用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 星期六面試九龍塘金巴倫道迦南, 已沒有信心了 ...
go

星期六面試九龍塘金巴倫道迦南, 已沒有信心了 [複製鏈接]

之前3次面試都失敗左, 今次第4次, 都無晒信心了, 都唔明N1都咁難揀學校既, 唔去就連機會都無, 去又預左失敗!
   0    0    0    0

不要那麼灰心,首先要明白那處出現問題,才可修正。

我之前聽過Sam Sir 所教的幼園面試家長工作坊,有些事前準備功夫真的要做,不如打過電話(身心靈全能發展中心)問一問他們可否教兩招,當然要他們有空,我的朋友打電話問資料時導師們也教到一些有用的技巧,他們很有心的所以我相信一定有些事可以幫手。

唔好咁擔心啦, N1又唔係一定要讀.  我個心態係有得讀就讀, 冇得讀就返playgroup.

面試我當同BB去玩, 話比佢聽我地今日去學校玩, 會有好多小朋友同老師的, 等佢覺返學原來係好開心好好玩的, 咁第時真係有學返都唔洗驚.

每次我BB去面試都玩得好開心!

你有無報屋企附近的nursery ?
九龍塘果d. 間間都一千幾百人報. 一定好大競爭.

我都係咁話, N1 都唔係好多得揀, 迦南乜仲有位咩? 我2個月前打去問, 佢話已經FULL, 所以申請都冇申請呀.

平常心啦~
據我所知e間canan上午班已經full左了~~

幼園面試家長工作坊!!!!!!!!!!!???????????????

我阿仔今日發燒,星期六都唔知去唔去到interview

咁之前幾次的面試係衰乜先?
我囡都係讀迦南, 佢個面試好簡單架咋喎, 唔洗識講嘢, 只係識比反應, 做到老師話要的嘢, 臨走同老師講句 bye bye 咋喎.

我地衰乜真係唔知, 因無人比到答案我地, 佢地唔會係信寫架! 但次次都有兩個家長即父母一同出度, 而且做左功課去的, 仔仔就未識講野, 但動作反應全部都做正確, 識聽肯做, 肯坐, HELLO及BYE BYE都有....只不過我覺得面左3次都係咁唔收, 有D失望。 有係人試過同我一樣, 最後點選擇呀! 我係有報4間九龍塘同附近N1, 附近N1要3月才回覆是否收。我都唔會放棄迦南的機會, 只不過......灰灰地, 謝謝您們的意見! 如有好消息, 我都會同大家講!

原帖由 TVb08 於 10-1-28 22:23 發表
平常心啦~
據我所知e間canan上午班已經full左了~~

請問你從那裡得知的, 因為我個細仔明天都會in, 我已直接問了大仔的班主任, 佢話上午係仲有位的...

星期六面試九龍塘金巴倫道迦南, 已沒有信心了

啱啱去INTERVIEW完, 阿仔表現好差, 一定唔收佢喇, 好唔開心

去完先知+南咁有system, 簡短嘅briefing會, address到重點. in嘅人好多, 但非常有秩序, 等唔多於20mins便可以離開. 九龍塘總校好大好有條理, 佈置得好用心. 如果, 喜歡間學校對小朋友照顧得好, 最緊要讀得開心嘅, +南真係一間好選擇.

我都係覺得你講得好啱, 這天嘅安排, 好滿意, 所以令我更加想BB能夠PASS入讀, 但很可惜佢當日表現真係不合格囉.

聽聞迦南唔難入,或者你們的B有機會呢,唔好咁灰心啦!

星期六in 完啦, 間學校安排都好好, 好滿意, 對上阿仔3次都表現好好, 今次.....竟然...好差呀! 我反而平常心去面對, 亦都唔知幾時有結果。阿仔佢坐唔定同唔聽老師指令, 唔多唔少我又要顧住佢, 又要答問題, 我自己都差埋...哈哈哈!  唔緊要, n1姐, k1再黎過! 反正IN得好未必收, in得差未必唔收。

我都覺得個安排唔錯...因為我一個人同阿b去In...所以冇得入去聽talk...而出面d房又好嘈聽得不太清楚....有冇去佐聽talk的媽咪分享下個talk有冇話佢地有冇外籍老師/PTH老師...N班有幾耐英文/PTH時間? 還有什麼特別的地方要留意?  十分感謝!!!

我BB上個星期六in 完,佢地明明話2月26日先出結果,但今日竟然收到信話收咗,下星期3要去註冊
有無其他小朋友都咁快收到信 

有.收左囡囡讀下午班, 正考慮中
原帖由 ynlee0504 於 10-2-4 23:28 發表
我BB上個星期六in 完,佢地明明話2月26日先出結果,但今日竟然收到信話收咗,下星期3要去註冊
有無其他小朋友都咁快收到信 

我今日都收到信啦...收佐阿b讀am班...其實有offer當然好開心, 但死啦...真係唔識選擇between九龍塘啟思 vs 九龍塘迦南...有冇人可以俾d意見呀?
‹ 上一主題|下一主題