用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 女孩子選校
go

女孩子選校 [複製鏈接]

非常苦惱, 本人住中西區, 理應選擇女校, 因多是有小學和中學, 之後可免除煩惱.  但今早奶奶的一席言, 令我又要再反思我的選擇.  幼稚園和小學選男女校, 給女兒正常發展, 至中學才轉到女校吧.  那女兒便不會對異性太過好奇, 到中學真正發育時期可以專心讀書.  最後三間真的不能取拾, 怕會後悔給女兒作了錯的決定, 各位可否給點意見 :
1. 聖心(女校, 上午, 有小學和中學, 天主教(本人是基督教))
2. 禮賢會(男女校, 上午, 基督教)
3. 聖保羅堂(男女校, 下午, 基督教)
是否有女孩子會選擇2和3呢?  我多是看到男孩子會選擇.  小學選校和派位又要擔心多一次了.
萬分感激的幫忙 .

0    0    0    0

原帖由 happy07pig 於 10-4-29 01:16 發表
非常苦惱, 本人住中西區, 理應選擇女校, 因多是有小學和中學, 之後可免除煩惱.  但今早奶奶的一席言, 令我又要再反思我的選擇.  幼稚園和小學選男女校, 給女兒正常發展, 至中學才轉到女校吧.  那女兒便不會對異性太 ...
現在的孩子,自少便參加各樣的課外活動。有很多接觸異性的機會,我認為分別不大。

醒目開學勳章

Agree with the comment.  Children nowadays are not like the old time anymore where they have so many activities outside of school to interact with other children, including both boys and girls.

The reason why you would find (2) and (3) with more boys is very simple, it is because there are so many good choices for girls in HK island so there will be less girls studying in these kindergartens.

原帖由 Unclejt 於 10-4-29 01:31 發表
現在的孩子,自少便參加各樣的課外活動。有很多接觸異性的機會,我認為分別不大。

我都有同樣的考慮, 我的女兒較活潑, 女校和傳統式的幼稚園, 學生比較文靜,而且有直屬小學,不過要搭校車。 第二間活動式教學的男女校幼稚園在家附近, 學生主動和較自信,但是課程內不用默書,真係唔知點揀?

聖心幼稚園是男女校的, 因聖心小一私立部好大機會已有一個學位在手, 到升小一你仍可以報其他男女私小/直資, 到時小一自行分配學位你又可以嘗試選擇一些心宜的男女校, 若自行唔成功仍可在小一大抽獎再揀那些心宜的男女校, 若果仍然係抽唔中都仲可以叩門, 若到最後仍未能成功的話應該都係天意注定要讀聖心啦~
如果你在k1揀禮賢會/聖保羅堂的話其實同讀聖心行o既路差唔多, 只係少o左一個私小學位在手, 條數點計你自己諗下啦~

哈哈 ... 我係真光同聖保羅堂之爭....亦是非常煩惱........怕選錯左就影響佢既一生......但我同意.....我地今年既競爭係好大....坐擁一小學學位既幼稚園....係難能可貴的...同時亦可繼續叩門........所以我應該係真光.......我都係有個囡囡......我覺得大家情況相近.......才分享一下.......

絕對同意...........

原帖由 spmok1999 於 10-4-29 09:35 發表
聖心幼稚園是男女校的, 因聖心小一私立部好大機會已有一個學位在手, 到升小一你仍可以報其他男女私小/直資, 到時小一自行分配學位你又可以嘗試選擇一些心宜的男女校, 若自行唔成功仍可在小一大抽獎再揀那些心宜的男 ...

原帖由 zriclo88 於 10-4-29 10:56 發表
絕對同意...........

我阿女又係真光(堅道), 多多指教...

聖心係半日學, 放學仍有時間參加課外活動接觸男孩子. 其實而家d細路點會缺乏接觸異性機會, 只係會嫌多唔多得濟.

我就覺得不論什麼類型学校,最重要係学校的質素,学生的品德.現在的小朋友有咁多外界接觸,会比較早熟...無論那個階段都要父母好好的指引,讀女校的小朋友会比較乖巧.女校男生的kg男仔又会比較乖.我家附近有兩個男幼稚生,讀不同兩間中區出名幼稚園,我個囡見親佢地都驚咗,用單車撞小朋友,又打人,佢地屋企人又吾理??
妹妹豬 齊來做個好朋友)

你揀的三間:
首選一定聖心,
次選禮賢會.
妹妹豬 齊來做個好朋友)

醒目開學勳章 王國長老

我都agree, 一鳥在手, 好過百鳥在林
你揀真光, st paul's convent, 聖心等, 好大(even 100%)已直上小學, 而且仲可以同時考其他學校同玩政府派位, 幾多人發夢都恨唔到(除非你覺得呢幾間小學唸唔過啦)
政府派位..........我呢d無分既真係唔想玩得咁risky, 寧願靠自己去好好計劃
聖保羅堂, 好多人都話男仔比女仔考得好, 你去佢網頁睇下吧!
再講, 凡事睇遠d, 想女女入一間好女中學, 你小學又想讀邊間先? 好既中學好多有自己聯繫/直屬/一條龍小學, 作為一個外人想考入去, 你估咁易? 小3,4又開始操成績, 操課外活動喇, 到時你就知辛苦.....所以都係果句, 一早安排好d!
原帖由 happy07pig 於 10-4-29 01:16 AM 發表
非常苦惱, 本人住中西區, 理應選擇女校, 因多是有小學和中學, 之後可免除煩惱.  但今早奶奶的一席言, 令我又要再反思我的選擇.  幼稚園和小學選男女校, 給女兒正常發展, 至中學才轉到女校吧.  那女兒便不會對異性太 ...

