始就知架啦~ 唔鍾意咪唔好apply囉,何必事後先黎嘈呢~ 咬住唔放都無補於事架,要教育局警告佢,再要佢登報道歉好冇

哈哈,我已經唔記得俾左幾多回郵信封同郵票出去啦,仲未計相添呀(記得有一間要我五張:;pppp:)  

我雖然唔係apply左好多間,但暫時覺得最公道既都算係根德園同劍嗚嚕(如果仲有既,請指點)~ 你IN果日先收回郵信封,唔去IN既咪唔駛白交囉
如果介意俾多左既家長,不防考慮為貴子弟apply呢兩間喔~~

老實講,崇真幼稚園都真俾BK炒到好鬼熱,好壞都有。  身為家長,就一定希望幫自已子女搵間好學校,所以又唔好分派囉~ 但以我黎睇,冇一個家長會為左幫間學校黎搵自已仔女教非,唔通你幫左間學校,個仔/女會有分加?... 至於崇真打手咩,如果間幼稚園真係差既,唔駛半年,大把學生轉校喇!而BK亦會有被騙既家長出黎講野。咁人地夠可以話果d負面post係其它幼稚園既打手囉~
每間學校都一定有佢既價值,係唔係你杯茶咁je~ 文明d~ 係咁浪費時間去挑剔人地,倒不如用心d教做好份內事,訓練小B們interview skill 好過喇~ (無特別意思架~ 咪鬧 呀)

聲明:我並無偏幫崇真意思,只係以事論事je, 我已經交左三間kg既留位費(包括崇真),仲等緊KV既result。

原帖由 silvia_ng 於 09-11-30 15:11 發表

如果唔需要discuss咁又吸引到你入黎既? 你不如去返你鐘意既幼稚園forum啦。我地討論咩又關你咩事?

我既一線 = 你既一線咩?

你既意思係咪除左你上列既幼稚園之外, 其他幼稚園都要"執粒"呀? ...

嘩!!!好正呀...我好like呢個回應呀.
山頂o既朋友...1~~2~~3...齊鼓掌!!

平心而論,
佢Interview的安排是我所見的最糟糕.
有1-2間幼稚園都rejected我, 但我輸得心悅誠服.

Anyway, 唔改善都無辦法!

如果我系TT校長, 我會站出來彧集思廣益改進!
‹ 上一主題|下一主題