用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀理解
go

閱讀理解 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我小朋友小一, 想問有咩方法提高佢閱讀理解的能力? 如果想操佢做多D練習, 咁方間邊個出版社好D?
   0    0    0    0

原帖由 happysmileha 於 10-4-22 17:24 發表
我小朋友小一, 想問有咩方法提高佢閱讀理解的能力? 如果想操佢做多D練習, 咁方間邊個出版社好D?

妳呢個答案,是『多看故事書』,我個囡小三,佢已經超越了我的中文能力,做閱讀理解非常快及分析準確,現在只欠一點就是對整篇文章的深層意義。

回覆 2# happyvalley 的文章

我女兒都是小一, 中文閲讀理解能力很差,請問有什麼故事書適合小一呢?

原帖由 ling2003 於 10-4-24 09:29 發表
我女兒都是小一, 中文閲讀理解能力很差,請問有什麼故事書適合小一呢?

小一只是學習開始,不可能定閲讀理解的能力,到圖書裹除了漫畫書外,所有大圖畫書連字都可以,開始時不一定要多字,最重要以小孩的興趣開始,字小但圖片精彩最好,我囡囡小一時連『自己』兩個字都不懂,不過次次去圖書管都會借十幾本書返屋企睇,大插圖個 d,到小二開始借『老鼠記者』,去一個廁所可以睇完一本。

所以不要急,最重要佢有興趣繼續睇。

醒目開學勳章 王國長老

試下俾d內地既閱讀理解練習佢做, 佢地d approach同香港唔同的, 深度好多
原帖由 happyvalley 於 10-4-22 09:00 PM 發表

妳呢個答案,是『多看故事書』,我個囡小三,佢已經超越了我的中文能力,做閱讀理解非常快及分析準確,現在只欠一點就是對整篇文章的深層意義。 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-24 15:46 發表
試下俾d內地既閱讀理解練習佢做, 佢地d approach同香港唔同的, 深度好多

但似乎國內版的語法和語境好唔同,我發覺除了詩詞部份問題不大外,其他用到生活上的文章都難引起小朋友共鳴,好似擬聲詞部份,我自己都唔太明,可能高小會啱用些。

原帖由 happyvalley 於 10-4-24 11:39 發表

小一只是學習開始,.....大插圖個 d,到小二開始借『老鼠記者』,去一個廁所可以睇完一本。

嘻嘻,唔好鬧我,你係咪想講去一「次」厠所....

話時話,咁你屋企有幾多個廁所?  我屋細人多,阿女冇得在厠內聞書香。

醒目開學勳章 王國長老

國內d練習, 一黎會好習慣test成語(我女簡直一敗塗地), 而且用詞亦無香港d練習咁"廣府話", 例如會有"頭兒叫我幹啥就幹啥"等比較"大人"既寫法, 香港書唔會用到呢d句子
你講得岩, 高小係要接觸多d唔同既體裁, 如果齋睇本地文章會唔夠用

原帖由 VeryHappyMum 於 10-4-26 03:48 PM 發表
但似乎國內版的語法和語境好唔同,我發覺除了詩詞部份問題不大外,其他用到生活上的文章都難引起小朋友共鳴,好似擬聲詞部份,我自己都唔太明,可能高小會啱用些。 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-26 16:09 發表
國內d練習, 一黎會好習慣test成語(我女簡直一敗塗地), 而且用詞亦無香港d練習咁"廣府話", 例如會有"頭兒叫我幹啥就幹啥"等比較"大人"既寫法, 香港書唔會用到呢d句子
你講得岩, 高小係要接觸多d唔同既體裁, 如果齋睇 ...

多謝 mom ,我覺得妳的提意好好,可以多方面學習,唔知香港有冇呢類書店!

多 d 同小朋友車天車地,佢就會多多鬼主意,只要講到唔夠佢講,自己表面無奈但心裹非常開心。

原帖由 VeryHappyMum 於 10-4-26 15:55 發表

嘻嘻,唔好鬧我,你係咪想講去一「次」厠所....

