用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校谷一年,小二望插入名津,係迷咁易?
go

私校谷一年,小二望插入名津,係迷咁易? [複製鏈接]

聽落好多家長想讓小朋友小一讀有實力的私校, "谷"一年,試下小二時考入有名的津校, 但是否真的那麼理想?! 有否家長成功用此策略入倒名校? 入倒的,小朋友要有幾叻? 另外,學校真的小二便有位騰出?!
請分享.
   0    0    0    0

但係唔係你話"谷"就谷得到? 家長真係要擺好多心機, 而小朋友又要有這份talent.

原帖由 hidingdong 於 10-1-20 10:36 發表
聽落好多家長想讓小朋友小一讀有實力的私校, "谷"一年,試下小二時考入有名的津校, 但是否真的那麼理想?! 有否家長成功用此策略入倒名校? 入倒的,小朋友要有幾叻? 另外,學校真的小二便有位騰出?!
請分享. ...

醒目開學勳章 王國長老

聽落好多家長想讓小朋友小一讀有實力的私校, "谷"一年,試下小二時考入有名的津校, 但是否真的那麼理想?!
都要睇下小朋友係咪讀書材料得架, 如果讀間中規中矩, 阿媽都教到幾乎吐血, 何苦要搵間程度再高D呢

有否家長成功用此策略入倒名校? 入倒的,小朋友要有幾叻? 另外,學校真的小二便有位騰出?!
間間學校都有人轉校, 可能讀讀下跟唔上, 搬屋移民, 又或者更上一層樓, 轉間更名既, OR去國際學校, 咩原因都有, 有無位騰出, 話唔埋架WOR, 不過一間學校每年TOTAL有幾個位可以插都好正常(I MEAN小2至小5)
想插班, 除左人事因素, 當然係講實力(學業/課外活動), 要幾叻就睇下D競爭對手, 亦有學校"寧缺勿濫", 唔岩就一個都唔收
不過我識人插入MARYMOUNT, 協恩, 培正喇, 機會一定有

唔易架.

原帖由 hidingdong 於 10-1-20 10:36 發表
請分享. ...
~easybring~

醒目開學勳章

我囡囡今年成功轉到二年級
另外係8月另一間學校(天神xxx)都收左
以下係我之前寫既心聲,
同小朋友一齊加油丫~唔好放棄

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141151

我fd個女讀左1年 sfa 今年比佢插到入 maryknoll p2 佢開心到c 我地都好登佢開心
原帖由 小木偶媽咪 於 10-1-20 11:36 發表
以下係我之前寫既心聲,

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141151 ...

is the smart girl in the first 3 places in class of SFA? Do you know what's the format of interview for P2? I mean test + principle meeting? Thanks
原帖由 ShinTeresa 於 10-1-20 12:53 發表
我fd個女讀左1年 sfa 今年比佢插到入 maryknoll p2 佢開心到c 我地都好登佢開心  

具體係點我都唔係好清楚,佢又冇好detail甘講,佢only講sfa讀1年斑已經係p2既野,又谷英文,可能係甘佢女去in maryknoll時米有用law,至大point係佢老豆識校長個邊d人既  唔知呢下係米有big help la
原帖由 eggmama 於 10-1-20 13:15 發表
is the smart girl in the first 3 places in class of SFA? Do you know what's the format of interview for P2? I mean test + principle meeting? Thanks

我有朋友佢個仔仔,讀九龍塘小学,今年成功插入喇沙.

KTS, GH..學生都幾受津校歡迎, 我認識家長的小朋友當中都有幾個成功插班, 過往成績係首要, 通常都係全級頭20之內, 各項ECA..

跟住就要睇written test, interview 表現, 最後就係見家長..

ponysee, 請問佢有什麼"強項"?!

原帖由 ponysee 於 10-1-21 01:40 發表
我有朋友佢個仔仔,讀九龍塘小学,今年成功插入喇沙.

小木偶媽咪你原本的活動教學學校是私校/津校/直資?
成功轉校後,再有另一間學校(天神xxx)收?
咁你最终是讀"喜極而泣"果間,定(天神xxx)?!
你是為了找一所適合女兒的學校而奮鬥,很欣賞你.

原帖由 小木偶媽咪 於 10-1-20 11:36 發表
以下係我之前寫既心聲,

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141151 ...

醒目開學勳章

謝謝你!!
原本的活動教學學校是津校,派位的
最终是讀喜極而泣果間,因為我好鐘意呢間,又係神所賜的
有幸入到不斷感恩,呢間的感受太大了

原帖由 hidingdong 於 10-1-21 10:11 發表
小木偶媽咪你原本的活動教學學校是私校/津校/直資?
成功轉校後,再有另一間學校(天神xxx)收?
咁你最终是讀"喜極而泣"果間,定(天神xxx)?!
你是為了找一所適合女兒的學校而奮鬥,很欣賞你.

...

原帖由 JESSTIFF 於 10-1-21 09:54 發表
ponysee, 請問佢有什麼"強項"?!
有好多課外活動,比賽,(獎項)

原帖由 ShinTeresa 於 10-1-20 12:53 發表

maryknoll有插班考?未聽過喎!年年都話無位,所以考既機會都冇,你朋友個女考到經過?可否分享下?

請分享. ...

正有此意, 不知是否可行

Maryknoll有插班的, 我女女同年有一位同學插入MCS P.2,
她是小一全級第一名.

原帖由 lauerica 於 10-1-21 20:22 發表

maryknoll有插班考?未聽過喎!年年都話無位,所以考既機會都冇,你朋友個女考到經過?可否分享下?

能否分享是哪間小學?因小兒成績尚可,不過祇是地區熱門小學,故想看看插同級學校的機會有多少?

原帖由 ymama 於 10-1-21 21:44 發表
Maryknoll有插班的, 我女女同年有一位同學插入MCS P.2,
她是小一全級第一名.

原帖由 thomas_dad 於 10-1-21 22:50 發表
能否分享是哪間小學?因小兒成績尚可,不過祇是地區熱門小學,故想看看插同級學校的機會有多少?

Maryknoll係女校,你個係仔冇機會啦,

原帖由 ymama 於 10-1-21 21:44 發表
她是小一全級第一名.

可否講下學校幾時開始收插班生?
有乜渠道可拿到申請表?
‹ 上一主題|下一主題