用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS Vs MCS
go

DGS Vs MCS [複製鏈接]

My daughter will soon be promoted to MCS secondary section smoothly, everything seem straightforward.  I don't know why she wishes to get into DGS.  I know little about DGS and felt a bit "high climb", I think she is influenced by her classmates and friends outside school.  She became another person in these few months, very eager to win especially those events awarding certificate or honours.  

I worried about the expensive sch fee and other fees to go with.  We are an ordinary family in Tai Po, not wealthy, to be frank, I am worried that she may succeed in admitted into DGS and I cannot say no or stop her.  She is preparing herself now.

Can some experienced mums advising me how to decide?  She may have her own thoughts......and I am afraid I may make a wrong decision (not going to DGS)......Mum is not always right......and I regret my own mom too......

1  How good is DGS?
2  Is it worth to study in DGS?
3  What is the difference (in performance) between these 2 sch?

Thx
   1    0    0    0

原帖由 mky9842 於 09-12-23 12:33 發表
My daughter will soon be promoted to MCS secondary section smoothly, everything seem straightforward.  I don't know why she wishes to get into DGS.  I know little about DGS and felt a bit "high climb", I think she is influenced by her classmates and friends outside school.  She became another person in these few months, very eager to win especially those events awarding certificate or honours.  

I worried about the expensive sch fee and other fees to go with.  We are an ordinary family in Tai Po, not wealthy, to be frank, I am worried that she may succeed in admitted into DGS and I cannot say no or stop her.  She is preparing herself now.

Can some experienced mums advising me how to decide?  She may have her own thoughts......and I am afraid I may make a wrong decision (not going to DGS)......Mum is not always right......and I regret my own mom too......

女拔點樣好就無須再講啦,係好多人夢寐以求的學校,但以一個十一、二歲人仔抱著一種追逐名牌的態度去讀女拔,開始學懂用甚麽方法可以幫助自己追逐名牌,長遠計,鬥貴族化你又點夠果度啲同學仔的家底鬥,鬥叻呢個世界又「一山還有一山高」,就算MCS都有咁嘅情況,小朋友這個年齡的心態巳經同我們做家長的一樣,我覺得並非一件好事,不單衹是純粹學費金錢的問題!我的女兒倒慶幸未能high climb就讀於MCS和DGS (塞翁失馬,焉知非福),但係同學仔都非常團結、互相關心,沒有妒忌好成績,或者瞧不起情況較差的,我仍然看到一個十一歲的快樂女兒。做父母的,教子女吾係一朝一夕,可能你很長時間忽視咗就讀貴族化名校,子女所衍生的問題,我衹能同情你的情況。

山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

"女拔點樣好就無須再講啦"
But I really don't know much about it, would you share a bit with me why is it good?

I am asking for some substantive info in order to make a rightful decision, do not think it other way.  

I sincerely hope some DGS parents may PM me their feelings and thoughts throughout the yrs while their girls are studying there.  Really looking forward for some help.

I would like to clarify that MCS is not what most people think, my daughter's classmates are nice and well-behaved and their parents are friendly and educated.

我唔知女拔好成點, 不過樓主你有個思想成熟, 有上進心的女兒, 你應感到開心.

坦白講,年年有幾多個10A學生係咪叫好,好似音樂、體育方面,DGS能夠提供很好的資源去幫助「有天份」的學生,例如剛剛泳隊贏得學界二十二年霸、舊年田徑總冠軍等,係咪叫做好?咁對無這方面天份的學生又如何?我唔覺得MCS讀書成績差過DGS,就算英文水平都是差不多,MCS本身都是名牌,都是好多家長想囡囡入讀的學校。我倒不如問吓你:BMW vs Lexus 你鍾意那個牌子?真正識揸車嘅人會覺得差不多,性能都係咁好,唔識揸車嘅人大多數會揀BMW。「名牌効應」當然會帶給學生和家長優勢啦,係咁簡單!

假如我囡囡係咁嘅情況,我必定先與她了解討論清楚:1.佢點解唔想讀MCS?  2.佢點解想讀DGS?How good is DGS?問佢「自己」而唔係問BK!  3.佢知唔知DGS每年學費承惠3萬8?不排除會再加,交六年(唔留級嘅話),都唔好計其他對學校贊助及學生自身補習費等等。  4.咁大件事佢係咪要得到家長同意而並不是祇是通知我?

如果佢有充份理由,而佢個人有咁嘅能力和整個家庭都能夠配合,我都會支持佢。不過,如果佢自把自為,呢啲吾係叫「成熟」,呢啲係叫做「任性」。如果佢無充份理由,只是阿同學A話好好,佢要跟埋同學去報呢啲咁嘅理由,我唔會認同佢有「上進心」,因為MCS巳經係很多人的Dream School,而佢「身在福中不知福」,我會覺得佢係「無知」,我會盡力去糾正佢。

分析中肯及處理方法很理性.  

希望樓主收到一些DGS資料後可跟阿女平心靜氣傾傾.

正如你的汽車例子, 其實根本不可以片面的說某一間學校是好過其他的,做家長的只是要給子女要找最適合自己的能力,興趣及環境便可。

原帖由 greendotdot 於 2009/12/25 00:55 發表
坦白講,年年有幾多個10A學生係咪叫好,好似音樂、體育方面,DGS能夠提供很好的資源去幫助「有天份」的學生,例如剛剛泳隊贏得學界二十二年霸、舊年田徑總冠軍等,係咪叫做好?咁對無這方面天份的學生又如何?我唔覺得MCS讀書成績 ...

原帖由 HumbleHeart 於 09-12-25 19:30 發表
分析中肯及處理方法很理性.  

