用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 經過幾個月面試後,你地有無總結
go

經過幾個月面試後,你地有無總結 [複製鏈接]

如果可以從頭再做,你地會掂安排..
我知要in甘多幼稚園,我就一開始讀d有n班直上k1
唔使甘煩,你地呢?
   0    0    0    0

彩數大於一切

都唔知d學校以what黎收生,面試好的唔收,面試差的收左,(唔止一間),仲係上午校,唔通真係整定?

總結小一時仲惡劣, 幫囝囝報咗6間, 差不多全軍覆沒, 本來想囝囝開心上學,唔收就吧原校升萛啦,但e+有些動搖,會唔會開心過頭無咗競爭力.

你認為in得好的未必收, 你認為in得唔好的未必唔收...
總結:唔知點解, 唯有睇開d...

總結 (個人睇法)
1. 如果一切都係彩數.我應該同亞仔去買六合彩
2. 努力心血係無白費
3. 亞囝原來係好叻有好大進步
4. 收又煩 .唔收更加煩
5. 搬屋係無錯.

醒目開學勳章 貢獻勳章

1. 要幫細仔搵間好嘅N1, 出生率年年高, 唔知到時發生咩事, 亦唔想再年年玩呢個遊戲

2. 睇見佢嘅成績, 好似得到認同自己教仔嘅方法, 雖然最後決定唔轉校, 但係會繼續用呢套教個細嘅 (希望仲有咁好心機同時間啦)
3. 我諗我都係鍾意區內名校多過九龍塘名校, 好學校唔係睇地區嘅~ 不過區內嘅唔收.. 都無計!

最大收穫係睇到自己教女上真係有些不足,
所以入唔到超級大名校,
所以要加陪努力~!! 因為過多兩年, 又要完這個game! (我好唔想玩~!)

不過最後的結果都令我好滿意~!!

我嘅感想係:

1. 每間學校都有一套揀學生fomular, 評分基準..而我地係唔會知...學生表現絕對有分但佔幾多冇人知

2. That's why 一定要漁翁撒網, 不同level/類型嘅學校都要報d..確保唔會全軍覆沒

3. 雖然學生表現唔知佔幾多分, 但由細返playgroup及有返N1絕對有用, 起碼面試時冇咁怯...呢d錢唔慳得

我有兩個小朋友, 2003 SARS BB and 2007 豬年 BB, 真的 feel 到好唔同, 07BB 會面對非常大嘅競爭, 3年後會更激烈, 真的要好好反思今年的成功與失敗, 及繼續裝備!!!!

投入的心血沒有白費,但真的很累。小朋友反而很 enjoy 是完全估佢唔到的。

因為真係的很累,相信三年後那一戰將會更累。真的要小心部署......

我認為運氣大過努力, 我的囡囡都有參加 playground + 返 N班, 結果表演亦是一般.

feel到今年真係好多人!所以唔敢抱太大希望! 起碼唔得都唔會好sad!

另外真係要漁翁撒網, 唔好坐定粒6以為in得好就一定收! 真係天外有天!

仲有真係要2手準備! 我個係細囡(8月尾)又超怕醜, 見到人唔出聲擰轉面, 見到人多仲會喊tim! 所以我好早報定面試班, 真係有d用, 雖然佢都係好似好怕醜, 但係都會答晒老師d問題, 人地以為仲斯文tim  所以都有唔小offer! 我老公同事有個大囡2月既, 佢已經識好多野, 平時都好smart, 我同佢老婆提過話驚我囡怕醜得濟到時唔肯答, 所以報左面試班希望幫佢鍊大膽d, 佢竟然笑話冇用又waste money, 雖然我都知唔係一定得, 但係作為父母, 起碼我叫盡左力, 第時唔會後悔! 點知我個囡in左7間6間收左, 仲要有2間kln名校, 而佢個囡因為臨場扭計好多都唔肯答, 心儀個幾間全部唔收, 佢而家先對住我喊! 所以話幾時都要做足準備, 唔好到時先後悔!

2年後再玩過

1.  個仔一日一日長大,我、老公同個仔都得著,好好經驗。
2. 小朋友表現冇得控制 .....  
3. 更加明白結果冇得控制,學校收生準則係唔會知
4. 所有深深體會小一個次競爭仲勁 ....
5. 總結 = 有得簡,我會簡一絛龍學校,有一張票到時仲可
              以考下其他 ......

1. 面試表現跟收唔收無一定關係.
2. 有多人因素影響結果(父母教育, 職業, 住邊區, 老師眼緣.....)
3. 以阿囝平時的表現, 預左全軍覆沒, 估唔到他原來已經大個囝, 好多方面都進步左好多.. 尤其係IN培正, 居然可以一個人入課室面試無扭計.
4. 自己同小朋友都進步左, 感情好左.   
5. 讀N1呢個決定係正確
url=http://www.TickerFactory.com/]

我覺得幼稚園係睇運氣多過實力啦....個個都係得果兩歲幾..(好少會識飛既)......但小一就一定見真章.........所以依家頭痛緊讀唔一條龍/// 但回想今次既經驗.....有甘大壓力...先係推動全家去進步..... 總結報咗9間, 得左3間.waiting 2 間, 等in3間.一間就唔舒服無去....... 原本只係想佢開心上學,但家下見競爭甘大......都好擔心小一....最慘係心儀果間唔係一條龍...所以未到6月都未知...而且重有3間等in,這個遊戲玩足我地成6個幾月.........好慢長啊 ~~~

醒目開學勳章

諗起將來找小一, 的碓見真章.  呢幾年要更努力教仔.

至於幼稚園, 好在去年佢考到一間合適的.  今年不用再煩找k1. 一路直升.  大人細路也不用面對幼稚園interview.  由於佢番緊的學校唔錯, 也唔想小朋友再重新適應新環境, 我也無為"一條龍" 而走.

雖然大家都覺得一條龍係好,但香港d一條or半條龍為何統統都係私校,要有金錢先可以不使呢.....

bb幾叻都好,臨場佢唔like就咩都假,係唔開金口就唔開,但一踢出房門就變返正常。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-1-8 15:50 發表
雖然大家都覺得一條龍係好,但香港d一條or半條龍為何統統都係私校,要有金錢先可以不使呢.....

呢個係作為律校嘅"代價"
律校係無收生自主權架!
‹ 上一主題|下一主題