用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼潛係咪變差左? 定係我要求高呢?
go

幼潛係咪變差左? 定係我要求高呢? [複製鏈接]

我係上網search見幼潛好出名又好多人讚先去報名
上完個家長會
已經覺得佢地辦playgroup好行政化及商業化
上左幾堂
同之前上的playgroup比較
內容並沒有特別好..師資更只是普通的幼師兼職
完全對幼潛失望..更加無晒期望
而家諗住上埋剩低幾堂
就同幼潛及基X教服務處永遠講bye bye

係我要求高..定係幼潛真係變差左?
   0    0    0    0

原帖由 neko1234 於 10-4-12 10:56 發表
我係上網search見幼潛好出名又好多人讚先去報名
上完個家長會
已經覺得佢地辦playgroup好行政化及商業化
上左幾堂
同之前上的playgroup比較
內容並沒有特別好..師資更只是普通的幼師兼職
完全對幼潛失望..更加無晒期 ...

名過其實...
我之前都係上左幾堂就quit左.

原帖由 mianyang_99 於 10-4-12 11:06 發表

名過其實...
我之前都係上左幾堂就quit左.

去上幼潛
完全覺得係去比人打擊自己做父母的信心

我家BB好動
係6個月識爬..11個月識行..12個月就想爬上sofa..自己開門個種BB

之前上playgroup
我有時都會說BB好唔乖..唔肯合作一齊玩..
老師反而叫我去欣賞BB的優點
佢健康,佢有活力,佢有power可以自己做好多事
佢手多係因為佢喜歡探索了解新事物
佢唔肯玩..只係因為佢對呢個遊戲無興趣..
叫我唔好成日話BB唔乖..
唔好講負面說話..
我由playgroup中除左學識玩..仲得到信心

但係呢D信心..
係我上左家長會及3堂幼潛就比人打沉晒
幼潛只可以一個父/母同BB上堂
我話咁樣父/母學左返屋企都好難好清楚教到比另一個知
佢話係我地二父婆溝通有問題..我好hurt

上幼潛
要求小朋友要坐定定玩佢要求的遊戲
我家BB太好動..唔肯坐定定..而對於無興趣的遊戲..更加唔肯參與..
老師只會出聲叫我捉住BB..
課後想反映..想叫老師睇諒一下BB好動..同想請教有咩可以令BB坐定定 (佢教咁多堂..我諗點都有D辦法可以提議..)
有邊個父母唔想小朋友坐定定...但有時連我都捉唔住..BB只係1歲人仔咋..
但老師只係負責講課..講完就係下堂的時間..
同我講上堂一定要小朋友要合作..要坐定定..
講到好似我的小朋友..好似係一個不乖的壞學生..而我係一個麻煩家長

諗住幼潛更出名..應該更好..
點知..

我而家完全無信心教BB
我同老公講..好怕以後BB上KG...上小學..
會日日比老師打電話來投訴話BB坐唔定..頑皮..唔專心..
而家的幼師係咪個個都好似呢個幼師咁..
都咁無愛心..只求自己教學方便..
而唔打算同家長傾下有咩方法可以改善?

我玩幼潛玩左3期, 參加原因係因為佢地會按住小朋友o既月齡設計合適的大小肌肉活動, 好多playgroup都無. 同組小朋友年齡相差不少於三個月.

不過我覺得200元一堂實在太貴, 而且每堂一小時, 時間太短, 導師質素 亦良莠不齊. 有些好好, 有些只是一般. 出面好多playgroup都無佢o甘貴.

原帖由 neko1234 於 10-4-12 11:57 發表

去上幼潛
完全覺得係去比人打擊自己做父母的信心

我家BB好動
係6個月識爬..11個月識行..12個月就想爬上sofa..自己開門個種BB

之前上playgroup
我有時都會說BB好唔乖..唔肯合作一齊玩..
老師反而叫我去欣賞BB的優 ...

我個仔同你個bb一樣,幾乎冇一分鐘可以坐定,我上左3期幼潛,除左第一次馬ee係教到野外,其他都只當我個仔係不合作嘅小朋友,有時仲流露出不耐煩嘅咀臉,我都覺佢地越辦越差,所以我從不推薦比我嘅friends....

