用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York, keenmind, st johannes 點選擇?
go

York, keenmind, st johannes 點選擇? [複製鏈接]

我囡係0711B,有以下OFFER:
1。YORK:英文好,但怕太辛苦,商業化
2。KEENMIND:出名,人報我又報,其實點好法?
3。ST JOHANNES:英文好,喜歡有宗教活動,德育會好D,有小學聯系,但小學有唔少壞消息在網上流傳。

請大家給意見!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

KM~ 功課會多, 但係多數5-10分鐘就做得哂!  上傳統小學適應上無問題, 小朋友會自己做功課, 課程深, 數學K3教P1英數, 有NET有PTH, 學校學生唔多, 老師姨姨都好nice, 每星期手冊會話俾家長知教過乜, 開學頭幾個星期老師會主動打電話嚟報告!

If I were you, I will choose York rather than St. Johannes, coz St. Jon is fully english teaching only and whole day class in K2K3, K1 has a little bit chinese due to in-transition period. I feel that to learn Chinese/pth is quite difficult than english. However, if in-between York and Keenmind, I will choose Keenmind due to their education and moral doing well and their child show strong english and pth background and decipline too, I think both York and Keenmind a good kindergarten, but York is most expensive than Keenmind, it's a consider factor too.

原帖由 余魚媽 於 09-12-11 06:34 發表
我囡係0711B,有以下OFFER:
1。YORK:英文好,但怕太辛苦,商業化
2。KEENMIND:出名,人報我又報,其實點好法?
3。ST JOHANNES:英文好,喜歡有宗教活動,德育會好D,有小學聯系,但小學有唔少壞消息在網上流傳。

請大家給意見! ...

Personally I will choose KM as KM is quite balance (they have one net teacher and one local teacher, they have PTH, they have a very strong academic training and they also emphasis on creativity....)

3。ST JOHANNES:英文好,喜歡有宗教活動,德育會好D,

我都係喜歡有宗教,,但K2,K3好似唔同校舍嗎?

York is more famous than Keenmind.  
York english is very good.  Their teacher is very experienced.
I don't know the school fee compare with Keenmind.  But I know that Keenmind is not cheap.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

ST JOHANNES 的老師好唔好架?
開開心心過每一天 :-P

But i do not like KM, they have tell lie in last year!

heard from a ex-york teacher  (now work in a full-time playgroup school), the academic standard of york is dropping,quite a no. of experienced teachers have quitted, and most assistants employed are not qualified.........

May i know what happened?
THX

原帖由 vivicicimimi 於 09-12-15 12:09 發表
But i do not like KM, they have tell lie in last year!

超收!結果有人收了也無得讀。
原帖由 余魚媽 於 09-12-15 13:46 發表
THX

i also agree that york is more famous than keenmind,

maybe more principals know its brand name (i mean york) and have advantages in 叩門.

yes! 超收(2歲班)!校方話因有課室內爆水管,未能趕得切維修,查實是被教署發現超收,因此向D家長話爆水管,有D家長打電話去教署查詢時踢爆佢哋講大話囉!我都是係BK 內睇到先知咋!:;pppp:
原帖由 余魚媽 於 09-12-15 13:46 發表
THX

我都知 km 超收問題, 的確有 d 影響信心,

但係小女依家讀緊 km n1, 佢係一個被縱壞又怕醜的小朋友, 但係番左學之後有好大進步, 亦睇得出 d 老師好鍚佢, 佢好好好鐘意番學 !

我地其實都有另一 offer, 亦知 km 唔夠出名, 但係都有唔捨得轉校的感覺, 所以仲考慮緊

所以, km 其實都唔錯架 !

三者中我會排列

1) 劍鳴
2) 約克
3) 聖若望

可以的話選平均的. 其實劍鳴的名氣也不錯. 整體感覺上可能比約克更好.

York 既學業水平真係好好, 就以去年升小結果為例, 80%入到A GRADE既小學.  20%入左B GRADE 既小學. 叩門有好多都OK 左. 至於今年升小結果就要明年6月才知道.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

請問資料從何處得到?又唔見網上有公佈?

原帖由 Fionyiu 於 09-12-16 16:31 發表
York 既學業水平真係好好, 就以去年升小結果為例, 80%入到A GRADE既小學.  20%入左B GRADE 既小學. 叩門有好多都OK 左. 至於今年升小結果就要明年6月才知道.

我同你一樣,就算有其他offer, 我好大機會留係劍鳴!
因為真係好好!好全面!
功課係深,係多,但個仔愈做愈有自信!
中英文都識好多好多字,能併讀初小英語同理解8、9成意思,有中、英題目的數學,
由怕醜、不敢與陌生人對話及對視,
至現在KMk3一個活潑,開朗,健談,不怕與外籍人士溝通,照顧朋友,有愛心,有思想,有智慧的小朋友,除了我與丈夫的努力,KM的功勞實在不少。相信KM為仔仔打好咁好ge基礎,將來升小絕對無難度!
我細女就讀n班,亦是怕醜膽小,但好聰明;初時諗住報某d popular學校,再自已教佢KM d 書本,但一諗起要放棄KM 實在太可惜la,所以多數留低!
其實超收事件都過左去la,再犯機會都極微,我認為問題不大!

原帖由 Tabobo 於 09-12-16 08:57 發表
我都知 km 超收問題, 的確有 d 影響信心,

但係小女依家讀緊 km n1, 佢係一個被縱壞又怕醜的小朋友, 但係番左學之後有好大進步, 亦睇得出 d 老師好鍚佢, 佢好好好鐘意番學 !

我地其實都有另一 offer, 亦知 km 唔夠 ...

回覆 1# Woodyryan 的文章

我其實都仲 15 16 緊, 好多朋友叫我轉去出名 d 既學校, 有利小朋友考小學, 但係去完 x'mas party 加每次收完 class teacher 電話都好心軟, 因為睇到老師真係好有愛心好鍚小朋友, 不過, 我終極 dream school 係 st paul kindergarten, 如果呢間成功, 就幾留戀都要走啦, 因為自己想阿女讀天主教學校...

係呢, 你細女讀邊班 ? 係唔係同學仔呢 ? 我阿女係讀 n1c pm

我的小朋友就讀此校, 是校長告訴我們的.

原帖由 chung222 於 09-12-16 16:41 發表
請問資料從何處得到?又唔見網上有公佈?
‹ 上一主題|下一主題