用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定唔到..可唔可以比小小意見
go

決定唔到..可唔可以比小小意見 [複製鏈接]

如果係你地你會唔會入民生
而家我仔會有20分入我母校聖方濟愛德小學(津校).係石硤尾.上網睇過往年有7成學生會上BAND 1 中學.男仔多數上到長沙灣天主教英文中學

我本來一心入KV 到3年後好彩就入好D既C小.唔得既就入我母校.再唔得就34網大抽獎 <--呢個我最唔想

不過而家民生收左佢AM.我又15 16 唔知好唔好一心入一條龍. 不過我老公唔多想.因為佢話我母校都唔差點解要去比錢讀呢間小學

大家點睇呢?

0    0    0    0

你講緊幼稚園嗎?  咁我揀民生囉, 你讀 kv 都要俾錢啦, 到時亦未必考得到, 呢幾年出生人口多左, 都係穏陣 d 好, 而且你讀民生, 到時讀完一樣可以去考其他私小直資. 況且, 好學校 20 分到時都未必一定得架, 大抽獎就更加難講. 如果經濟許可, 梗係保險 d 好.

原帖由 w_y 於 09-12-17 17:38 發表
你講緊幼稚園嗎?  咁我揀民生囉, 你讀 kv 都要俾錢啦, 到時亦未必考得到, 呢幾年出生人口多左, 都係穏陣 d 好, 而且你讀民生, 到時讀完一樣可以去考其他私小直資. 況且, 好學校 20 分到時都未必一定得架,  ...

聽聞今年15分都入到我間母校.
民生K程度唔夠KV好.應該考C小差小小

YES, BETWEEN KV AND MUNGSANG, I WILL CHOOSE MUNGSANG
原帖由 NICOLE123 於 09-12-17 17:22 發表
而家我仔會有20分入我母校聖方濟愛德小學(津校).係石硤尾.上網睇過往年有7成學生會上BAND 1 中學.男仔多數上到長沙灣天主教英文中學

我本來一心入KV 到3年後好彩就入好D既C小.唔得既就入 ...

原帖由 NICOLE123 於 09-12-17 17:22 發表

我本來一心入KV 到3年後好彩就入好D既C小.唔得既就入 ...

又講句sorry先..咔咔咔....一定會得罪到人..
KV唔系神, 你當佢系東邪, 武功都巧高強..但未必夾你個小朋友....3年後又上bk....再日日開P
MS有人講因為1/3小朋友去左私小 (1/3咁多???個人來講我唔系巧信, 閃走既即系一定好過呢條龍舟. 如果系真, 即系坐系隻龍舟搵金山銀壙..正呀.....下年成萬人報名都似)所以小一只到60%左右.
至於20分...點樣都系plan B離嫁啦...

首先我覺得考 c 小, k 當然有相當幫助, 但主要都係睇返 interview 同家庭其他因素. 我諗你都唔會完全靠學校吧. 如果覺得 20 分都算幾安全, 咁讀邊間幼稚園, 基本上都唔太影響升讀你母校, 那就算一間你最喜歡即可.

針無 2 頭利

原帖由 NICOLE123 於 09-12-17 17:41 發表

聽聞今年15分都入到我間母校.
民生K程度唔夠KV好.應該考C小差小小

原帖由 jean2003 於 09-12-17 17:47 發表

KV唔系神, 你當佢系東邪, 武功都巧高強..但未必夾你個小朋友....3年後又上bk....再日日開P
MS有人講因為1/3小朋友去左私小 (1/3咁多???個人來講我唔系巧信, 閃走既即系 ...

死GET唔到你個POINT。。。

kv 幫唔幫到你, 仲要睇你考邊幾間咋, 如果有些小學鍾意英文行先, kv 都未必有運行 (今年識唔少人衰左添啦).

原帖由 jean2003 於 09-12-17 17:47 發表

MS有人講因為1/3小朋友去左私小 (1/3咁多???個人來講我唔系巧信, 閃走既即系 ...

原帖由 NICOLE123 於 09-12-17 17:50 發表
死GET唔到你個POINT。。。

唔史死...我其實都冇咩up過.. 只系用唔同角度去睇某d野姐...
如果真系1/3搵到金山銀壙而唔去民小...妳就咩都唔史諗啦..我都走去讀啦....啦啦....
但禮問我...我唔信law....law...law........law.........

