用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基取錄信
go

匯基取錄信 [複製鏈接]

0    0    0    0

請間係米(東九龍)個間?

我2月尾收到信...3月4號交留位$490..
佢話大約5月會再收到信係關於新生入學既..

Did you registered? Is your child a Band 1 student?

原帖由 jess6622 於 10-3-11 18:50 發表
我2月尾收到信...3月4號交留位$490..
佢話大約5月會再收到信係關於新生入學既..

已經比左留位,佢一定要你交埋個張升中學生証..我都比埋佢,本來諗住等埋另外個間先決定..但佢要3月4日前交.所以交左先,加上我小朋友又比較鐘意這間學校..so......
問左匯基如果到時放棄可唔可以取回學生証佢都話ok既但留位費就無得回...
都係全級頭幾名average92.xx...

回覆 1# jess6622 的文章

咁快收到信仲註埋冊, 我0地未收到任何通知呀. 不過阿女個學生証俾0左福建中學, 因為佢0地係2月尾要我0地決定, 無計啦! 反正都係想搵直資學校, 唔返津校....

原帖由 hangyingmama 於 10-3-12 21:51 發表
咁快收到信仲註埋冊, 我0地未收到任何通知呀. 不過阿女個學生証俾0左福建中學, 因為佢0地係2月尾要我0地決定, 無計啦! 反正都係想搵直資學校, 唔返津校.... ...

請問點解"想搵直資學校, 唔返津校"?
另想問福建中學好或是匯基中學好? 謝謝

福建中學我聽好多人講都話好好架,匯基(東九龍)都好..不過無福建中咁多人識..
唔係話津校唔好..津校都好.我都簡左藍田聖保祿,今日收到面試信20號見..德望又下星期先知點..不過自己附近無邊幾間簡,我住得匯基近(我小朋友話鐘意x_x)..又要交左証比佢留位先...所以先咁急要比左張証佢...咁佢話如果唔讀可以比番我既..
津校要等到7月先知,期間會好有壓力,成日唔知中唔中到,同埋睇完佢隻vcd講解點分配之後覺得真係好大抽獎feel....唉~~

回覆 1# jess6622 的文章

我都覺得要等到7月,阿女個名次又係中間,都係要參加抽獎; 我0地培正話120-220名內係有資格參加入返培中既大抽獎, 但係歷史話俾我知係150名0個位入唔返, 而220名0個位係幸運兒, 都幾驚嚇, 我受唔起呢0的剌激; 都係早0的搵間合心水又負擔得起既直資學校, 唔駛到時同人爭,仲要撲0黎撲去, 真係唔好咁煩喇!

你幾時收信呢?你的小朋友是全級頭10名嗎?

原帖由 洋洋 於 10-3-16 10:42 發表
己收信-限3月19日前交Undertaking of Accepting, 但我地唔會交, 因為我只想給囝囝實習面試機會, 而不會放棄抽律中.

另外, 封信話假如小朋友在小五,六全級頭10名 會有按比例的Scholarship, 即是囝囝可以全年免學費,  ...

都未必, 唔好咁快打輸數, 0的信陸續出梗, 我覺得都係睇小朋友interview時既表現, 同埋現時校內操行. 因為我個女interview0個日撞返佢幼稚園個同學仔媽咪做家長義工, 佢個大仔成績都係一般都收, 而家個細仔都係今年apply, 佢淨係同我講0係度讀書會好開心, 無壓力, 感覺唔到係要求成績勁先有chance, 不過得閒都搵吓佢傾傾; 反正我都係等信0個位, 隨緣吧!

原帖由 moonly 於 16-3-2010 21:21 發表
睇你地敢講,匯基都係收頭二十名內學生,我仔仔都無咩希望,佢考全級五十名!

請問你係第一輪apply定係第二輪呀?咁成績咁好係咪參加大抽獎定係考0左其他band 1直資學校呀! 其仔兩個同學仔都唔註冊係咩野原因? 係咪間學校唔好呀, 好想知多0的! 謝謝.

原帖由 洋洋 於 18-3-2010 11:01 發表

上星期收信, Yes, 是頭3名.
囝囝個班有2個同學都考到, 都係唔註冊, 我諗有好多人只係來面吓試, 當deadline到咗, 學校就有位滕出來

我係2月收信.
我都會去取回小六學生証..因為諗住讀第二間...

原帖由 洋洋 於 10-3-18 11:01 發表

上星期收信, Yes, 是頭3名.
囝囝個班有2個同學都考到, 都係唔註冊, 我諗有好多人只係來面吓試, 當deadline到咗, 學校就有位滕出來

本身簡左匯基/德望/藍田聖保祿,呀囡開頭都鐘意德望, 跟住唔明點解佢又話要讀匯基x_x德望比匯基遲收到信.藍田聖保祿收左信佢又唔肯去見...所以就註冊左先x_x
其實幾間都係好既學校....但我就比較想佢入德望啦...所以衣幾日都好煩..要係咁同佢傾...x_x
雖然....讀既始終都係佢...mmmm但係....可能到最後我諗唔比佢簡.好矛盾..星期一要留位.. sor~你問少少問題我答左咁多無謂野....唉~~~~~
原帖由 洋洋 於 10-3-19 12:30 發表

好奇一問, 諗住讀邊間?
‹ 上一主題|下一主題