醒目開學勳章

我上過三期,跟過三個ee

馬ee最好最投入,Bonny ee都幾好,張ee似打份工多D
主要都係睇吓跟邊個

教我BB係林ee
佢上堂只會教3個遊戲..跟住用2分鐘講呢三個遊戲的用途...跟住同大家講88
完全係打工..
並且忘記左佢教的係BB...而唔係佢KG的小孩子..

原帖由 yywing 於 10-4-12 14:55 發表
我上過三期,跟過三個ee

馬ee最好最投入,Bonny ee都幾好,張ee似打份工多D
主要都係睇吓跟邊個

你咁好野既, 記得晒d ee名 , 我上過半期, 已經唔記得左lu.

醒目開學勳章

原帖由 mianyang_99 於 10-4-12 15:16 發表

你咁好野既, 記得晒d ee名 , 我上過半期, 已經唔記得左lu.

姐姐名我都仲記得呀!

I joined before and also found it's not as good as the comments from BK.

I am disappointed too..and it's not cheap..$200 per class..can get a better class out there.

馬ee真係好好, 我好好彩個仔現在第二期跟馬ee

你地係邊度上堂? 我係TST都ok wor

我玩咗一期幼潛, 係Bonny EE教, 我覺得一般, 因為我嗰班有一個小朋友專注力較差, 佢就focus咗喺嗰位小朋友, 其他小朋友佢好少有comment!

我另外有個朋友喺TST上, 佢話個老師每次都會遂個小朋友comment, 最後做evaluation都講好多每個小朋友嘅優點同缺點, 但我上最後一堂, Bonny EE只係comment咗我個仔一句, 跟住就問我覺得點, 同埋有無野問佢, 我覺得都幾無聊!

我囡囡上左兩期都係跟馬姨姨, 囡囡由最初好怕醜,咩都唔肯做到主動舉手,好聽導師話,放學時每次都要抱抱馬姨姨先肯走,證明幼潛課程都唔係唔好,最重要都係遇到個好老師.囡囡已經無上堂個幾月(因為已經超齡),佢仲好記得馬姨姨同埋IRIS姐姐架! ^^ (有時我都會想帶囡囡返去探佢地,不過又怕阻住人地收工)

我好同意你地所講,真係睇邊個教,我兩期都係梁ee教,佢係阿囡的天敵,我同囡囡去過好多不同的playgroup,都未試過囡囡咁唔喜歡一個老師,因梁ee無咩耐性,做唔到佢要求佢就會覺得係bb有問題,我個人認為每個小朋友都有個別差異,唔應該係咁,所以我怕第三期又係佢教,決定以後唔再報

我係觀塘CTR

佢每堂都係教完遊戲就用二分鐘講遊戲目的..跟住就放學

從來無坐低COMMENT過各小朋友在堂上表現及玩遊戲的能力..更無分折小朋友的優缺點

我都上過兩期馬ee, 一期梁ee. 之前都聽過朋友對梁ee的劣評, 上梁ee後又唔覺佢o甘差, 只屬一般.
不過相比馬ee, 馬ee真係好好多, 因為馬ee每堂都會教到家長好多野, 而梁ee課堂, 同小朋友玩完就會講bye bye.家長好似沒有甚麼得著.

幼潛再唔改善教學質素, 只會流失更多家長.

醒目開學勳章

我個女上左一期,16-19個月班,係梁ee教,我地兩夫婦輪流上,都覺梁ee ok wor,好關心小朋友,好留意佢地嘅表現,我地果班嘅媽媽好多野問架,佢都好樂意stay behind同我地傾,俾左唔少意見,仲叫我地隨時打電話俾佢,even個course完左都無問題,阿女亦都好鍾意佢,堂堂都要坐梁ee大脾,另外阿女又學到野,有唔少進步.
不過我諗都係人夾人啦,而且個個小朋友都唔一樣,但我地自己覺得好ok.

我係馬ee教 (TST CTR),好樂意同我地傾BB progress,俾左唔少意見,有heart.

我都上過兩期, bonnie ee 同張ee. 感覺上bonnie ee比較好...
‹ 上一主題|下一主題