原帖由 w_y 於 09-12-17 17:50 發表
kv 幫唔幫到你, 仲要睇你考邊幾間咋, 如果有些小學鍾意英文行先, kv 都未必有運行 (今年識唔少人衰左添啦).

所以咪叫..東邪law....玩下姐......

原帖由 jean2003 於 09-12-17 17:55 發表

唔史死...我其實都冇咩up過.. 只系用唔同角度去睇某d野姐...
如果真系1/3搵到金山銀壙而唔去民小...妳就咩都唔史諗啦..我都走去讀啦....啦啦....
但禮問我...我唔信law....law...law........law......... ...

咁如果佢唔比我留低我就PLANB囉
就算佢比我留低。我都可以PLAN B

仲有齊多句...第日民生結龍..而禮個公子又選左ms既...
記得..記得..有位叔叔已經幫佢改左個花名

(((((((((((((周結龍)))))))))))))) 咔咔咔咔....

原帖由 NICOLE123 於 09-12-17 17:56 發表

咁如果佢唔比我留低我就PLANB囉
就算佢比我留低。我都可以PLAN B

系呀.......Plan B...巧巧用嫁.........

kv 程度較ms高, 其實我覺得ms 根本不是你杯茶。kv 上 k1時就算考私小/1st round 都應該有advantage(無宗教去找宗教學校另計), 只是到時又要再煩一次; 但入ms, 一是k1 直上, 但你是不會甘心的, 又再為囝囝找學校, 到時你又會後悔不早讀kv....

不要想ms了, 看來培正才是你杯茶。希望你心想事成。

My son was also accepted by Munsang-am.  One friend told me that the principal now is from Victoria.  The course content is more harder than before.  Then they have NET to teach English and Mandarin.  It seems to me that MS is also good school. If PC accepted your son, you will choose MS or PC ah??  

你煩 kv 定民生,我煩 sc 定民生

我簡單過你好多,無你咁多分,又唔係住名校區。用分考小學同大抽獎都無著數。

我而家o既諗法係,讀民幼有民小做 backup,讀幼稚園時睇下有咩 course 可以幫手 train 下個小朋友,第時可以試下考 d 私小直資。touchwood 考唔到好野,民小其實都幾好。

最重要係,民小個校網好,到中學派位有好多好中學o係o個個校網入面。再唔係一條龍上埋去民中都唔差。

其實有這個plan b 真是好好用(如果是其他就會好似上面有位講, 其實讀任何幼稚園都一樣, 反正母校入硬), 不過樓主出得呢個post, 我相信樓主是會去考其他學校的, 不會甘於用plan b。
原帖由 jean2003 於 09-12-17 17:58 發表

系呀.......Plan B...巧巧用嫁.........

原帖由 LittleKiwi 於 09-12-17 18:03 發表
其實有這個plan b 真是好好用(如果是其他就會好似上面有位講, 其實讀任何幼稚園都一樣, 反正母校入硬), 不過樓主出得呢個post, 我相信樓主是會去考其他學校的, 不會甘於用plan b。 ...

梗系..梗系.......呢樣野我明解...

其實好多煩惱是源於"有得揀"..... 樓主就是因為有太多選擇和後路  
原帖由 B.B.BaBa 於 09-12-17 18:01 發表
你煩 kv 定民生,我煩 sc 定民生

我簡單過你好多,無你咁多分,又唔係住名校區。用分考小學同大抽獎都無著數。

我而家o既諗法係,讀民幼有民小做 backup,讀幼稚園時睇下有咩 course 可以幫手 train 下個小朋友,第時可以試下 ...

原帖由 LittleKiwi 於 09-12-17 17:59 發表
kv 程度較ms高, 其實我覺得ms 根本不是你杯茶。kv 上 k1時就算考私小/1st round 都應該有advantage(無宗教去找宗教學校另計), 只是到時又要再煩一次; 但入ms, 一是k1 直上, 但你是不會甘心的, 又再為囝囝找學校, 到 ...

其實我又唔係一定要個仔入咩名校DBS果D既
聖方濟各我就更加唔會比佢入,太谷我自己頂唔順
培正未收我就當佢唔收唔煩住。
‹ 上一主題|下一主題