我同你case 差唔多, 不過係st paul.  我係你會選聖心, 進可攻, 退可守; 其實個個讀得呢類kg, 好多人都當直上的私小係back up, 會好進取去參加大抽獎搏更高(相同)質素官立/津貼小學.  by the way 中西區有好多好小/中學, 要搏唔難(唔似我net 66 最好果間只係同出面d中上有得比)

我有朋友個囡囡讀聖心, 有升學講座, 話上午私小一定會收番幼稚園的學生, 不過如果選了她們, 就不能再參加大抽獎, 因為她們話會check到你有無參加, 如果有就會視你為放棄上午私小學位.  我朋友就係想參加大抽獎, 所以放棄咗選上午私小.  她們說如果將聖心下午排第1位, 即使抽唔到, 她們都會盡量幫忙.

換言之, 即係一開始就要決定囡囡會否讀她們小學和中學, 否則如果參加大抽獎選別的學校, 即完全放棄聖心了.   

我知道直資和有些私小都不准許家長再參加大抽獎的.  世事又怎會咁完美呢?

原帖由 happy07pig 於 10-4-29 13:25 發表
我有朋友個囡囡讀聖心, 有升學講座, 話上午私小一定會收番幼稚園的學生, 不過如果選了她們, 就不能再參加大抽獎, 因為她們話會check到你有無參加, 如果有就會視你為放棄上午私小學位.  我朋友就係想參加大抽獎, 所以 ...
如果真係好似你咁講o既情況, 小一諗住都係大抽獎咁讀邊間都冇分別啦, 最多都係考慮邊間o既教學方式較適合你囡囡同返學遠近...

原帖由 happy07pig 於 10-4-29 13:25 發表
我有朋友個囡囡讀聖心, 有升學講座, 話上午私小一定會收番幼稚園的學生, 不過如果選了她們, 就不能再參加大抽獎, 因為她們話會check到你有無參加, 如果有就會視你為放棄上午私小學位.  我朋友就係想參加大抽獎, 所以 ...

唔俾統一大抽獎都可以參加自行派位, 到時按分數博一博.

你都要考慮下你的宗教.

Hi Zriclo88,

Almost same same case, still thinking about Tai Hang TL and the active-based learning KG which my kid is now studying.

For my case, both my husband and I really love active-based learning; however, viewing that TL is a "through-the-train" KG and I don't need to be trouble.

Most friends said, 一條龍唔係幫個小朋友,係幫個父母, release the pressure from the parents. Personally I don't think TL fits my kids but because of it's "through-the-train" nature, I really need to re-consider.

More and more good secondary choose good primary to 結龍, thus I think it will be more and more difficult to get into good primary / secondary in the future...

eeeeeeeeeeeee.............

原帖由 zriclo88 於 10-4-29 10:55 發表
哈哈 ... 我係真光同聖保羅堂之爭....亦是非常煩惱........怕選錯左就影響佢既一生......但我同意.....我地今年既競爭係好大....坐擁一小學學位既幼稚園....係難能可貴的...同時亦可繼續叩門........所以我應該係真 ...

醒目開學勳章

Hi esther.cy,

But TL is also activity-based learning, is it not "active" enough in you and your husband point of views?

One-dragon certainly helps the parents and particularly for those who are planning to stay with the same school all the way.  But the real driving force is you have a good choice if you have no better choice thru the P1 allocation system.

Ian

原帖由 esther.cy 於 10-5-3 14:13 發表

Almost same same case, still thinking about Tai Hang TL and the active-based learning KG which my kid is now studying.

For my case, both my husband and I really love active-based learni ...

醒目開學勳章 王國長老

唔好聽到真光個名就以為佢係傳統, 真幼好活動架! 我女亦係讀完真幼, 見佢開心又學到野, 越黎越覺得點解一定要傳統, 就決定同佢考左間活動教學既小學, 一條龍上活動教學中學, 攪掂晒!
(有咩問題歡迎PM問)
真光除左活動, 家校合作好, 老師有經驗(turnover勁低! 畢業幾年, 我而家返去都仲係見返果班老師), 而且一條龍仲可以大抽獎, 自己去考第2間小學又得, 好flexible呀!
原帖由 esther.cy 於 10-5-3 02:13 PM 發表

For my case, both my husband and I really love active-based learni ...
‹ 上一主題|下一主題