用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 怎樣說服朋友比佢阿女繼續st?
go

[聽/語障] 怎樣說服朋友比佢阿女繼續st? [複製鏈接]

我friend阿女25月大:
1. 經常留口水, 連番2歲班老師都叫佢要帶幾條口水肩
2. 多數發出ar ar 聲, 唔識叫daddy mommy or 奶奶 mum mum, etc, 只係想抱時講"paul"
3. 走路不穩
4. 從來沒有模仿遊戲

醫生查不出原因, 體重從未達標, 身高average.  已經接受了半年ot training (一星期一次, 每次三小時), 朋友說bb只有少訐改進, 還不懂得說話.  她說那些ot教的training 沒有新意, 她放工後回家自己幫阿女都得, 準備放棄ot training.  有沒有過來人可告訴我這是否正確的決定? Thanks!  我不忍心看見bb不知道會不會被延誤了治療的時間
   0    0    0    0

其實你唔需要說服佢,個小朋友上堂都係佢既親身睇會,其實來來去去都係做一些重覆既動作,最重要你朋友可以每日持之而行幫小朋友做練習,當小朋友做倒治療師既要求時,你朋友到時一定會覺得自己之前所學既技巧不足夠幫小朋友更上一層樓,佢自己再會搵治療師幫手.

可以叫佢參加下普通嘅PLAYGROUP, 等佢睇下一般小朋友語言能力有幾多...同其他人一比, 家長心裏應該好清楚自己個小朋友能力同人嘅差距有幾大...
另外, ST TRAINING 除左TRAIN 小朋友,都係TRAIN 家長 . 令家長學識點引導小朋友. 用呢點出發, 你朋友會唔會覺得好啲??

原帖由 cmchang0927 於 10-3-19 13:54 發表
我friend阿女25月大:
1. 經常留口水, 連番2歲班老師都叫佢要帶幾條口水肩
2. 多數發出ar ar 聲, 唔識叫daddy mommy or 奶奶 mum mum, etc, 只係想抱時講"paul"
3. 走路不穩
4. 從來沒有模仿遊戲

醫生查不出原因, 體 ...

而且2歲小朋友一般都很少不停流口水...
你朋友的女兒應該是口肌很弱...影響了發音及說話.
其實坊間亦有不少免費的評估.
叫你朋友去做, 當是SECOND OPINION 吧!

叫佢打去健康院做評估會好0的, 2歲應該唔流口水

最近我FRIEND排到I位, 將於9月入學.  佢阿女而家係間以英語為主的的2歲班.  排到I位我替她高興因她只排了八個月. 前兩日, 佢又同我投訴, 話I位間幼稚園CHEAP, 一星期才有一兩日外籍老師教授的英文課, 每日也要簽健康申報表, 又要帶兩對SOCKS, 同學質素差.................其實我另一FRIEND的BB只是8個月大, 流口水也比她阿女少好多. 她其實也知道自己阿女DELAY, 但是不知為甚麼又覺得TRAINING 好廢............... 又不大認同專業人士的意見, 例如單一語言學習, 我話都好既, 而家I位雖然外籍老師少opportunity 接觸, 可以專心學好廣東話先, 佢即刻話:我唔贊成要先學一種語言先囉...............

你朋友所謂既野我完全認同,如果佢唔想讀有I位既幼稚園可以自費搵私人語言治療,或者平時小朋友放學可以同佢去學英文.每個人諗法唔同,自己應該最清楚自己小朋友既需要.

哈哈...d I位學校同國際幼稚園比較,一定冇得比。因為服務目標同對象亦不同。

Oh!  我仲以為i位是有發展遲緩的孩子最好的選擇呢...... 那麼如果上午去i位, 下午去國際幼稚園, 好唔好呢?
原帖由 pollybell 於 10-6-14 11:31 發表
你朋友所謂既野我完全認同,如果佢唔想讀有I位既幼稚園可以自費搵私人語言治療,或者平時小朋友放學可以同佢去學英文.每個人諗法唔同,自己應該最清楚自己小朋友既需要. ...

返兩間我覺得對小朋友黎講太辛苦,如果佢已經唔需要午睡就無所謂.不過一放學要即食飯轉頭又趕返學真係要屋企附近先得.
原帖由 cmchang0927 於 10-6-15 00:11 發表
Oh!  我仲以為i位是有發展遲緩的孩子最好的選擇呢...... 那麼如果上午去i位, 下午去國際幼稚園, 好唔好呢?

原帖由 cmchang0927 於 10-6-14 01:23 發表
最近我FRIEND排到I位, 將於9月入學.  佢阿女而家係間以英語為主的的2歲班.  排到I位我替她高興因她只排了八個月. 前兩日, 佢又同我投訴, 話I位間幼稚園CHEAP, 一星期才有一兩日外籍老師教授的英文課, 每日也要簽健康 ...

I 位學校目標係: 提供一個共融(有其他NORMAL DEVELOPMENT 嘅小朋友)嘅學習環境之中, 俾有語言/肌能/智力發展慢嘅小朋友, 從朋輩同I位老師及專業治療師協助下成長! 唔係專學英文WOR!

原帖由 cmchang0927 於 10-6-15 00:11 發表

I 位對好多有發展遲緩的孩子都是一個不錯的選擇.
問題是, 未能完全接受小朋友有DELAY的家長,接受不了小朋友不是入讀傳統名校!

我認識有些家長會堅持有發展遲緩的孩子讀傳統名校,
結果半個學年後, 給學校勸籲轉校...