話時話,咁你屋企有幾多個廁所?  我屋細人多,阿女冇得在厠內聞書香。

做人父母是要學習多忍耐,包括小朋友在廁所進行有益身心活動

May I seek all your suggestions?My son has been performing bad in this area, he likes reading but I found most of the time he could not grasp the main idea of the story, or he could not think widely what's the meaning of the acts of the characters.  What could I help him?  I found him don't understand quite some phrases and words in the comprehension.

In addition, his listening has been really bad as well, may I seek for any suggestions also?

Hope you could help me....

回覆 2# happyvalley 的文章

Also, despite he likes reading, he needs me to tell the story to him.........  Or this is a bad habit, how to correct it?

醒目開學勳章

原帖由 happyvalley 於 10-4-24 11:39 發表

小一只是學習開始,不可能定閲讀理解的能力,到圖書裹除了漫畫書外,所有大圖畫書連字都可以,開始時不一定要多字,最重要以小孩的興趣開始,字小但圖片精彩最好,我囡囡小一時連『自己』兩個字都不懂,不過次次去圖書管都會借十幾 ...

題外話
吾好比個女係廁所聞書香
會有近視
我個女就係甘衰左, 有一年成日拿書入去聞, 結果依家小六, 已經400幾度

原帖由 CrabPincers 於 10-5-4 10:41 發表

題外話
吾好比個女係廁所聞書香
會有近視
我個女就係甘衰左, 有一年成日拿書入去聞, 結果依家小六, 已經400幾度

我星期六日都會週到去玩,望遠左會好 d 瓜!

呢排 TSA 做到訓係到,睇書都睇小左。

醒目開學勳章 王國長老

咁岩晒了, 我仔2百幾度遠視, 正好"鄧返暈"
原帖由 CrabPincers 於 10-5-4 10:41 AM 發表
題外話
吾好比個女係廁所聞書香
會有近視

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-5-6 10:14 發表
咁岩晒了, 我仔2百幾度遠視, 正好"鄧返暈"

下, 係吾係可以'鄧'返暈架..........我有日同個女去買珍珠奶茶, sogo 後邊街超多人果間, 佢問我, 有乜野味道揀, 我叫佢自己看牌啦

頂........又看吾到d 字啦, 我話吾係卦, 我都看到啦, 佢話看吾清.......看怕summer 又要再配過副眼鏡先得啦

叫佢看書, 坐係書檯上邊, 放本書係檯面看, 佢係都要聞書香
叫佢看下書半個鐘, 就望下遠野, 比對眼休息下, 係都要追.........

好彩無打nds 者, 如果吾是, 真係成千度近視都得啦佢

之前於 PAGEONE 買了本我都覺得皮好的 execise book 每本 HK$198 Grade 1 - Grade 6 都有, 吾單只有閱讀理解, 每本內容包括有 Reading comprehension, phonics, writing skills & maths ...etc. 不過都几厚約有2寸 本書是STEP BY STEP 咁... 去guide小朋友如何看一編文章, 如何找到文章主旨...本書開頭還有 parent guide 你睇去找來看看!!

Name of book:
Complete Curriculum: Grade 1 - 6 (Flash Kids Harcourt Family Learning)

原帖由 leungchai 於 10-5-3 22:03 發表
Also, despite he likes reading, he needs me to tell the story to him.........  Or this is a bad habit, how to correct it?

原帖由 Skywan 於 10-5-6 14:22 發表
之前於 PAGEONE 買了本我都覺得皮好的 execise book HK$198 Grade 1 - Grade 6 都有, 吾單個閱讀理解, 每本書的內容包括有 Reading comprehension, phonics, writing skills & maths ...etc. 不過都几厚約有2寸 不過 ...

好厚的一本書,見到都驚

吾使咁驚...  
我自己咁想(都吾知對不對)... 有本書去guide小朋友如何看一編文章, 如何找到文章主旨...又有 parent guide ... 都几好....每編文章不是太長, 當然啦吾同 Grading 文章當然有深有淺
如覺太厚的話同一系列有獨立英文閱讀理解練習,不過都要也要六七十元一本 , 我無買過所以吾知好吾好

原帖由 happyvalley 於 10-5-6 18:06 發表

好厚的一本書,見到都驚

原帖由 CrabPincers 於 10-5-4 10:41 發表

題外話
吾好比個女係廁所聞書香
會有近視

唔怪得我家主人也要戴眼鏡啦.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得
‹ 上一主題|下一主題