希望樓主收到一些DGS資料後可跟阿女平心靜氣傾傾.

正如你的汽車例子, 其實根本不可以片面的說某一間學校是好過其他的,做家長的只是要給子女要找最適合自己的能力,興趣及環境便可。

我感到高興的是難得找到一些如你這樣的知音人,有時家長自己當局者迷,未必能夠很理性和中肯,不少年青人確是機靈聰敏,可惜因為家長過份溺愛,或者缺乏家長關愛等種種問題,將來有可能會誤入歧途,未免可惜!時下年青人追逐名牌心態,可能因為缺乏自信和關愛,要找人認同,結果衍生更多社會問題。正如你所說,希望樓主囡囡真的找到最適合自己能力、興趣及環境的學校,我是眞誠祝福她們。

我想女拔近10年已變了很多,亦不再是甚麼有$人讀的學校,當中住屋村,普通定庭亦大有人在,當然亦有住淺水灣,山頂的.不過無可否認成績或特異功能是最top的.
2009會考每人平均有7點幾個credit以上.

原帖由 mky9842 於 09-12-23 12:33 發表
My daughter will soon be promoted to MCS secondary section smoothly, everything seem straightforward.  I don't know why she wishes to get into DGS.  I know little about DGS and felt a bit "high climb" ...

mky9842:
兩間都是數一數二的名牌學府,入到其中一間而又讀得上已經要還神啦,你個女仲可以有得揀,我估計你的女兒應該好叻。

萬千寵愛集一身的孩子,好容易會變成太有主見(或者叫任性),又或者太過依賴。

如果這個問題發生在我的身上,我只有2個問題:
(1) 一定要她解釋為何要轉DGS,如果理由既理性而且對她學業有更大幫助,我會盡力支持。如果只為陪同學或朋友的話,我一定不會答應。
(2) 究竟我的經濟能力能否應付,如果不能應付,就算第(1)點成立,我都不會答應,讀到MCS已經非常好,讀唔到DGS都不會好差啫。

以上是我個人意見,希望幫到妳。

原帖由 greendotdot 於 09-12-25 00:55 發表
坦白講,年年有幾多個10A學生係咪叫好,好似音樂、體育方面,DGS能夠提供很好的資源去幫助「有天份」的學生,例如剛剛泳隊贏得學界二十二年霸、舊年田徑總冠軍等,係咪叫做好?咁對無這方面天份的學生又如何?我唔覺得MCS讀書成績 ...

回覆 1# mamimummy 的文章

如果財政上無問題 , 就一定DGS.

原帖由 greendotdot 於 09-12-25 00:55 發表

有無必要比較DGS與MCS,greendotdot我極之同意你的意見

好多名校如男/女拔, 一見到d運動or其他方面才能叻o既, 就去招手, 好似朋友個女游水叻, 女拔都招左好多次手, 但她不去! 好多c奶覺得奇加!! 有拔拔唔去,  佢同佢亞媽講, 佢係自己間中學校係甲組, 但去到拔拔就唔一定, 佢地已經有好多全港至top運動員係度.

原帖由 mamimummy 於 09-12-27 00:51 發表

Thanks

原帖由 漢堡飽 於 09-12-27 12:19 發表

有無必要比較DGS與MCS,greendotdot我極之同意你的意見

多謝支持,你講得好啱,點解咁刻意去比較蘋果和橙,根本無嘢係絕對,事物相對換過角度睇可能更海濶天空,無必要鑽牛角尖。況且我諗佢真正問題並不是究竟蘋果好定橙好,如果大人自己都亂晒龍,點幫到仔女。希望樓主不要見怪。

對greendotdot要百萬個鼓掌, 當年都是自已的盲從附和, 差點害了小朋友, 我想如樓主女兒學業超卓, 在這兩校都可成頂尖, 如只是用特異功能入某名校的話, 何不在原校做頭籌,好過在別校做後備啦啦隊 .........

其實如果成績是卓越的,,相信係DGS或MCS都一定好標青,而且一山還有一山高,點解要比較呢?
我真係幾奇怪個句cannot say no or stop her, 因為如果未讀之前已經感覺到學費貴或要考慮負擔其他雜費的能力,點解唔可以同個小朋友解釋,因為佢似終是一個11歲到的小朋友,唔係太清楚價值觀,而且牽涉到金錢問題是否應該要得到家長的認同?

原帖由 mgtmgtmgt 於 09-12-28 17:20 發表
對greendotdot要百萬個鼓掌, 當年都是自已的盲從附和, 差點害了小朋友, 我想如樓主女兒學業超卓, 在這兩校都可成頂尖, 如只是用特異功能入某名校的話, 何不在原校做頭籌,好過在別校做後備啦啦隊 ......... ...

你的小朋友有這樣理性的父母,都是他/她的福氣。希望佢不會「身在福中不知福」,好好珍惜!

原帖由 greendotdot 於 09-12-29 01:06 發表

你的小朋友有這樣理性的父母,都是他/她的福氣。希望佢不會「身在福中不知福」,好好珍惜!

是不是福氣現在不敢下定論, 只不過眼見小朋友的學姐及學兄, 用特異功能進入某頂級名校, 其實校內成績只是band2-3, 中一第一年已留級, 最好笑是問起那家長某位特異功能的同一sports term 頂班人, 今年20,讀form幾??? 她的孩子說無人知佢讀form 幾, 但今年20尚未考會考.其實不是常常返學, 所以所為名校只有10%成績超卓, 另10%特異功能超卓,橫掃學界取獎而出名.又有一次在某比賽場地, 某名校啦啦隊學生笑mcs同學, 只是讀書好叻,運動好廢.....聽到馬上火燒心.
‹ 上一主題|下一主題