其實佢女間學校都有建議佢轉下午班, 因為下午班少人d, 容易d照顧佢阿女.  我有一d疑問想請教一下你:

1. 佢女從出生到現在(七月兩歲半)也不會笑到露齒, or笑到咭咭聲, 與口肌弱有關嗎? or it just because of her personality?
2. 從無玩躲貓貓, 扮演e.g 煮食等遊戲, ok嗎? 不過現在已有進步, 懂得把書拿到媽媽面前, 說一個和"睇"差不多音的字.  

Thanks!

醒目開學勳章

我好同意ChattyST的說法, 真係有好多人接受唔到自己的小朋友唔能夠讀傳統的幼稚園o架! 有些人去完健康院見醫生, 經初部評估後, 他們也不信, 堅持話子女只係慢, 無問題, 唔會俾佢地上training, 這樣其實間接令佢地錯失左學習的黃金期, 好可惜o架! 另有會員話可以自費搵私人語言治療, 呢個方法當然可以啦! 不過唔係人人負擔得起!!

入主流學校

回覆 4# ChattyST 的文章

ChattyST, Please check PM

醒目開學勳章 王國長老

我仔都係讀i位, 就黎畢業了(9月升小1)

無錯, i位學校唔係谷, 你要同果d國際幼稚園比, 當然無得比, 1星期有1,2日外藉老師仲想點? 我仔果間3年都無一日!
想當年, 阿仔入左間所謂名幼稚園, 社工打黎話打到i位, 左唸右唸親手遞信放棄名校, 點知個天就咁玩野, 同日下午, 另一間名校打黎話waitlist有位, 我話唔要喇, 擺低電話把把聲喊出黎, 真係好難過

但我真係無後悔過俾個仔讀i位, 我仔係讀所謂國際幼兒園, 去拎成績表, 老師一句無心既comment話醒我, 佢話"你仔仔各方面都ok, 但可能因為佢講野慢, d同學仔唔鐘意同佢玩" 我聽完好心痛呀! 於是社工打黎話有i位, 我問左自己幾日, 究竟咩係"好"? 我俾貴既學費, 好質數既老師, 係咪我仔需要既野? 答案原來唔係, 我仔需要既係支援, 耐心, 老師既社交輔導, 語言訓練, 令佢追返上

i位老師亦無讓我失望, 我仔入去讀k1, 初時真係同佢講野都無反應, 有次i位老師kick親跌倒, 我仔走埋去口齒不清咁問"你無事嘛?" 老師話佢連痛都唔理, 第一時間去拎本簿記得果年果月果日, 我仔識用4個字關心佢, 呢件事我好記得, 好感激, 呢d就係我期待既野, 我覺得我揀岩左條路

當初有唸過讀完k1, 轉校lor! 結果我心甘情願讀左3年(我仔另一個i位同學亦一樣)

其他學術野, 再擔心啦! 有時細路發展好驚人架! 為左準備仔仔升小一, 5月中開始我俾佢學pth, 學左2個月(8堂), 而家我仔已經識晒所有聲母韻母複韻母, 識識地睇拼音讀, 發音唔錯wor!

至於果個"另一個i位同學", 佢媽比較緊張, 都俾幾多課外活動, 今年叩門入到一間地區名校啦!

Thanks for yr sharing!
My friend always calls me and complains abt minor things, e.g. her girl coughs, so she put an apple into her school bag everyday for a wk and asked the school teachers to tell the helpers to cut it up for her girl to eat at lunch time (cos' other fruits are 涼!), then the teacher said that it would increase the workload of the helpers.  She just complained to the headmaster, so finally, she found that two out of the seven days the apple was fed...... then she called me to complain that in the international kindergarten, the teachers and helpers just helped her to feed her girl with apple .........., and also, she said that there are so many "big 6" kids in the i- kindergarten, the parents are so 不知所謂;  She let her girl to have trainings but she always said that it wasn't useful cos' her girl still 流口水......she is the kind of person always said that "有錢有咩唔得?"  But I knew that she was quite depressed when she knew that her girl is delay earlier.  I am just not brave enough to tell her that her girl needs to study in i-kindergarten cos' speech is her most concern at this moment......  She always said that the i-kindergarten's kids will have bad influences on her girl............ so......... just 呻下......
原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-30 17:56 發表
我仔都係讀i位, 就黎畢業了(9月升小1)

無錯, i位學校唔係谷, 你要同果d國際幼稚園比, 當然無得比, 1星期有1,2日外藉老師仲想點? 我仔果間3年都無一日!
想當年, 阿仔入左間所謂名幼稚園, 社工打黎話打到i位, 左唸右 ...
/

醒目開學勳章 王國長老

唔怕講句, 我大女係讀一間直資學校, 好大部分家長都係小康or above, 專業人士, 屋企有車住私樓有咩會藉果d
我仔讀i位, 的確, 家長係唔同的, 好多真係為兩餐奔走, 唔會唸考私校, 仲有d大陸南亞裔tim........無錯大家對於教育孩子觀念可能有分別, 但唔代表佢地既小朋友一定會帶黎壞影響呀(好多不知幾乖巧/醒呀)
況且, i位學校, 由朝早8:30做到夜晚8pm, 星期六都要開, 老師都仲要進修仲有私人生活, 我好佩服d老師就真! 有咩意見我會講, 家校合作我幾時都信, 但我唔習慣郁d就投訴......
原帖由 cmchang0927 於 10-7-31 11:41 PM 發表
Thanks for yr sharing!
My friend always calls me and complains abt minor things, e.g. her girl coughs, so she put an apple into her school bag everyday for a wk and asked the school teachers to tell t ...
‹ 上一主題|下一主題